Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Ar ko jārēķinās, ja jūsu mājā ienāk kaķis

Redakcija
Redakcija

Ja jūs pēdējā laikā aizdomājaties par kaķēna iegādi, tomēr neesat līdz galam pārliecināti par šādas izvēles pareizību, iesakām labi padomāt pirms izdarīt izšķirošo lēmumu. Līdz ar kaķa ienākšanu jūsu mājā un dzīvē daudz kas mainīsies, un vai šīs izmaiņas jums būs pieņemamas, labāk izvērtēt savlaicīgi. Ja pēc dažu jautājumu iztirzāšanas, par kuriem aprakstīsim šajā rakstā, teiksiet "jā" par labu murrājošam mīlulim, atliks vien izvēlēties- runci vai kaķeni. Zināms, ka liela daļa cilvēku nevēlas turēt savās mājās kaķeni. Par iemeslu tam- ņemšanās ar kaķēniem. Savukārt, es dodu priekšroku kaķenei. Pirmkārt, to var sterilizēt, ja nevēlaties, lai kaķenītei būtu pēcnācēji. Otrkārt, kaķenes ēd mazāk nekā runči, līdz ar to tās ir lētāk uzturamas. Un, treškārt, kaķenes neļauj maziem bērniem raudāt, tūlīt novēršot viņu uzmanību uz sevi. Vienlaicīgi aukle, dzīvā rotaļlieta un mīļš draugs.

Tātad, ja bieži aizdomājaties par to, ka derētu mājā kāds murrājošs pūkains radījums, ņemiet vērā sekojošo:

Kaķis ir dzīvnieks ar labi attīstītu intuīciju. Tas vienmēr jūt, kad saimniekam ir vēlēšanās ar viņu kontaktēties un kad labāk turēties nomaļus. Kaķim nav nepieciešama pārlieku uzmanība.

Kaķis ir labs klausītājs. Jūsu pūkainais draugs bez ierunām gulēs jums līdzās un uzmanīgi klausīsies visā, ko stāstīsiet.

Kaķis ir labākais modinātājpulkstenis no rītiem. Viņš vienmēr zina, ka pienācis laiks brokastīm un neaizmirsīs to atgādināt arī jums. Nogulēt darbu, dzīvojot kopā ar kaķi, vienkārši nebūs iespējams.

Kaķis ir brīnišķīgs masieris. Viņa mīkstās ķepiņas ir labākais atslābinošais līdzeklis pēc grūtas darbdienas.

Kaķis ir labākais līdzeklis cīņā pret pelēm un žurkām. Lielākā daļa kaķu nelaidīs pat mājas tuvumā šos tik ļoti nepatīkamos grauzējus.

Kaķis var nodzīvot līdz pat 20 gadiem un visu šo laiku jums jābūt atbildīgam par viņu. Visa mūža garumā kaķis ēd un kārto dabiskās vajadzības. Tāpat viņam jāveic regulāras medicīniskās apskates un jāizdara vajadzīgās potes. Tas viss prasīs no jums noteiktus materiālos līdzekļus un laika patēriņu.

Atkarībā no apspalvojuma tekstūras, kaķis vairāk vai mazāk met spalvu.Šīs izkritušās spalvas paliek uz mēbelēm, paklājiem un apģērba. Mazgājot savu kažoku ar mēli, kaķis norij daļu atmirušo spalvu, ko dažreiz arī atvemj.

Gadās, ka kaķis izspārda smiltis apkārt savai tualetei, saplēš vāzes, puķu podus un citas uz plauktiem novietotas lietas. Tas viss prasa lielu pacietību.

Kaķis nerēķinās ar jūsu veikto eiroremontu; viņš labprāt asina nagus uz durvju stenderēm, mīkstām mēbelēm un pat ādas jakām. Tas var būt kaitinoši.

Visbiežāk kaķis dara to, ko pats grib un tad, kad pats grib. Viņš var sākt rotaļāties tieši tajā brīdī, kad jūs vēlaties atpūsties vai arī nepiekrītot jūsu noteiktajai kārtībai, uzlekt uz galda, lai pamielotos ar kādu gardumu. Reizēm jums var pazust sīkas lietiņas (lūpukrāsas, zeķes, cimdi utt.), kas vēlāk atrodas zem gultas, skapja vai citām mēbelēm.
Dažreiz savas emocijas kaķis izsaka šokējošā veidā- sasmērējot jūsu kurpes vai saplēšot mīļāko šallīti.

Kaķim, kas dzīvo mājā vai dzīvoklī un netiek laists uz ielas, nepieciešama lielāka uzmanība kopšanā, nekā citiem viņa sugas brāļiem, kuriem ir iespēja izstaigāties pa lauku. Mājā mītošam kaķim nepieciešama pastāvīgi tīra tualete, vieta nagu asināšanai, iespēja rotaļāties.

Jums būs jāuzņemas arī atbildība par sterilizēšanu vai piemērota partnera piemeklēšanu. Pēdējā gadījumā arī par kaķēnu audzināšanu un realizāciju. Nesterilizēts kaķis var sākt iezīmēt savu teritoriju, radot jums liekas pūles dzīvokļa uzkopšanā.

