Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:417, Did:0, useCase: 3


Jekaterinai vajadzīga palīdzība speciāla pacēlāja iegādei

Redakcija
Redakcija

Jekaterinai Ļebedevai no Ogres ir vajadzīga palīdzība, lai apmaksātu viņas dzīvoklī speciāla iekarināmā pacēlāja ierīkošanu, bez kura viņas dzīve nav iedomājama. Katjai ir spinālā muskuļu atrofija (SMA) un jau daudzus gadus viņa ir piekalta ratiņkrēslam. Ar pacēlāja palīdzību viņa varēs pārsēsties no ratiņkrēsla gultā un pārvietoties pa dzīvokli.

Vienlaikus ir nepieciešams izveidot papildus izeju uz ielu, nodrošinot iespēju brīvi pārvietoties ratiņkrēslā (sīkāka informācija atrodama zemāk, rakstā). Kopumā nepieciešami 8200 eiro, lai segtu pacēlāja izmaksas ar uzstādīšanu un izveidotu papildu iziešanas izeju no dzīvokļa. Katjai vienai tas nav pa spēkam.

Katju labi pazīst un atceras daudzi “Zaļās lampas” draugi. Šī apbrīnojamā jauniete, neraugoties uz smago diagnozi, nebeidz pārsteigt ar savu vitalitāti un pacietību.

Katjai ir 31 gads, viņa jau daudzus gadus ir piekalta ratiņkrēslam. Viņa ir pilnībā paralizēta – Katjai kustas tikai pirkstiņi, ar kuriem viņa raksta tekstus tālrunī un datorā, taču nespēj paņemt karoti vai noturēt ūdens glāzi.

Kad Katjai bija 16 gadi, nomira viņas mamma, un viņas palika divatā ar jaunāko māsu. Vēl ir vecs vectētiņš, taču viņam nu jau pašam ir vajadzīga palīdzība.

Pat grūti iedomāties, cik smagi klājas meitenei, kura nevar piecelties kājās, nomazgāties, apģērbties un paēst bez citu cilvēku palīdzības… Taču viņa neļauj sev padoties un ieslīgt depresijā. Katjair optimiste un ļoti atvērts cilvēks. Viņa mīl savus daudzos draugus, kā arī dievina apmeklēt koncertus un teātra izrādes, dodoties uz tām savā ratiņkrēslā. Reti kurš tā prot priecāties par dzīvi un novērtēt katru sīkumu kā viņa.

Dzīve ir sagādājusi Katjai tik daudz sāpju, mocību un smagu pārbaudījumu, kurus grūti pat aprakstīt. Neraugoties uz to, viņa ir ļoti gudra un intelektuāla jauniet, bet viņasdzīvesstāsts ir apbrīnojamas izturības un gribasspēka piemērs.

Vēl pirms pāris gadiem Katja nevarēja pat sēdēt un lielāko daļu dzīves pavadīja horizontālā stāvoklī. Pēc vairākām smagām mugurkaula operācijām viņa beidzot varēja iesēsties ratiņkrēslāun sākt pārvietoties. Vēl Katja iespēju robežās strādā, jo ar invaliditātes pabalstu nepietiek, lai apmaksātu ārstus, dzīvokli, medikamentus un aprūpētāju, bez kuras viņas dzīve nav iedomājama.

Par Katju Latvijas iedzīvotāji plašāk uzzināja 2015. gadā, kad viņa pirmo reizi iedrošinājās atklāti pastāstīt par sevi un vērsties pēc palīdzības mugurkaula operācijas apmaksai. Toreiz meitenes lūgumam atsaucās simtiem cilvēku, un lielo summu operācijai izdevās savākt ļoti īsā laikā. PavisamKatja ir pārcietusi trīs sarežģītas operācijas Somijas klīnikā ORTON.Šodien viņa jau var sēdēt un pārvietoties ratiņkrēslāne tikai pa dzīvokli, bet arī ārā, vadot savu braucamrīku ar pults palīdzību.

