Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Padomi jūras cūciņu kopšanai

Jūras cūciņa ir viens no piemērotākajiem mazajiem dzīvnieciņiem turēšanai mājās. Ja esat nolēmuši to iegādāties, tad jums jāzina, kā pareizi rūpēties par šo pūkaino mīluli.

Māja jūras cūciņām

Noteikti jāiegādājas sprosts, pie kura dzīvnieciņš pierod un uztver to kā slēptuvi un vietu, kur var justies droši un mierīgi. Jūras cūciņu sprosts var būt bez jumta, jo šie dzīvnieciņi necenšas pārrāpties pāri sprosta malām, kuras ir vismaz 30 cm augstas.

Sprosta grīdiņai jābūt no materiāla, ko viegli mazgāt. Tā kā jūras cūciņas izdala ļoti daudz šķidro atkritumu, sprosta grīdu jānokaisa ar salmiem, skaidām vai pakaišu kūdru, kuri katru dienu jāmaina. Kaut arī šos dzīvnieciņus sauc par jūras cūciņām, tomēr tās jāsargā no mitruma, jo dabīgā vidē viņas dzīvo Dienvidamerikas sausajos apgabalos un izvairās no mitrajiem mežiem.

Reizi nedēļā sprostu jādezinficē ar sodu, kālija permanganāta šķīdumu vai kādu citu dezinficējošu līdzekli.

Jūras cūciņu barošana

Lai jūras cūciņas neslimotu, tām nepieciešams daudzpusīgs uzturs. Nekad nedrīkst trūkt barības. Vasaras periodā nepieciešama zaļbarība (zāle, āboliņš) un dārzeņi, savukārt, ziemā - priežu skujas, diedzēti graudi, raugs, kāposti, burkāni un bietes.

Kā pamatbarība jādod rudzu maize (nobriedināta), graudi un dažādu sēklu maisījumi. Lai dzīvnieciņi saņemtu minerālvielas, piedāvājiet tiem sālsūdenī vārītus kartupeļus, kaulu miltus un kalcija šķīdumu.

Nedrīkst aizmirst par rupjo barību (siens, koku zari), bez kuras jūras cūciņām rodas gremošanas orgānu saslimšanas, un tās diezgan ātri var aiziet bojā.

Jūras cūciņas vispār ir uzņēmīgas pret dažādām saslimšanām, tāpēc tās jāsargā no caurvēja, temperatūras svārstībām, mitruma, stipriem saules stariem. Vasarā jāskatās, lai jūras cūciņas ilgi neatrastos tiešu saules staru ietekmē, savukārt, ziemā vai rudenī vispār nedrīkst tās nest ārā.

Ūdeni jūras cūciņas dzer maz, bet mātēm mazuļu laikā jādod piens.

Jūras cūciņas iemācās pazīt savu saimnieku pēc balss un, to dzirdot, atsaucas ar saviem saucieniem. Tās ir miermīlīgi dzīvnieciņi, kuri nekad nekož cilvēkiem pirkstos, tāpēc piemēroti bērniem.

     [+] [-]

, 2011-02-06 20:41, pirms 13 gadiem
manliekaskautkas petrūkst.

     [+] [-]

, 2011-02-28 13:27, pirms 13 gadiem
Pār pēdējo teikumu. Pilnībā iebilstu! Kož gan šie mazie dzīvnieciņi. Vismaz tēviņi noteikti. Man viens tāds mīļš ruksītis ir un kož gan, ja viņam kas nepatīk. Viņi vienkārši aizsargājas, ja jūtas nedroši.

     [+] [-]

, 2011-08-31 21:34, pirms 13 gadiem
nJU jaa kožz gann winji.maneejie gann kožz !

     [+] [-]

, 2012-04-11 18:44, pirms 12 gadiem
man jūrascūciņu uzdāvinās dzimšanasdienā

     [+] [-]

, 2012-10-27 12:06, pirms 12 gadiem
man gan pa brivu es ekskursija dabuju