Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:417, Did:0, useCase: 3


Mazajai Amēlijai no Rēzeknes nepieciešama palīdzība ārstēšanai

Redakcija
Redakcija

30. oktobrī Amēlijai būs 3 gadiņi. Pirms nedēļas viņai tika izsniegta invaliditātes apliecība. Oktobra pirmajās dienās viņai jāuzsāk terapijas kurss bērnu rehabilitācijas centrā "Impulss" Igaunijā. Mīlošie vecāki ir nonākuši bezcerīgā situācijā: jau pusotru gadu viņi paši maksā par meitas ārstēšanu, taču oktobrī paredzētajam ārstēšanās kursam līdzekļu vairs nepietiek… Bet ārstēšanos nedrīkst pārtraukt, jo no tā ir atkarīgs meitenītes turpmākais liktenis.

Labdarības projekta "Zaļā lampa" ietvaros tiek izsludināta palīdzības akcija.

Amēlijai ir atvērts īpašs ziedojumu konts labdarības fondā BeOpen.
Vienlaikus līdz 3. oktobrim Amēlijas atbalstam darbojas ziedojumu tālrunis 9 000 63 84, maksa par zvanu - 1,42 eiro.

Konts ziedojumiem:
Labdarības fonds BeOpen.
Reģ. Nr. 50008218201
Konta Nr. LV57 CBBR 1123 2155 00240
Bankas SWIFT kods: CBBRLV22 (BluOr Bank AS)
Mērķis: Zaļā lampa. Palīdzība Amēlijai Gailišai
Nepieciešamā summa: 5200 euro
BeOpen no ziedojumiem neietur nekādu komisijas maksu. Visa ziedotā nauda 100% apmērā nonāk tam paredzētajam mērķim.

Amēlija ir ļoti gaidīts un burtiski izlūgts bērns. Viņai ir apbrīnojami mīloši un gādīgi vecāki. Viņi savu meitu uzskata par dārgu dāvanu. Un pašaizliedzīgi dara visu, lai uzlabotu viņas veselību un stāvokli. Kamēr meitene ir maza, daudz ko iespējams labot. Taču tas no vecākiem prasa daudz pūļu, nervu un laika. Un, protams, līdzekļus - par komplekajiem terapijas kursiem bērniem ar autismu maksā paši vecāki, un tie maksā dārgi.

Amēlijas diagnoze ir autisms. Parasti bērni ar autismu ir noslēgti un neļauj sev pieskarties. Taču Amēlija ir pārsteidzoši maigs un sirsnīgs bērniņš. "Viņai ļoti patīk apskauties un samīļoties," saka mamma Kristīne.

Autisma cēloni parasti nav iespējams noteikt. Taču mamma domā, ka traucējumi radušies sarežģīto ārkārtas dzemdību dēļ, kad meitene vairākas minūtes nav elpojusi un smadzenes nav saņēmušas skābekli. Izrakstoties no dzemdību nama, Kristīnei netika doti nekādi īpaši ieteikumi, lai gan šādos gadījumos bērns būtu jāreģistrē uzskaitē pie neirologa. Sarežģīto dzemdību dēļ mammas sirds nebija mierīga - viņa juta, ka ar meitenīti kaut kas nav kārtībā. Ģimenes ārsts viņu mierināja, ka viss ir normāli, savukārt citi speciālisti teica, ka jāgaida līdz Amēlijai būs trīs gadi, un tikai tad būs iespējams noteikt, vai ir kādas novirzes no normas. Tikmēr līdz gada vecumam meitenīte pat nemēģināja celties kājās.

Tikai pateicoties vecāku neatlaidībai un pūlēm, kuri cēla trauksmi, klauvēja pie visām durvīm, meklēja informāciju un maksāja par rehabilitāciju, tagad meitenīte fiziski neatšķiras no saviem vienaudžiem. Šīs vienaldzīgās un nevērīgās attieksmes dēļ vecāki pat nomainīja ģimenes ārstu, lai saņemtu nosūtījumus pie speciālistiem un izmeklējumiem.

Amēlijai autismu diagnosticēja divu gadu vecumā. Taču jau pirms tam Kristīne un Amēlija bija izgājušas visas iespējamās terapijas, lai nezaudētu vērtīgo laiku. Grūtības sagādāja tas, ka autisma korekcijas kursus var iziet tikai Rīgā, iepriekš pierakstoties milzīgā rindā. No Rēzeknes izbraukāt uz tiem nav reāli - ir nepieciešams īrēt dzīvokli Rīgā.

Vecāki atrada informāciju par specializēto centru Tallinā, kurā izmanto jaunākās iekārtas un metodes autiskā spektra problēmu korekcijai. Pavasarī Amēlija apmeklēja pirmo kursu. Izmeklēšanas laikā speciālisti konstatē runas centru bojājumu perēkļus galvas smadzeņu garozā un dzirdes-runas funkciju bojājumus. Atkarībā no atklātās ainas viņi piedāvā ārstēšanas shēmu un nozīmē terapiju. Pēc pirmā kursa Tallinā meitene sāka izrunāt atsevišķas zilbes, sāka skatīties acīs un atbildēt uz lūgumiem. Otrais terapijas posms paredzēts oktobrī. Taču Kristīnei un Artūram tas vairs nav pa spēkam….

Kristīne strādāt nevar - īpašajam bērnam nepieciešama mammas klātbūtne 24 stundas diennaktī. Visi viņu gada laikā uzkrātie ietaupījumi aizgāja, lai samaksātu par ārstēšanu. Tāpēc vecāki nolēma vērsties pēc palīdzības Zaļās lampas projekta ietvaros labdarības fondā BeOpen.

