Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Ēnu mīlošie un ēncietīgie augi tavai mājai

Ko darīt, ja jūs nevarat iedomāties mājīgu māju bez istabas augiem, bet gaismas trūkums dzīvoklī jums neļauj radīt pietiekami komfortablus apstākļus zaļajiem mīluļiem?
Šī problēma vairāk vai mazāk zināma katrai no mums. Īpaši cieš tie, kuru dzīvokļu logi vērsti uz ziemeļiem, kā arī zemāko stāvu iedzīvotāji. Vasarā saules gaismu bieži aiztur koki vai krūmi, kas aug mājas tuvumā, bet ziemā vispār gaišais dienas laiks ilgst tikai dažas stundas. Tad nu sanāk, ka, ja arī vasarā gaismu mīlošie augi kaut kā ar dievu uz pusēm izdzīvo, tad, iestājoties ziemai, tie vienalga nometīs daļu lapotnes un slimos vai pat aizies bojā.

Problēmu ar nepietiekamo apgaismojumu šādos dzīvokļos var risināt un to var darīt dažādi. Piemēram, aprīkot palodzi ar speciālām lampām, kas dod gaismu, pēc savām īpašībām maksimāli tuvinātu saules gaismai. Taču šim risinājumam ir viens būtisks trūkums: "apmānīt" izdodas ne visus augus, daudzi no tiem, īpaši dienvidu kaprīzie skaistuļi, tik un tā cietīs no saules gaismas trūkuma. Starp tiem, kas jutīsies labi uz šādi apgaismotas palodzes, var nosaukt visiem zināmās sanpaulijas.

Cits paņēmiens, patiesībā vienkāršāks- izvēlēties par mājas rotu tos augus, kas nemīl saules gaismu, bet labi aug un attīstās tieši ēnā. Dabīgos apstākļos šie augi lielākajā daļā gadījumu nāk no tropu mežiem, kur valda tāds pats mijkrēslis, kā lielākajā daļā pilsētas dzīvokļu.

Uzreiz gan jāpiebilst,- ja jūs neesat zaļo un kokveidīgo augu mīļotājs, bet gribat, lai uz jūsu palodzes kaut kas skaisti un krāšņi zied, šis variants jums nederēs. Skaisti ziedošu un ēnu mīlošu augu ir ļoti maz, pārsvarā šie augi ir mazu kociņu izskatā vai tiem ir dekoratīvas lapas. Starp nedaudzajiem izņēmumiem var minēt tās pašas sanpaulijas (taču ar dažām atrunām: viņas mierīgi panes nepietiekamu apgaismojumu, tomēr, kā jau iepriekš minēts, labāk jutīsies mākslīgā apgaismojumā), hibisks (ķīnas roze), kā arī dažas kamēliju un begoniju šķirnes.





Izvēloties augus nepietiekami apgaismotam dzīvoklim vai telpai ar logiem uz ziemeļiem, jāņem vērā, ka augi iedalās ēnu mīlošajos un ēncietīgajos. Attiecīgi, ēnu mīlošajiem augiem atrašanās ēnā ir daudz komfortablāka (daži no tiem pat necieš saules gaismu), nekā saulē, bet ēncietīgie augi iztur nepietiekamu apgaismojumu, kaut gan labāk apgaismotā telpā tie augs un attīstīsies intensīvāk (kaut gan daži no tiem nepanes tiešus saules starus).

Pie augiem, kas necieš no saules gaismas trūkuma, pieder, piemēram visu veidu efejas. Visiem zināmais "istabas bērzs" un visi tā paveidi, mierīgi izturoši pat stipru noēnojumu, palīdzēs izveidot "zaļos laukumiņus" pa visu māju vai telpu. Šim mērķim noderēs arī singonija, filodendrs un scindapsis.





Iekaramo augu cienītājiem varu ieteikt hlorofītu, asperāgu, dažādas papardes, savukārt, tiem, kam patīk izdekorēt māju ar izmērā pamatīgākiem augiem ar lielām lapām , jāpievērš uzmanība monsterai, dracēnai, dīfenbahijai, šeflērai un fikusiem (vīģe, gumijkoki un tiem līdzīgi augi).