Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Laiks apkopot padarīto un sākt ko jaunu. Dārza padomi septembrim

Redakcija
Redakcija

Drīz vien lielākā daļa dārza sniegtās ražas būs novākta, bet virtuves dārzā vēl ir daudz augļu un konservējamo dārzeņu.Pēc statistikas datiem septembrī vajadzētu būt mazāk lietus, bet arī nedaudz mazāk saules. Mazāk saules – tātad mēneša beigās naktīs varam sagaidīt salnas. Tas nozīmē, ka ir jāuzmana trausli augi, ziedu pumpuri un citas auga daļas, kas necieš salu. Tās vai nu jāpaceļ, vai arī kārtīgi jāapsedz.
Septembris ir viens no mēnešiem, kad dārza darbu ir visvairāk. Šis mēnesis ir ne tikai ražas novākšanas laiks – siltās un mitrās augsnes dēļ tas ir lieliski piemērots stādīšanas darbiem.

Virtuves dārzs

Tagad varat apkopot savus secinājumus par virtuves dārzu. Kas padevās vislabāk? Ar ko bijāt apmierināts? Ko nākamgad nestādīsiet virtuves dārzā? Pierakstiet visu, lai neizdarītu tās pašas kļūdas vēlreiz. Piemēram, vai zemenes neaizņem pārāk daudz vietas un vai tās ir to vērtas? Kā ar dillēm? Varbūt tās varēja audzēt podā, lai būtu vairāk vietas kartupeļiem?

Runājot par augsni, tagad ir īstais laiks mēslošanai. Rudenī organiskā materiāla būs daudz, tādēļ iegādājieties komposta kasti vai pagatavojiet to pats. Varbūt ir vērts apsēt tukšās vietas ar zemsedzes augiem. To sauc arī par vides vai sedzošo veģetāciju. Tā nosedz augsni, neļauj augt nezālēm un papildina augsni ar labu humusu pēc ziemas salnām.

Ziedu dārzs

Vēl jums jāizvērtē par dārgu naudu pirktās vasaras puķes. Iespējams, daudzas nav attaisnojušas uz tām liktās cerības un nepilda dārza centrālās daļas lomu. Dažas (ne visas) ir speciāli apsmidzinātas, lai tās ziedētu, kad tās pērkat. Bet kas notika pēc tam, kad iestādījāt tās dārzā? Vai jums paveicās, varbūt iegādājāties tās pareizajā vietā? Vai varbūt vajadzēja paeksperimentēt pašam? Iespējams, vislabākais risinājums ir savu puķu audzēšana.

Ja vēlaties sēt savas vasaras puķes, pie šiem darbiem jāķeras jau janvārī, apsējot palodzes. Tagad varat sēt ārā savvaļas puķes – līdz martam.

Tiklīdz sāk pārdot pirmos pavasara sīpoliņus, stājieties rindā. Kas pirmais brauc, tas pirmais maļ. Jo agrāk iestādīsiet sīpoliņus, jo labākas puķes izaugs. Vislabākie sīpoliņi ir tie, kas ir stingri un cieti, nav sākuši dīgt un kuriem nav pelējuma pazīmju. Tulpju sīpolu ārpusei jābūt brūnai, un tie nedrīkst būt saplaisājuši.

Puķu apmalē daudzgadīgajiem augiem klājas labi. Tiem patīk siltā augsne un bieži vien mitrie laika apstākļi. Rudens anemones ir viens no pēdējiem vasaras priekiem, pēc tām ziedēs tikai ziemas asteres.

Ja īrisu saknes ir kļuvušas pārāk lielas, sadaliet tās tagad. Tagad varat arī stādīt jaunus daudzgadīgos augus vai iekārtot puķu apmali.

Tāpat arī pieskatiet kastēs iestādītās vasaras puķes. Ja prognozē salnas, tās ir jāapsedz ar avīzēm un jānovieto tuvu sienai.

Iknedēļas mauriņa pļaušanai drīz būs pienācis gals. Šomēnes asmens ir jāpaceļ nedaudz augstāk, lai zālei varētu veidoties vairāk lapiņu. Šādi nostiprināsiet sakņu sistēmu, un zāle labāk pārziemos. Novembrī izkaisiet nedaudz mēslojuma.

"Nodrošinieties pret pavasara sūnu lielo uzbrukumu, kārtīgi izgrābjot mauriņu ar sūnu grābekli. Ieteicams arī iztaisnot malas ar apmaļu šķērēm vai trimmeri.

plānojat ieklāt jaunu mauriņu, septembris pilnīgi noteikti ir vislabākais laiks.

Septembris ir piemērots visu veidu mūžzaļo augu stādīšanai. Lapu augus ieteicams stādīt nākamajā mēnesī. Mūžzaļie augi ir, piemēram, rododendri un it īpaši priedes.

Ieduriet augsnē lāpstu. Uzrociet veco augsni un piejauciet tai vienu trešdaļu kūdras, pēc tam atkal piepildiet bedrīti. Pārliecinieties, ka augsne bedrītes apakšdaļā ir irdena, lai saknes neatrastos peļķē. Ja stādāt rododendru, bedrītei jābūt vismaz 50 cm platākai par saknes bumbuli (visos virzienos). Piepildiet bedrīti ar kvalitatīvu kūdru.

Augļu dārzs

Tas ir pārpilns plūmju un augļu. Pēc augļu ražas novākšanas varat apzāģēt plūmes un citus ogu kokus. Apzāģējiet tos tikai tad, ja tas jums šķiet nepieciešams. Nozāģējiet zarus, kas ir slimi, aug lapotnē uz iekšu vai berzējas savā starpā.

Siltumnīca

Nogrieziet tomātu stādu augšdaļu, lai jaunie ziedi neatņemtu spēku aizmetņiem, kas pašlaik nogatavojas. Tagad varat sākt plūkt lapas, lai tomātiem būtu vairāk gaismas un gaisa. Samaziniet ūdens un mēslojuma daudzumu. Daudz vairs nav nepieciešams. Vēl varat sēt redīsus un, ja paveiksies, vēl vienu lapu salātu partiju.

Fiskars dārza intsrumenti taviem dārza darbiem