Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Laiks sagatavot dārzu ziemai. Dārza padomi oktobrim

Laiks sagatavot dārzu ziemai. Dārza padomi oktobrim
Fiskars dārza padomi oktobrim.

Ir nedaudz skumji, ka dārzs drīz gulēs ziemas miegā, bet dienas paliek arvien īsākas, un tas ir neizbēgami.
Tomēr oktobris ir viens no mēnešiem, kad dārza darbu ir visvairāk. Ir jāizrok pēdējie kartupeļi, jānovāc un jānoglabā āboli un bumbieri. Dārzā vēl atlikušie sakņaugi ir jāizrok un jānoglabā, jāsasaldē vai jāizvāra un jāiekonservē. Pirms dārza mēbeļu novietošanas šķūnī tās jāapstrādā ar eļļu; ir jāapgriež komposts un daļa no tā jāizmanto virtuves dārza nosegšanai. Jāsadala daudzgadīgie augi. Vēl ir jāpļauj zāle – iespējams, pēdējoreiz. Noteikti ir jāgrābj lapas. Ir jāiestāda pēdējie pavasara sīpoliņi un jāizravē pēdējās nezāles, lai nākamā pavasara darbi būtu vieglāki. Drīz vien būs jāsargā podi no salnām, jāliek trauslo augu saknes kastēs ar kūdru un tās jānoglabā vēsā vietā. Siltumnīcā ir nogatavojušies pēdējie tomāti, tie ir jānolasa, savukārt siltumnīca – jāiztīra. Varbūt jāiestāda jauni augi, augļu koki un ogu krūmi. Uh! Nogurums uzmācas vien no domām par visiem šiem darbiem, bet gaišā puse ir tāda, ka varēsim elpot daudz svaiga gaisa un krāt enerģiju garajiem ziemas mēnešiem.

Virtuves dārzs

Ja virtuves dārzā nav paaugstināto dobju, bet ir smaga, mālaina augsne, ieteicams tagad ķerties pie lāpstas un uzrakt to. Varat šo darbu atvieglot, piejaucot nedaudz smilšu un komposta. Savukārt, ja augsne ir smilšaina, piejauciet tai daudz komposta un kūdras.
Nav ieteicams apstrādāt augsni ar kultivatoru. Izmantojiet lāpstu. Kultivators sabojās augsnes irdeno struktūru. Augsnes struktūrai jālīdzinās maizes drupačām. Pēc apstrādāšanas ar kultivatoru augsne izskatās labi, bet tā strauji saplok, un tajā krītas skābekļa līmenis, jo augsne ir pārlieku sadrupināta.
Savukārt, ja jums ir paaugstinātās dobes, tas ir labs, ērts risinājums. Nerociet tās ar dakšu, izmantojiet kultivatoru. Nobeigumā uzlieciet tām kārtīgu sildoša komposta slāni un atstājiet to uz ziemu. Paaugstinātu dobi veido, iezīmējot tās aprises, lai tā būtu metru plata. Garumam nav nozīmes. Toties ir svarīgi, lai jūs varētu no abām pusēm aizsniegt dobes vidu, neizbradājot augsni. Tātad platums ir zināmā mērā atkarīgs no jūsu roku garuma.
Pēc dobes iezīmēšanas izrociet visu tās augsni. Tas ir pats grūtākais darbs, bet tas ir arī jādara tikai reizi desmit gados.

Rociet vismaz divu lāpstu dziļumā. Sajauciet augsni ar trešdaļu komposta.
Un ievietojiet augsni atpakaļ dobē. Tagad dobe būs paaugstināta – tieši tādēļ to tā sauc. Tagad tā ir viegla un gaisa pilna.

Pārklājiet to ar aizsargājošu komposta slāni. 5-8 cm biezs slānis silda augsni un nāk par labu tās mikroflorai. Pavasarī apstrādājiet nelīdzenās vietas ar grābekli, un augsne atkal būs gatava iekopšanai.
Tomēr ir arī viens neliels "bet". Ja jūsu dārzu ir apsēduši Ibērijas gliemji, pirms komposta piejaukšanas kārtīgi pārbaudiet to, un "aizsargājošo" slāni pievienojiet tikai oktobra beigās. Līdz tam laikam gliemji būs ierakušies zemē vai kaut kur paslēpušies. Pievērsiet tiem uzmanību atkal aprīlī.
Augļi un dārzeņi jānovieto sausā un vēsā vietā. Atcerieties, ka augļi jāglabā atsevišķi no citiem dārzeņiem. Varat vienkārši izveidot pagrabu dārza velšu glabāšanai, ierokot zemē lielu kanalizācijas caurules posmu. Pagraba apakšdaļu izklājiet ar pamatīgu grants un smilšu kārtu. Ievietojiet tajā spaiņus un kastes, lai applūšanas gadījumā dārza veltes neatrastos slapjumā. Pārsedziet "pagraba" augšu ar koka vāku un ziemas pārklāju ļoti aukstam laikam. Neaizmirstiet ievietot sedzošajā virsmā cauruli, lai pagrabam piekļūtu gaiss.

