Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Kamēr jūs esat atvaļinājumā, dārzs joprojām strādā. Dārza padomi jūlijam

Kamēr jūs esat atvaļinājumā, dārzs joprojām strādā. Dārza padomi jūlijam
Fiskars mēneša padoms

Jūlijs un augusts ir gada karstākie mēneši. Pēc statistikas datiem jūlijs ir tikpat karsts, tikpat lietains un gandrīz tikpat saulains kā augusts. Tādēļ nav nekāds pārsteigums, ja šajos mēnešos ir daudz notikumu.
Jūlijs ir arī atvaļinājumu un ceļošanas laiks – tātad arī laiks, kad dārzu atstāj nedaudz novārtā. Pēc kārtīgām brīvdienām tam vajag nedaudz maiguma un mīlestības.

Virtuves dārzs
Varat rakt pirmos jaunos kartupeļus. Daudzi gaida, līdz kartupeļi sāk ziedēt, un tikai tad tos novāc, bet ne visi kartupeļi zied, tādēļ ātri apskatiet tos. Varbūt kartupeļi ir nobrieduši virtuves galdam ātrāk, nekā jūs domājāt.
Kad to laksti sāk nokalt, nogrieziet un aizmetiet tos, lai neizplatītos slimības. Kartupeļus ieteicams rakt divu nedēļu laikā pēc tam, kad ir nokaltuši to laksti. Šādi novērsīsiet sēnīšu slimību risku. Divas nedēļas glabājiet tos vēsā vietā 12-14 ºC temperatūrā, lai apžūtu to skrambas. Pēc tam tie jāglabā ledusskapja temperatūrā.
Pēc zemeņu nolasīšanas kārtīgi aplaistiet zemeņu stādus. Nomainiet vecos stādus katru otro vai vismaz katru trešo gadu. Atcerieties, ka sakņu vainagam jāatrodas zem zemes. Ja iedēstīsiet stādu pārāk dziļi, tas sāks trūdēt; ja tas būs iestādīts pārāk augstu, tas nokaltīs.

Divas nedēļas pēc iestādīšanas augam nepieciešams nedaudz mēslojuma.
Spārnos pacēlušies kāpostu balteņi. Saspiediet to oliņas starp nagiem. Ja īstais laiks ir nokavēts, izmantojiet kādu organisku līdzekli, piemēram, "Dipel".
Vēl ir laiks sēt zirņus, Ķīnas kāpostus un spinātus.
Garšaugi jānovāc, pirms tie sāk ziedēt. Ja tie ir uzziedējuši, nogrieziet tos, un izdīgs jauni dzinumi. No nogrieztajiem spraudeņiem varat iegūt jaunus augus. Rīkojieties tāpat kā ar lavandām.

Ziedu dārzs
Vispirms jātiek skaidrībā ar veciem aizspriedumiem. Ir pieņemts uzskatīt, ka dzīvžogi ir jāapcērp līdz vasaras saulgriežiem. Tomēr šis darbs var arī pagaidīt, bet ne ilgāk par augustu. Jaunajiem dzinumiem, kas izdīgst pēc dzīvžoga apcirpšanas, pirms salnām jāpaspēj sacietēt.

Dzīvžogu agras cirpšanas trūkums ir tāds, ka vienas sezonas laikā dzīvžogs būs jācērp divreiz. Priekšrocība – jums nebūs jānocērp un jālikvidē tik daudz zariņu, turklāt reti dzīvžogi var kļūt biezāki, ja tos cērp divreiz. No dārzkopības skatupunkta ieteicams pagaidīt līdz jūlija otrajai pusei. Jauno dzinumu augšanas spars pierimst tikai jūlija beigās. Ja apcirpsiet dzīvžogu pārāk agri, jūs atņemsiet tam zariņus un dzinumus, kas tam palīdz augt. Cērpot dzīvžogu pārāk agri, iegūstat vārgākus augus. Zems dzīvžogs var gluži labi izturēt agru cirpšanu, bet augstam dzīvžogam tas būs smagāks pārbaudījums.

