Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Dārza darbi decembrī

Redakcija
Redakcija

Ko gan decembrī varētu darīt dārzā? Ir auksts un tumšs, tādēļ laikam gan jābūt dārzkopības fanātiķim, lai iedomātos, ka dārza darbi ziemas kažokā ir patīkami. Tomēr dārzkopjiem entuziasma netrūkst, jo vienmēr atradīsies vēl kāds darbiņš, lai vismaz reizi dienā vai nedēļā ieelpotu svaigu gaisu. Tikai paskatieties pa logu. Sulīgais, ziedošais vasaras dārzs ir pazudis. Ja tādēļ dārzs tagad izskatās nedaudz skumji, tas tikai nozīmē, ka nedaudz jāuzlabo tā izskats. Galu galā visu dienu tomēr nav tumšs, un mēneša beigās pamazām paliek gaišāks. Dažas pārdomas par to, kā dārzs var jūs iepriecināt pat ziemā:

Daudzgadīgie augi un sīpoliņi

Nav visai daudz tādu daudzgadīgo augu šķirņu, kas ziedētu ziemā. Tas nozīmē tikai vienu – vajag daudz tādu, kas tomēr zied. Sniegaroze līksmo. Paskatoties tuvāk, tā ir neticami skaista, un tā ir pieejama baltā un sarkanā krāsā. Sarkanās šķirnes zied vēlu, un to lapas nokalst, savukārt baltās šķirnes var ziedēt līdz pat Ziemassvētkiem, un to lapiņas zaļo visa gada garumā. Sarkanā šķirne patiesībā nav ziemas puķe, bet tās lapiņas zaļo lielāko daļu ziemas, un kopā ar balto sniegarozi tā izskatās lieliski. Ar sniegpulkstenītēm neviens nav jāiepazīstina. Tām vienkārši ir jābūt, vēlams, lielos plankumos, un tās izskatās tiešām brīnišķīgi. Ķīnas genciāna ir neliels, desmit cm augsts zemsedzes augs ar debesziliem, baltiem vai gaiši ziliem ziediem. Parasti tā zied no septembra līdz novembrim, bet dažkārt pat decembrī, ja ziema ir maiga.

Krūmi

Vairumam krūmu tagad ir pieejamas punduršķirnes. Ja dārzā vēl ir vieta krūmiem, smaržīgā irbene ir vienkārši ideāla. Dažkārt tā zied ilgi pirms janvāra, citkārt ilgi pēc. Ja nepaveicas, tā izlaiž vienu ziedēšanas sezonu. Tā notiek, ja tieši pumpuru vēršanās laikā ir stiprs sals. Šķirne Viburnum fareri zied agri; Viburnum x bodnantense vēlāk, un tādēļ tai ir labāka ziemcietība.

Arī mazās eglītes ir skaistas. Vītolam Salix hastata Wehrhahnii ir skaisti tumšsarkani zari, kuros aug nelielas dzeltenas/baltas spurdzes. Vēl viena iespēja ir purpura kārkls. Ir pieejamas šķirnes ar nokareniem vai vertikālākiem zariem.

Kizils bija sevišķi populārs 20. gadsimta septiņdesmitajos gados. Tas izgāja no modes, bet tagad atkal ir populārs. Tam ir asinssarkani vai karija krāsas zari. Sevišķi skaisti izskatās, ja dzelteno un balto kizilu iestāda pamīšus. Baltā kizila galotnē aug baltas ogas, un tam ir sarkani zari.

Jāpiemin arī burvju lazda ar tās maģiski dzeltenajiem ziediem. Ir pieejamas vairākas burvju lazdas šķirnes: Hamamelis x intermedia, kas zied februārī; Virginiana, kas uzzied novembrī bāli dzeltenā krāsā; Diane ar sarkaniem ziediem; ziemcietīgā Arnold, kas rudenī iepriecinās ar spilgti dzeltenu, sarkanu un oranžu ziedu buķeti.

Mūžzaļie augi

Varat, protams, iegūt arī tiešām zaļu dārzu, izmantojot dažādus mūžzaļos augus, piemēram, bukšus, dažādas mazās egļu šķirnes, kadiķus, īves, tūjas un parasto akmeņozolu. Un, ja jums tiešām padodas figurālā krūmu apcirpšana, varat veidot krūmus tā, lai tie atgādinātu nelielus mākslas darbus, kas ziemas sniegā vai salnu laikā, iespējams, izskatīsies pavisam citādi.

