Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Pūkainie mājas mīluļi pundurtrusīši

Iegādājoties jaunu mīluli, vienmēr jāpadomā, vai tas spēs sadzīvot ar citiem mājdzīvniekiem un, vai spēsiet tam nodrošināt nepieciešamos apstākļus. Ja jūsu iecerēs ir iegādāties pundurtrusīti, jārēķinās ar to, ka mazajiem zvēriņiem netīk pārlieku liela trokšņošana un cigarešu dūmi, tātad, ja jūsu ikdienā ietlpst skaļa mūzika vai smēķēšana, iespējams, ka trusītis nav jums piemērotākais mājas mīlulis.

Jau trusīšu šķirnes nosaukums liecina par to, ka pundurtruši ir mazi mājas dzīvnieciņi ar īsu un druknu ķermeni. Pundurtrusim ir īss kakls, ķepas un maza ļipiņa, kas pieguļ ķermenim., izteikti vaigi un sturps purniņš. Tie dzīvo aptuveni astoņus gadus un ir piecus līdz astoņus kilogramus smagi. Pundurtrušu mātītēm var piedzimt divi vai trīs mazuļi.

Pirms iegādāties trusīti, vēlams noskaidrot viņa vecumu, lai mājās paņemtu dzīvnieciņu, kuram būs vieglāk pierast pie jaunajiem dzīvošanas apstākļiem. Šim nolūkam vispateicīgākie ir aptuveni divus mēnešus vecie trusīši.

Lai dzīvnieciņš justos ērti, vispirms jāiegādājas vai jāpagatavo piemērots būris, kas būtu sākot no 90x50 cm plats un 45 cm augsts, bet ne mazāks par 50x40 cm platu un 30 cm augstu mājvietu. Būra virspusei jābūt gaismas un gaisa caurlaidīgai, bet tā apakšējo daļu vislabāk veidot no plastmasas. Kad trusīša dzīvojamā platība ir nodrošināta ar visu nepieciešamo, to jānoliek vietā, kur nav caurvēja, tiešu saules staru un blakus neatrodas apsildāmās ierīces. Vēlamā istabas temeratūra mazajam mājdzīvniekam ir no plus 15 līdz 20 grādiem pēc Celsija skalas. Mazo zvēriņu jāpasargā no saaukstēšanās un jāseko līdzi, lai gaiss telpās nebūtu pārāk sauss. Gaisa mitrināšana ļaus justies labāk kā mājdzīvniekam, tā arī saimniekam.

Būrī jāierīko divi trauciņi, viens- barībai, otrs- ūdenim. Lai dzīvnieks nejauši nevarētu apgāzt barošanas trauku, tam jābūt pietiekoši smagam vai piestiprinātam pie būra sienām. Izliets ūdens saskaroties ar pakaišiem, kur trusītis ikdienā nokārtojas, var radīt ideālu vietu baktērijām, bet baktērijas dzīvnieciņam var kļūt par iemeslu dažādām slimībām. Barības pasniegšanai var izmantot, piemēram, māla vai keramikas traukus, bet kā dzeramtrauciņš vislabāk kalpotu plastmasa trauks ar apaļu ventili un salmiņu, kādu var iegadāties zooveikalā, turklāt tā trusītis regulāri tiks pie svaiga ūdens. Pundurtrusīšus var barot ar speciālu zooveikalos nopērkamu barību, vasarā ar zāli un dārzeņiem, svaigiem burkāniem un kāpostiem, bet ziemā sagādāt sienu. Dzīvnieciņš neatteiksies arī no āboliem, auzām un kviešiem.

Trusi var mēģināt ieradināt nokārtoties vienuviet, taču, ja izlaidīsiet zvēriņu pastaigāties, var gadīties, ka tas nevis nokārtosies jums vēlamā vietā, bet atstās mazu pārsteigumu tieši uz istabas tepiķa, tapēc pirms iegādāties trusi, jāpadomā, vai būsiet spējīgi pieņemt tādus negadījumus. Neskatoties uz to, pundurtrusīšu turēšana nav apgrūtinoša, jo viņi nemēdz trokšņot un telpā nerada nepatīkamu smaku.

     [+] [-]

, 2011-02-16 23:54, pirms 13 gadiem
Es tādu trušuku ļoti gribu sev mājās, tikai pārējie ģimenes locekļi protestē.

     [+] [-]

, 2011-02-17 14:33, pirms 13 gadiem
Smuki jau ir, bet dzīvoklī tādu gan neturētu. Viņš tak visu grauž un nav jau tik gudrs kā suns. Lauku mājā gan būtu forši.