Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Latvijas Dabas muzeja ornitologs Dmitrija Boiko nodibinājis biedrību

Redakcija
Redakcija

Dabas muzeja ornitologs Dmitrijs Boiko ziemeļu gulbjus Latvijā pēta no 2003. gada. Šī gulbju suga Latvijā ligzdot sāka tikai 1973. gadā. Līdz šim D. Boiko apgredzenojis 730 ziemeļu gulbjus un ap 1000 paugurknābja gulbju.

Gadu gaitā ir izveidojies interesentu loks – cilvēki, kam patīk gulbji, to ķeršana, gredzenošana, gredzenu nolasīšana, dzīvesveida izzināšana un tie, kam vienkārši patīk daba. Lai interesentus apvienotu un ieinteresētu arī citus, D. Boiko ir nolēmis izveidot Latvijas Gulbju izpētes biedrību. Gulbju izpētes ekspedīcijās vienmēr vajadzīgi atsaucīgi cilvēki, kas varētu palīdzēt gredzenot gulbjus un to mazuļus, nolasīt gredzenu numurus, uzskaitīt gulbju ligzdošanas vietas, mazuļus u.tml. Taču iesaistīšanās aktivitātēs nav obligāta, tā atkarīga no katra biedra vēlmēm.

Biedrībai ir vairāki mērķi: pirmkārt, veicināt gulbju izpēti un aizsardzību Latvijā, otrkārt, veicināt gulbju pētnieku starptautisko sadarbību un, treškārt, rast atbalstu gulbju pētījumu īstenošanai Latvijā un ārpus tās.



Diemžēl Latvijā zinātnes attīstībai netiek atvēlēti pietiekami resursi. Katrs pētnieks pats ir atbildīgs par savu pētījumu pastāvēšanu un ilgtspējību. D. Boiko cer, ka šai biedrībai būs ilgs mūžs un daudz biedru. Sugas izpēte un aizsardzība nekad nenotiek vienas valsts ietvaros, tādēļ nav šaubu, ka biedrībā iestāsies biedri arī no ES, NVS valstīm, Krievijas u.c., jo biedrībai, tāpat kā putniem, robežu nav.

Iestājoties biedrībā, ikviens atbalstīs gulbju izpēti Latvijā. Reizi 3 mēnešos biedriem tiks izsūtīta informācija par biedrības jaunumiem un aktivitātēm. Iestāties biedrībā var ikviens, kam interesē daba un tajā notiekošie procesi, vienīgais, kas jāizdara – jāaizpilda anketa un jāsamaksā biedra nauda. Gada laikā ir plānots piesaistīt plašāku interesentu loku, izveidot gulbju vērotāju tīklu, kas pārklātu visu Latvijas teritoriju, veikt pētījumus un izveidot biedrības mājas lapu.

Informāciju sagatavoja:
Dmitrijs Boiko
Latvijas Dabas muzeja ornitologs
„Latvijas Gulbju izpētes biedrības” priekšsēdētājs.
Tālrunis: 26416423
E – pasts: gulbjubiedriba@gmail.com