Vēl divi padomi

Apmeklējiet dārza preču veikalu. Tagad pārdevējiem būs vairāk laika ar jums parunāt, un jūs varēsiet pārliecināties pats, kuras sugas labi izskatās ziemā. Un, ja jau esat šeit, iegādājieties dažas nelielas tulpītes vai hiacintes, kas ir gandrīz izplaukušas, un ielieciet tās burkā pie ieejas durvīm. Tad varēsiet tās ātri ienest mājā – uz nakti vai tad, ja sola salnas.

Nogrieziet zaļumus Ziemassvētkiem

No dārza apgaitas nevar izvairīties. Decembris ir Ziemassvētku rotājumu mēnesis. Un arī dārzam tas tikai nāk par labu. Decembris ir ļoti labs mēnesis mūžzaļā akmeņozola, bukša un lauru ķirša apcirpšanai. Dažkārt ar apcirpšanu nodarbojas pati daba, bet ne vienmēr to izdara pareizi. Ja decembrī uzsnieg sniegs, nokratiet to no krūmiem un kokiem, tiklīdz tas sāk kust. Ja vēlaties būt pilnīgi drošs, varat apiet ap mazākajiem kokiem un krūmiem ar putnu tīklu. Šādi svars tiek vienmērīgi sadalīts.

Aizsargājiet rododendrus

Stiprs sals un spilgta saule var kaitēt augiem, piemēram, rododendram. Ūdens no tā lapām iztvaiko straujāk, un, tā kā zeme ir sasalusi, tā saknes nevar uzsūkt pietiekami daudz ūdens, lai aizstātu zaudēto šķidrumu, un tas kaitē augam. Lapas sačokurojas, un ļaunākajā gadījumā augs var pat nokalt. Tādēļ pārklājiet tos ar egļu zariem. Atcerieties apsegt rožu apakšdaļu. Izmantojiet salmus vai lapas, vai nesatrūdējušu kompostu. Tad tām būs siltāk. Komposts nāk par labu arī tulpju sīpoliņiem, kuriem stiprs sals var kaitēt visvairāk.

Neaizmirstiet par ūdeni sīpoliņiem, putniem un zivīm

Decembrī pārbaudiet dāliju saknes. Ja tās izskatās sažuvušas, ielieciet tās ūdenī, līdz tās pietūkst, un tad izņemiet atkal ārā. Kad iestājas sals, neaizmirstiet iedot putniem ūdeni.

Atcerieties, ka zivīm nepatīk ledus. Ievietojiet dīķī polistirola kasti ar akmeni, lai tā neaizpeldētu. Šādi var izveidot "kabatu", kurā nav ledus, lai no dīķa apakšdaļas varētu izplūst indīgās gāzes. Šī metode labi darbojas pat 10 C temperatūrā. Lieti noderēs arī salmu kūlis. Vertikāli ievietojiet dzeltenos salmus, lai pa tiem dīķī varētu ieplūst svaigs gaiss un no dīķa varētu izplūst vecais gaiss.

Apgrieziet vīnstīgas

Tagad vēl tikai jāapgriež siltumnīcā vīnstīgas, pirms varat pārtraukt darbus līdz Vecgada vakaram. Apgrieziet tos, lai jauno dzinumu kopējais garums būtu aptuveni 60 cm. Kamēr mēnesis vēl nav beidzies, nogrieziet sānu zarus līdz diviem pumpuriem no galvenā stumbra. Vēlāk stumbrā sāks ritēt sulas. Ja apgriezīsiet vīnstīgas pārāk vēlu, tās sulos un vīnstīgas novārgs.

Noderīgi!

Dārzkopības enciklopēdijā, kas izdota Apgādā Zvaigzne ABC, praktiskus padomus atradīs gan mazdārziņa kopēji, gan profesionāli dārznieki. Grāmatā ir vairāk nekā 3400 krāsainu fotogrāfiju - 400 attēlos parādīta secība, kādā veicami dažādi dārza darbi. Grāmata ir mūsdienīga, ar bagātīgu uzziņas materiālu. Enciklopēdijā ir informācija par vairāk nekā 8000 augiem no visas pasaules, sniegti padomi, kā plānot dārza iekārtojumu, kā stādīt un kopt augus un pat kā veikt selekciju. Enciklopēdijā ir doti gan augu zinātniskie nosaukumi latīņu valodā, gan latviskie nosaukumi. Vārdnīcā grāmatas beigās skaidroti tehniskie un zinātniskie termini. Informāciju par katru konkrēto augu iespējams ātri sameklēt pēc rādītāja.

Dārzkopības enciklopēdija nopērkama Zvaigzne ABC grāmatnīcās!