Katja saslima pusotra gada vecumā. Ārsti diagnosticēja viņai Kūgelberga –Velanderaspināloamiotrofiju (SMA). Šīs slimības rezultātā pārstāj funkcionēt muskuļi, deformējas mugurkauls, tiek saspiesti iekšējie orgāni. Katjai ir ne tikai smaga skolioze, bet ar arī deformēti gūžas kauli, kas spiež uz nerviem, pastāvīgi sagādājot stipras sāpes…
Pēc mūsu sarunas šī apbrīnojamā jauniete burtiski aiztraucās uz aptieku, lai nopirktu vectētiņam zāles, kuras viņš bija lūdzis. “Palīdzēt vectēvam ir mans pienākums”, skaidro Katja.

Jauns dzīvoklis – jauna dzīve

Dzīvokli, kurā Katja pēdējā laikā dzīvoja kopā ar jaunāko māsu, viņas vīru un mazuli, meitenes mantoja no mammas. Ar māsu Katjai ir ļoti siltas attiecības. Nika vienmēr ir palīdzējusi un rūpējusies par māsu. Tagad viņai ir mazulis un sava ģimene, tāpēc laika un spēka, ko veltīt māsai, atliek daudz mazāk. Pirms gada meitenes nolēma samainīt dzīvokli un dzīvot atsevišķi, lai netraucētu viena otrai.

“Šo lēmumu mēs pieņēmām kopā. Tā mums abām būs ērtāk un izdosies saglabāt labas attiecības”, stāsta Katja. “Šobrīd man ir burvīga palīdze, kura ierodas noteiktā laikā un dara visu, kas nepieciešams. Mēs ar viņu vienojāmies būt kopā daudzus gadus. Es zinu, ka viņa ar mani nav naudas dēļ, jo viņa dara daudz vairāk, nekā to paredz viņas darba pienākumi.”
Veselu gadu māsas nodarbojās ar dzīvokļu meklēšanu, pārdošanu un iegādi. Un viņām tas izdevās! Saņemot savu pusi naudas no pārdotā īpašuma, Katja nopirka sev mazu vienistabas dzīvoklīti pirmajā stāvā turpat Ogrē. Līdzekļu pietiks arī pieticīgam kosmētiskajam remontam. Ogre Katju pilnībā apmierina – tepat blakus dzīvo viņas vectētiņš, kuram jau ir pāri 80 un periodiski nepieciešama palīdzība, šeit viņai ir draugi, ārsti un labi zināmas vietas pastaigām ratiņkrēslā. Turklāt no Ogres ir samērā vienkārši tikt līdz Rīgai – atkal jau pie dakteriem un draugiem. Maršrutu Katjai jau ir apguvusi.

Jaunajam dzīvoklim ir vajadzīgs remonts, un naudas tam pagaidām pietiek. Vēl ir nepieciešams uzstādīt speciālu pacēlāju, ar kura palīdzību Katja varēs pārsēsties no ratiņkrēsla gultā un atpakaļ. Turklāt pacēlājs, pārvietojoties pa speciālām, griestos iebūvētām sliedēm, ļaus Katjai tikt no dzīvojamās telpas uz vannas istabu. Vecais pacēlājs, kurš bija iepriekšējā dzīvoklī, jaunajai dzīvesvietai nav piemērots. Vajadzīgs cits, izgatavots pēc individuāliem izmēriem.

“Mans sapnis beidzot piepildīsies – es daudzus gadus ļoti gribēju, lai man būtu iespēja mazgāties īstā dušā. Taču vecajā dzīvoklī tas nebija izdarāms, es nevarēju iebraukt ratiņkrēslā vannas istabā, un arī vietas tur bija ļoti maz. Šeit, kad uzstādīsim pacēlāju, es beidzot varēšu izbaudīt vienkāršus dzīves priekus – normāli nomazgāties. Līdz šim manas ūdens procedūras ir aprobežojušās ar bļodu un vaskadrānu,” atklāj Katja.

Diemžēl valsts šādu pacēlāju iegādi un uzstādīšanu neapmaksā nestandarta izmēru dēļ. Tieši tāpat kā netiek apmaksāts arī Katjas nestandarta ratiņkrēsls – būdama ļoti kalsna, no parastā ratiņkrēsla viņa vienkārši slīd ārā.

