Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Sākam gatavot kaktusus miera periodam

Sākam gatavot kaktusus miera periodam
Foto: epadomi.lv

Vasarā kaktusi, tāpat kā vairākums augu, atrodas aktīvā augšanas un attīstības fāzē. Taču ziemas mēnešos tiem iestājas miera periods, kura laikā kaktusi atpūšas un uzņem spēkus nākošajam attīstības periodam. Šis miera periods ir ļoti svarīgs kaktusu normālai dzīvības procesu norisei, tāpēc to nav vēlams iztraucēt.
Miera periods ilgst aptuveni 4 mēnešus (no novembra līdz februārim).

Kas tad īsti notiek ar kaktusu šajā miera periodā?

Miera periodā notiek mums neredzama gatavošanās jaunai veģetācijas sezonai, visi apmaiņas procesi audos strauji palēninās un augšana apstājas. Šajā laikā kaktusam nepieciešams zemāka gaisa temperatūra (veicina īpašu bioķīmisku procesu norisi šūnās, kā rezultātā veidojas ziedpumpuri) un praktiski sausa augsne.
Ja ziemas periodā kaktusi atrodas pārāk siltās telpās, tas noved pie tā, ka kaktusi turpina augt. Pie kam, ņemot vērā ziemas īsās dienas un saules nepietiekamo daudzumu un, pasarg dies, vēl arī laistīšanu, kaktusam veidosies izkropļots un izstīdzējis stublājs. Bet par ziediem vispār nāksies tikai sapņot...

Kaut gan jāatzīmē, ka, piemēram, jau sen mūsu mājās ienākušais ehinokaktuss tik ļoti pielāgojies pie vienmērīgajiem uzturēšanas apstākļiem, ka, neskatoties pat uz visiem grēciņiem tā apkopšanā, var mierīgi iztikt bez ziemošanas vēsā temperatūrā un vasarā vēl iepriecināt savu kopēju ar skaistiem ziediem. Taču, neskatoties uz to, laistīt tomēr vajadzētu pēc iespējas mazāk un ļaut tam ziemā atpūsties.

Kā tad pareizi ieziemot kaktusus?

Tam nepieciešama pakāpeniska pāreja no vasaras apkopšanas uz ziemas uzturēšanu. Jau augusta mēnesī ieteicams sākt samazināt laistīšanu un neliet vairs tik daudz kā vasaras sākumā. Septembrī mēneša laikā būs pietiekami apliet vien 2-3 reizes, oktobrī- 1-2 reizes. Gaisa temperatūra šajā laikā pamazām samazinās un jau uz oktobra beigām kaktusi "iemieg".

Tagad ir īstais brīdis tos novietot gaišā vēsā telpā, kur gaisa temperatūra ideālā variantā ir 6-12 grādi pēc celsija (ne augstāka par 15 grādiem). No šī brīža laistīšana pilnībā jāpārtrauc, tikai pavisam neliela izmēra augiem pieļaujama neliela mitruma deva vienu reizi mēnesī un arī tādā gadījumā, ja tie sāk zaudēt sulīgo izskatu. Temperatūra ziemošanas vietā pastāvīgi jākontrolē ar termometra palīdzību.

Protams, ka ne visiem ir iespējams izvietot kaktusus atsevišķā vēsā telpā. Tādā gadījumā jācenšas maksimāli pazemināt temperatūru tajā vietā, kur kaktuss atradīsies visus ziemas mēnešus.
Piemēram, ja kaktuss atrodas uz palodzes, to var nodalīt no istabas karstā gaisa, kurš nāk no apkures baterijām, ar plēves vai kartona palīdzību. Šāda norobežojuma augstumam jābūt augstākam par auga augstumu.

Arī šajā gadījumā gaisa temperatūra, kāda tā ir izveidotajā nožogojumā, jākontrolē ar termometra palīdzību,- ļoti stiprā salā tā var nokristies par daudz.. Tādā gadījumā zem puķu poda apakšā jāpaliek putuplasta vai porolona paliktnis, savukārt no loga puses, lai pasargātu augu no aukstās gaisa plūsmas, jānovieto kaut kāds aizslietnis no gaismu caurlaidīga materiāla. Šādi pasākumi palīdzēs pasargāt sakņu sistēmu no pārmērīgas atdzišanas un izvairīties no nevēlamām sekām.

Visas ziemošanas laikā kaktusi periodiski jāapskata, arī ar palielināmā stikla (lupas) palīdzību: ne tikai mēs mīlam savus augus; arī sarkanā ērcīte nesnauž. Un bieži vien tieši ziemas periodā viņa aktivizējas un veic nopietnus kaitējumus "iemigušajiem" augiem.

Jau janvāra mēneša beigās jāskatās, vai nesāk veidoties ziedpumpuri. Ja pumpuri aizmetušies, kaktusiem nepieciešams izmainīt uzturēšanas režīmu: tie jāpārvieto uz gaišu un siltu palodzi un jāsāk pamazām laistīt. No pumpuru aizmešanās sākuma līdz ziedēšanas laikam paiet apmēram 3-5 nedēļas. Un bieži vien gadās tā, ka aiz loga guļ bieza sniega kārta, bet uz palodzes jau uzziedējis kaktuss.

Faktiski tieši tāpēc kaktusiem nepieciešama ziemošana- lai iegūtu pilnvērtīgus, katru gadu uzziedošus augus. Tāpēc parūpējieties par saviem zaļajiem adataiņiem kārtīgi- ja tie labi atpūtīsies ziemas mēnešos, tad noteikti neliks jums vilties, bet iepriecinās ar burvīgiem ziediem.