Ziedu dārzs

Tikko ir beidzies septembris. Tas bija pats labākais mēnesis zāles sēšanai. Bet, ja neesat paspējis to iesēt, augsne vēl ir gluži silta un piemērota sēšanai. Nevajadzētu rēķināties, ka varēsiet neaiztikt mauriņu līdz pavasarim. Zāle turpina augt pat 5-6 ºC temperatūrā. Un, kad pienāks pavasaris, jauniesētajai zālei būs daudz labāka dīgtspēja, un jaunie dzinumi strauji lauzīsies ārā no zemes.
Ja mauriņš jau ir iesakņojies, tas ir jāaizsargā pret sūnām pavasarī un pret sēnīšu uzbrukumu pēc sniega nokušanas. Pievadiet mauriņam skābekli, apstrādājot to ar labu grābekli, un ieduriet tajā dakšas, lai varētu aizsūkties ūdens. Lai uzlabotu savas izredzes izvairīties no sūnām, nogrābiet visas nokaltušās lapas un satrūdējušos augļus.

Izrociet puķu saknes trauslākajiem augiem, piemēram, dālijām, begonijām un lilijām, pirms iestājas sals. Noglabājiet tās vēsā vietā kūdras kastē.
Pavasara puķu sīpoliņi jāstāda septembrī, bet šo darbu var veikt arī oktobrī. Pamēģiniet iestādīt ļoti agrās un nelielās botāniskās šķirnes. Tās dzīvo daudz ilgāk nekā daudzās hibrīdu šķirnes.
Varat arī atdalīt esošos daudzgadīgos augus un iestādīt jaunus. Atstājiet nokaltušās galotnes. Tās aizsargā pret salu.

Rudens ir ideāls laiks daudzgadīgo augu meklējumiem. Tagad varat redzēt, cik lieli tie izaug un kā tie izskatās.
Puķu apmales izveide ir ļoti vienkārša, un ir ļoti jauki, ja tāda ir, bet dažkārt to ir grūti saglabāt tādu, kā sākotnēji varbūt bijāt iecerējis. Lielās aizmugurē un nelielās priekšā. Nestādiet kopā zilās puķes ar baltajām.
Dažkārt daba šo to pamaina, un lielie augi izrādās nelieli, bet mazākie – lieli. Ieteicams vispirms tos izmēģināt un noskaidrot, kas jūsu dārzā aug vislabāk.

Augļu dārzs

Rudenī augļu netrūkst, tādēļ pārbaudiet kokus, vai pārlieku liela augļu svara ietekmē nav nolūzuši zari. Nozāģējiet bojātos zarus, lai tie neizplatītu sēnīšu slimības. Novāciet ābolus, kad tie ir nogatavojušies. Tas ir, kad tie atdalās no kātiņa pēc ceturtdaļpagrieziena. Ieteicams tos ietīt salvetē, lai tie saglabātu mitrumu.
Šajā mēnesī varat arī stādīt jaunus augļu kokus. Izvēlieties šķirnes, kurām nav nepieciešama apsmidzināšana. Vaicājiet dārza preču veikalā. Šķirņu izvēle ir plaša.
Neaizmirstiet par riekstiem. Tie aug ātri, labi pacieš intensīvu cirpšanu un sniedz augļus, kad viss pārējais jau ir novākts. Divu dažādu šķirņu iestādīšana noteikti izrādīsies veiksmīgs lēmums.

Siltumnīca

Ienesiet iekšā pēdējos tomātus, lai tie nogatavotos uz palodzes, un izmetiet vecos un appelējušos tomātu stādus. Kārtīgi izmazgājiet siltumnīcu ar maigām ziepēm un atkārtojiet šo procesu arī pavasarī. Izņemiet nelielos krūmaugus un mazos rododendrus no podiem un ienesiet tos siltumnīcā. Ziemā tie būs drošībā un labi aizsargāti, bet pavasarī tie būs starp pirmajiem ziedošajiem augiem.

Fiskars dārza intsrumenti- palīgs taviem dārza darbiem!

Par Fiskars
Fiskars ir viens no vadošajiem uzņēmumiem pasaulē, kas piedāvā patēriņa preces mājas, dārza un ārpustelpu vajadzībām. Grupai ir spēcīgs uzticamu starptautisku zīmolu portfolio, tai skaitā Fiskars®, Iittala®, Gerber®, Silva® un Buster®. Dibināts 1649. gadā un ierindots NASDAQ
OMX Helsinki sarakstā, Fiskars ir Somijas vecākais uzņēmums. Fiskars tīrie pārdošanas ienākumi 2010. gadā bija 715,9 miljoni EUR, un tas nodarbina aptuveni 3 600 cilvēku. Fiskars

     [+] [-]

, 2012-10-01 18:43, pirms 12 gadiem
ta ari centisos darit

     [+] [-]

, 2012-10-02 10:42, pirms 12 gadiem
paldies par noderīgu informāciju!

     [+] [-]

, 2012-10-12 10:29, pirms 12 gadiem
[url=http://www.darzapasaule.lv/forum]dārzs[/url]