Kamēr netiks uzstādīti pacēlāja stiprinājumi, veikt apdares darbus jaunajā dzīvoklī nevar. Šī iemesla dēļ Katja nevar pārcelties un ir spiesta maksāt soda naudu – 58 eiro dienā, sākot no 17.maija, kad viņai saskaņā ar līgumu bija jāatbrīvo telpas jaunajiem iemītniekiem. Viņai tā ir milzīga summa.

Dārga ir katra diena. Šobrīd Katjai ir nepieciešama palīdzība pacēlāja apmaksai, bez kura viņas ikdiena nav iedomājama. Istabas pacēlāja cena, ieskaitot uzstādīšanu un garantiju, ir 4700 eiro. Pacēlājs tiek izgatavots ārzemēs.
Durvis un celiņš, lai izietu no mājām

Otra problēma Katjas jaunajā dzīvoklī ir pakāpieni kāpņu telpā un uzbrauktuves jeb pandusa neesamība. Jau pēc dzīvokļa iegādes noskaidrojās, ka, neraugoties uz pirmo stāvu, Katja nebūs iespējas patstāvīgi izkļūt no mājas. Nu šī problēma ir kaut kā jārisina.

Uzstādīt pandusu aizliedza būvvalde, jo pie ieejas kāpņu telpā atrodas svarīga lūka, kura nedrīkst būt nosegta. Pēc ilgas apspriešanās tika nolemts uzstādīt otru vertikālo pacēlāju no virtuves uz ārpusi. Lai to paveiktu, nāksies pilnībā mainīt virtuves logu un izbūvēt tā vietā durvis. Savukārt zem loga būs jāierīko pamatne un bruģa celiņš ratiņkrēslam. Ar jaunā pacēlāja palīdzību Katja varēs tikt ārā no sava dzīvokļa, nevienu netraucējot. Izstrādāt projektu un ātri saskaņot to būvvaldē Katjai palīdzēja arhitekte Ingrīda Priede.

Pēc skrupuloza sarakstes un precizēšanas Ogres dome akceptēja šī otrā pacēlāja iegādes apmaksu. Katja ir laimīga – viņa nebūs ieslēgta četrās sienās! Katra pastaiga ārā sagādā viņai neizsakāmu prieku un dod spēkus cīnīties ar slimību.
Tomēr Ogres dome apmaksās tikai pacēlāju un tā uzstādīšanu, bet par loga nomaiņu, teritorijas infrastruktūras sakārtošanu atbilstoši projektam un celiņu izbūvi Katjai nāksies maksāt pašai. Diemžēl tādas iespējas viņai nav. Šīs izmaksas ir 3500 eiro apjomā.

Vajadzīga mūsu palīdzība, lai Katja nebūtu iemūrēta četrās sienās. Katra iziešana ārpus mājas viņai ne tikai sagādā milzīgu prieku, bet ir būtiski svarīgi viņas ikdienas dzīvei. Viņai ir jādodas pie ārstiem un regulāri jāsaņem fizioterapija, bez kuras viņas fiziskais stāvoklis var strauji pasliktināties. Tāpat Katjai diendienā jādodas uz veikalu un aptieku, jāpalīdz vectēvam.

Kā palīdzēt

Istabas pacēlāja cena, ieskaitot uzstādīšanu un garantiju, ir 4700 eiro.
Izmaksas durvju izbūvei no virtuves un infrastruktūras sakārtošanai, lai uzstādītu vertikālo pacēlāju ratiņkrēslam, ir 3 500 eiro.

Kopējā summa, kas vajadzīga, lai Katja pēc iespējas ātrāk varētu pārcelties uz jauno dzīvokli, ir 8200 eiro. Turklāt tā ir nepieciešama ļoti steidzami!

Ziedojumu tālrunis 90006384 darbojas Katjas Ļebedevas atbalstam līdz 11. jūlijam. Labdarības fonds BeOpen ir atvēris Jekaterinai Ļebedevai arī speciālu ziedojumu kontu:
Labdarības fonds BeOpen
Reģ.Nr. 50008218201
Konta Nr. LV07 CBBR 1123 2155 00170
Bankas SWIFT kods: CBBRLV22 (BluOrBank AS)
Mērķis: Zaļā lampa. Palīdzība Jekaterinai Ļebedevai
No kontā ienākušajiem ziedojumiem netiek ieturēti nekādi procenti vai komisijas maksas.