Šobrīd vēl nav medikamentu, kas ārstētu autismu. Taču tas nenozīmē, ka bērniem nevar palīdzēt. Ir mūsdienīgas metodes ar pierādītu efektivitāti, kas ļauj attīstīt komunikāciju, runu un apgūt sociālās prasmes. Speciālisti apgalvo, ka Amēlijai ir labas izredzes - viņai tikai nepieciešama pastāvīga un intensīva apmācība. Tallinā Amēlija apgūst unikālo Tomatis terapijas kursu, kas palīdz "izsaukt” runas prasmi.

Mammas Kristīnes sapnis ir, lai Amēlija runātu. "Pagaidām viņa nesaprot, ko mēs viņai sakām, un mēs nesaprotam viņu - ko viņa vēlas, kāpēc viņa raud, kas viņai sāp..."

Kristīnas sestais sapnis

Kristīne atklāja, ka viņas pirmais apzinātais sapnis bija par mammu. Viņa uzauga septiņu bērnu ģimenē, no kuriem pieci dzīvoja kopā ar tēti, divi vecākie - pie vecmāmiņas. Un visi viņi sapņoja par mammu blakus.
Otrais sapnis bija izlauzties no mājas un sākt patstāvīgu dzīvi. Šo sapni Kristīne īstenoja 17 gadu vecumā - viņa apprecējās. Taču laulība nebija veiksmīga.
Trešais viņas sapnis bija satikt savu vīrieti. Pirms 15 gadiem viņa iepazinās ar Artūru - viņš tobrīd strādāja Anglijā, atbraucis atvaļinājumā nejauši satikās ar Kristīni un palika Rēzeknē. Tas bija liktenis.

Ceturtais sapnis bija bērniņš. Kristīne uzskata, ka viņa Amēliju ir izlūgusies no Dieva. Artūrs un Kristīne ir katoļi - viņi apmeklē katoļu baznīcu Rēzeknē, brauca uz Aglonu, lūdzās pie svētbildes Jēkabpils baznīcā… Kad kļuva skaidrs, ka Kristīni ir bērniņa gaidībās, Artūrs viņu sargāja kā kristāla vāzi, un viņi nevarēja pat iedomāties, kādas sekas varu radīt neveiksmīgas dzemdības… Kristīne ir pārdzīvojusi depresiju un izmisumu, izlējusi daudz asaru, un ir sapratusi, ka vienīgais ceļš ir mīlestība un pieņemšana. Un, protams, pacietība un lielas pūles.

Kristīnes piektais sapnis bija par savu dzīvokli - pirms tam viņi to īrēja. Pirms Amēlijas piedzimšanas viņi iegādājās divistabu dzīvoklīti Hruščova tipa mājas pirmajā stāvā, izremontēja to un pārvērta par mājīgu un skaistu dzīvokli. Tagad tas atgādina bērnudārzu un metodisko istabu - viss ir pakārtots Amēlijas vajadzībām: attīstošās spēles un bērnu trenažieri, skaitītāji, kubi, piramīdas..... Vecāki ar meiteni nodarbojas nepārtraukti.

Un tagad Kristīnei ir sestais sapnis. Lai Amēlija sāktu runāt. Tad vecāki būs septītajās debesīs no laimes. Mēs varam palīdzēt šai sirsnīgajai ģimenei to piepildīt.

Kam ir nepieciešami līdzekļi

Lai apmaksātu terapiju Tallinas bērnu korekcijas un attīstības centrā "Impulss". Amēlijai šī ir ļoti svarīga iespēja.
Ja bērnam netiek veikta koriģējošā terapija, cieš bērna garīgā un psiholoģiskā attīstība, kavējas intelektuālā attīstība, rodas personības un uzvedības traucējumi. Prognoze ir atkarīga no traucējumu smaguma pakāpes un korekcijas uzsākšanas laika. Ja bērns laikus konsultējas pie speciālista, regulāri un rūpīgi pilda visus ieteikumus, panākumu varbūtība palielinās.
Tallinas bērnu korekcijas un attīstības centrs "Impulss" ir pirmais centrs Baltijā, kas izmanto neirologopēdijas metodes. Centra arsenālā ir 10 metodes: no logopēdijas nodarbībām un masāžām līdz pat aparatūras un programmatūras metodēm smadzeņu trenēšanai.

Centrs izmanto datortehnoloģijas, kuru pamatā ir bioloģiskā atgriezeniskā saite (Interactive Metronome, Balance-Master), neiroakustiskā metode smadzeņu darba harmonizēšanai (Tomatis), neirodinamiskā vingrošana. Tas viss stimulē bērna nenobriedušo smadzeņu zonu attīstību un palīdz nervu sistēmai iemācīties strādāt ātrāk un harmoniskāk. Pasaules prakse liecina, ka šīs pieejas efektivitāte ir aptuveni par 35 % augstāka nekā parasto nodarbību efektivitāte. Tas nozīmē, ka bērna runa uzlabojas aptuveni trīs reizes ātrāk.

Ziedojumu konts atbalstam:
Labdarības fonds BeOpen.
Reģ. Nr. 50008218201
Konta Nr. LV57 CBBR 1123 2155 00240
Bankas SWIFT kods: CBBRLV22 (BluOr Bank AS)
Mērķis: Zaļā lampa. Palīdzība Amēlijai Gailišai
BeOpen no ziedojumiem neietur nekādu komisijas maksu. Visa ziedotā nauda 100% apmērā nonāk tam paredzētajam mērķim.


Ja jums nepieciešama palīdzība, lūdzu, sazinieties ar mums: zala.lampa@gmail.com, info@beopen.lv
Labdarības proekts ”Zaļā lampa” top sadarbībā ar labdarības fondu BeOpen. Proekta autores un vadītājas – žurnālistes Olga Avdēviča un Rita Troškina.