Ja jums mājās jau ir kāds dzīvnieks, ar kuru kaķis var nesadzīvot (agresīvs suns, grauzēji, trusis, putniņi, zivtiņas), kaķa ieviešana būs divtik apgrūtinoša.

Ja jūs dzīvojat īrētā dzīvoklī, pirms tam pārliecinieties, ka mājdzīvnieka parādīšanās tajā ir pieņemama mājas vai dzīvokļa saimniekam.

Nevajadzētu iegādāties kaķi, ja kādam no jūsu ģimenes locekļiem ir alerģija no dzīvniekiem. Tādā gadījumā labāk pirms kaķa iegādes apmeklēt dzīvnieku patversmi un pārliecināties par iespējamo reakciju.
Paņemt kaķēnu uz nedēļu, lai pārbaudītu vai nevienam nebūs alerģija vai arī, lai izdomātu- vajag vai nevajag mājdzīvnieku,- nav pieļaujami, tāpēc, ka tamlīdzīgi eksperimenti dzīvniekam izraisa milzīgu stresu.

Autore: Mētra

Noderīgi!

Apgāda Zvaigzne ABC izdotā grāmata "Dzīve ar kaķi. Laimīgs kaķis - laimīgs saimnieks" ir brīnišķīga grāmata, kurā noderīgus padomus atradīs jebkurš, kas patiesi mīl savu kaķi. Tajā pastāstīts, kas nepieciešams kaķa labsajūtai, kā viņš uzvedas dažādās situācijās, kā pauž savu neapmierinātību vai nemieru. Sniegti profesionāli padomi, kā iekārtot dzīvokli, balkonu un dārzu tā, lai kaķis varētu attīstīt savas maņas un justos laimīgs. Jo tikai laimīga kaķa saimnieks arī pats ir laimīgs!

Grāmata nopērkama Zvaigzne ABC grāmatnīcās!

     [+] [-]

, 2012-10-02 21:18, pirms 12 gadiem
Paldies par rakstu. Es tieši iedomājos, ka varbūt man dzīvoklī derētu kāds mīlulītis. Šoreiz iedomājos tieši par kaķi Vērtīgs raksts, lai iesākumā vispār apdomātu kā būtu ja būtu

     [+] [-]

, 2012-10-02 21:44, pirms 12 gadiem
Man ir kakis(runcitis).Vinam jau ir gads,bet ir loti mils un vina neratnibas
atri aizmirstas.

     [+] [-]

, 2012-10-02 22:06, pirms 12 gadiem
Mana mince ir vienkārši mīļa un pat nespēju iedomāties kā būtu ja nebūtu. Jau 10 gadus esam kopā, ir gājis visādi, bet ja padomā, tad nespēju iedomāties kā būtu ja manas peciņas nebūtu. lai paņemtu kaķi mājās ir 'ļoti jāpārdomā vai tiks galā, tā nav ka par kaķi nav jārūpējas, viņam sāp sirsniņa ja saimniekam kaut kas nav kārtībā, Kaķis ir mūsu spogulis, ja paši labi jūtamies, arī mincim ir labi, ja ne, tad minčuki pārdzīvo un var pat saslimt.

     [+] [-]

, 2012-10-02 22:12, pirms 12 gadiem
jārēķinās ka bus,...pietirsta pagulte

     [+] [-]

, 2012-10-02 22:26, pirms 12 gadiem
žēl, ka jau pirmajā teikumā parādās vārds "iegādāties" - nav smuki reklamēt dzīvu būtņu pārdošanu, ja ir tik daudz adoptējamu būtņu patversmēs un ielās :/

     [+] [-]

, 2012-10-02 22:26, pirms 12 gadiem
Sfinksa vai reksa šķirnes kaķus var iegādāties arī alerģiski cilvēki. Taču jārēķinās, ka viņi būs labi draugi, komunikabli un ļoti mīļi, taču, stipri šaubos, ka būs naski uz peļu ķeršanu. Vismaz manējais, drīzāk dalīsies ar peli savā maltītē kā sarežģīs savu dzīvi ar medīšanu.

     [+] [-]

, 2012-10-02 22:56, pirms 12 gadiem
Osi,kaķis nekad nepietaisīs pagulti,ja tā būs tīra!Bet,ja pagulte netīra,tad kaķis to uzskata par vietu,kur arī viņš drīkst piecūkot!

     [+] [-]

, 2012-10-04 00:04, pirms 12 gadiem
Sunim ir saimnieks,

Kaķim ir apkalpojošais personāls!!!

     [+] [-]

, 2012-10-04 06:31, pirms 12 gadiem
osis rakstīja: jārēķinās ka bus,...pietirsta pagulte
Tu droši pats vairāk to pagulti-PIETIRSTI! Paskaties,tici man!

     [+] [-]

, 2012-11-17 16:09, pirms 11 gadiem
njaa ar manu minku var ne tikai darbu nogulet bet ari visu parejo.. gulava tada pati kaa es.. un uzmanibu prasa lelumlielo...citreiz jau apnik buzhinat..