Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Zoozīļuks aicina vākt zīles zoodārza dzīvniekiem

Piedalies ar savu klasi ozolzīļu lasīšanas akcijā no 2011. gada 20. septembra līdz 31. oktobrim un Tu palīdzēsi RĪGAS ZOOLOĢISKĀ DĀRZA iemītniekiem!

Akcijas noteikumi:

1. Kas piedalās?
– klase vai skolēnu grupa ne mazāk kā 20 personas.

2. Ko lasīt?
- parastā ozola zīles.

3. Kādas zīles pieņemsim?
– tīras, sausas, veselas , ar rokām lasītas, iepakotas kartona kastēs vai auduma maisos.

4. Cik daudz jāsavāc?
- jo vairāk, jo labāk, bet minimālais daudzums vienam skolēnam 2 kg.

5. Kur nodot?
– Rīgas Zoodārzā. Pirms nodošanas sazināties - tel. 67518669; 67517969.

6. Ko iegūsiet?
Varbūt tieši Tava klase būs salasījusi vislabākās zīles. Ja tā, tad uzvarēsiet zoodārza konkursā un iegūsiet neparastu ekskursiju zooloģiskajā dārzā.

Zoodārza konkursā tiks novērtētas visas nodotās salasītās zīles. Galvenais kritērijs - jo kvalitatīvāk, jo labāk; jo kvalitatīvāk un vairāk, jo vēl labāk.

Nodoto zīļu vērtēšana notiks līdz 3. novembrim.

Rezultāti tiks publiskoti 7. novembrī Rīgas Zooloģiskā dārza mājaslapā Rīgas Zooloģiskais Dārzs

Kuriem dzīvniekiem zooloģiskajā dārzā noderēs parastā ozola zīles?

Sausas parastā ozola zīles rudenī un ziemā labprāt ēd mežacūkas, pekari, brieži un mandarīnpīles. Bet kvalitatīvākās zīles ziemas periodā tiek diedzētas, lai iegūtu svaigus ozolu dzinumus un lapas. Ziemā apmeklētāji skaistos, zaļos ozola zariņus ar lapām var ieraudzīt Tropu mājas Kukaiņu zāles terārijos, kur tie tiek ievietoti ne jau smukuma dēļ. Ar svaigajām ozola lapām mielojas zarkukaiņi, lapu kukaiņi un siseņi. Savukārt lapgriežskudras lapas gan neēd, bet izmanto sēņu audzēšanai. Proti, skudras lapas griež nelielos gabaliņos un nes pa 4 m garo „skudru ceļu” uz pūzni. Tur tās tiek notīrītas, pārstrādātas smalkā putriņā un iepildītas porās. Šajās savdabīgajās dobītēs skudras sēj sēņu sporas, no kurām izaugs sēnes, kas ir vienīgā lapgriežskudru barība.

Centīgākos zīļu ēdājus skatām fotogalerijā!

Sīkāka informācia par akcijas noteikumiem:

Rīgas Zooloģiskais Dārzs
Rīgas zoodārzs – 67518669; 67517969