Jūlijā jācērp lapu dzīvžogi, kā arī ligustrs, lai gan pēdējais parasti ir mūžzaļš. Jūlijā var cirpt arī tūjas, egles, īves un lapegles dzīvžogu, bet vislabākais cirpšanas laiks tomēr ir aprīlī un augustā. Ziedošos dzīvžogus retina, izgriežot vecākos zarus. Varat apcirpt arī parastu dzīvžogu, piemēram, Vanhuta spireju, bet tādā gadījumā tam nebūs ziedu vai būs tikai daži.Cērpot to pārāk bieži, tas apakšdaļā paliks gluži kails. Ja tā notiek, tas ir jānozāģē gandrīz līdz zemei, bet atstājiet dažus zariņus, kas varēs uzsūkt tā sulas.

Daudzgadīgie augi, rozes un ūdens
Dīķa apmale pašlaik izskatās burvīgi. Ja jūlijs būs sauss, puķu apmales būs jālaista.
Savukārt dīķī būs jāielaiž svaigs ūdens. Vasarā ūdens strauji iztvaiko. Ieteicams dīķī ielaist lietus ūdeni. Zied aļģes. Ja vēlaties no tām atbrīvoties, ir svarīgi, lai dīķī būtu labs līdzsvars starp augiem, zivīm un ūdens skābumu. Tas ne vienmēr ir vienkārši – jo mazāks dīķis, jo grūtāk to sasniegt. Samaziniet zivju barības daudzumu. Vairumā dīķu pilnīgi pietiek barot zivis reizi nedēļā.

Rozēm uzbrūk miltrasa, rožu lapu tumšplankumainība, rūsa un citas sēnīšu slimības. Jo ciešāk tās aug, jo neaizsargātākas tās ir. Atcerieties tās kārtīgi aplaistīt. Savā ziņā laistīšana ir profilaktiska un novērš šo slimību simptomus. Kad rozes jau ir slimas, tur vairs neko nevar līdzēt.
Pēc jūlija rozes vairs nav jāmēslo. Jaunajiem dzinumiem ir jānobriest pirms salnām. Ja turpināsiet tās mēslot, rozes dzīs jaunus dzinumus.

Lavanda un virši jāapgriež, tiklīdz tie ir noziedējuši. No nogrieztajiem gabaliņiem varat pagatavot jaunus spraudeņus. Nogrieziet no galvenā kāta svaigu dzinumu un noņemiet tā apakšējās lapas. Iedēstiet spraudeni dziļi smilšainā augsnē un novietojiet to kādā siltā un nedaudz mitrā vietā.
Tāpat kā jūnijā, zālei nepieciešams 1 kg kalcija fosfāta uz 100 m2, bet tikai tad, ja izmantojat NPK (mākslīgo) mēslojumu. Ja izmantojat organisko (dabisko) mēslojumu, pietiks, ja mēslosiet mauriņu tikai reizi gadā – sezonas sākumā. Organiskā mēslojuma priekšrocība – zāle aug lēnāk.

Augļu dārzs
Pēc ražas novākšanas apcērpiet upenes. Zari, kas ir vecāki par trim līdz četriem gadiem, jānogriež pavisam. Tos var ļoti viegli pazīt pēc to tumšās krāsas.

Savukārt jāņogu krūmos visvairāk jāņogu ir uz zariem, kas ir 2-5 gadus veci, tādēļ nogrieziet tikai vecākos zarus.
Avenes var nolasīt un sasaldēt. Padoms: vispirms sasaldējiet tās uz paplātes un pēc tam ievietojiet tās maisiņā. Tad tās nesasals kopā vienā lielā klucī.
Ja kokos augošie augļi ir pārāk mazi, ieteicams tos paretināt. Šādi iegūsiet lielākus, labākus augļus.
Lai koks neizaugtu pārāk liels, varat apturēt tā augšanu, jūlija beigās vai augusta sākumā nogriežot mīksto, jauno dzinumu augšdaļas. Nogrieziet visu, kas aug virs jaunā dzinuma 4.-7. lapas. Ja dzinums ir sašķēlies divās daļās, noņemiet vienu no tām un nogrieziet otru virs trešās lapas.

Siltumnīca
Lai augi būtu veseli, tiem vajag daudz gaisa.
Atstājiet tomātiem veselās lapas, bet turpiniet apgriezt sānu zarus. Kad ir izveidojušies četri līdz pieci labi ķekari un nav gaidāms, ka varētu nogatavoties arī citi, noņemiet auga galotni. Galotne jānogriež 1-2 lapas virs augšējā ķekara.
Paretiniet vīnogas, lai to ķekari neatrastos pārāk tuvu kopā, jo pretējā gadījumā tiem piemetīsies miltrasa un tie sabojāsies.

Fiskars