Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Ar ko barot kaķi?

No kaķa pareizas barošanas atkarīga jūsu mīluļa veselība un dzīvesprieks. Svarīgi zināt, kas tieši kaķim nepieciešams un nodrošināt viņu ar piemētotu barību. Kaķi ļoti ātri pierod pie noteiktas barības un vēlāk ir grūti pārliecināt viņus, ka jaunā barība ir daudz veselīgāka.

Lai pareizi noteiktu nepieciešamo dienas barības devas lielumu, ir jāzina, vai jūsu kaķim ir normāls vai palielināts svars, vai, gluži otrādi, kaķis ir pārāk vājš. Lai to noteiktu, aplūkojiet dzīvnieku - kaķim ar ideālu svaru vēders ir plakans, ribas nedaudz sataustāmas. Ja ribas ir sataustāmas ar grūtībām, vēders nokāries, resns - jūsu kaķim ir liekais svars. Aptaukošanās gadījumā nereti attīstās diabēts un aknu taukainā deģenerācija. Bez tam dzīvnieks kļūst mazkustīgs, viņam grūti sevi apkopt. Arī locītavām un asinsrites sistēmai jāpacieš lieka slodze. Pretējā gadījumā - pārlieku vājš dzīvnieks, kura ribas un mugurkaula skriemeļi ir bez pūlēm sataustāmi, bet vēders ievilkts, izjūt barības deficītu un ir vairāk pakļauts dažādām saslimšanām.

Kaķi ir izteikti gaļēdāji - tiem nepieciešama barība, kas satur ne mazāk par 30% olbaltumvielu. D vitamīna un hormonu sintēzei kaķim nepieciešams uzturu uzņemt viegli sagremojamus taukus. Paaugstināts olbaltumvielu daudzums barībā nodrošina organismu ar aminoskābēm, vitamīniem un minerālvielām. Kaķi nav veģetārieši, kaut arī spēj uzņemt zināmu daļu augu valsts izcelsmes barības. Ja kaķis ēd zāli - viņš uzņem augu šķiedras, kas novērš dažus gremošanas traucējumus vai arī mēģina izraisīt vemšanu, lai atbrīvotos no vilnas kamoliem vai citiem kuņģa kairinātājiem.

Savvaļas dzīvnieki barību sameklē sev paši, vadoties pēc organisma prasībām. Mājas dzīvnieki turpretī ir atkarīgi no saimnieku labvēlības un zināšanām. Ir jāsaprot, ka kaķa organismam ir pavisam citādākas prasības, nekā cilvēka. Atliekas no cilvēka maltītes ir pilnīgi nepiemērotas kaķa barošanai un bieži vien kaitīgas tā veselībai.
Lietojot kaķa barošanai augstvērtīgu barību, ko iesaka veterinārārsti, kopējās izmaksas ir zemākas, nekā izmantojot lēto tirgū vai lielveikalos nopērkamo barību, jo augstvērtīgajā barībā ir lielāka nepieciešamo barības vielu, vitamīnu, aminoskābju, minerālvielu koncentrācija. Papildus šai barībai nav nepieciešams izbarot vitamīnu preperātus, bez tam šīs barības saturs ir tā sabalansēts, lai maksimāli pasargātu kaķus no urīnceļu slimībām, kas savukārt samazina izdevumus par kaķa ārstēšanu. Sevišķi tas attiecināms uz kastrētiem runčiem un sterilizētām kaķenēm.

Lai nekļūdītos izvēlē, uzmanīgi iepazīstieties ar informāciju uz barības iesaiņojuma etiķetes. Pārliecinieties par satura atbilstību jūsu kaķa prasībām. Nav prātīgi pirkt "universālo" barību, kas paredzēta visu vecumu, visu šķirņu kaķu barošanai neatkarīgi no tā, vai dzīvnieks ir kastrēts vai nav, tā kā katrā attīstības posmā dzīvniekam ir nepieciešamas atšķirīgas barības vielas. Kaķēniem līdz gada vecumam jāsaņem tiem paredzētā barība, jo tā ir koncentrētāka, kas atbilst augoša organisma prasībām. Pēc gada vecuma sasniegšanas kaķim nepieciešama mazāk koncentrētāka barība, citādi aptaukošanās dēļ tas tiek pakļauts dažādu slimību riskam. Veciem dzīvniekiem, kas bieži sirgst ar hroniskām kaitēm, nepieciešama speciāla, beterinārārsta ieteikta diētiska barība.

Kaķim ēdienu, ja tas nav apēdis ēdienreizē, atstāj traukā, jo kaķim patīk ēst biežāk, ar nelieliem intervāliem. Ja kaķis notiesā visu pasniegto ēdienu un nav vēl apmierināts, barības deva jāpalielina, taču, ja trauks nekad netiek izēsts un ap to mētājas ēdiena atliekas, devu vēlams samazināt. Kaķa barības devas lielums ir atkarīgs no šķirnes, vecuma, ķermeņa uzbūves, aktivitātes un veselības stāvokļa. Piemēram, Siāmas kaķi apēd mazāk nekā Persijas kaķi. Vidējais enerģijas daudzums uz vienu kilogramu kaķa svara ir 200-300 džouli. Uz komerciālās barības iesaiņojuma parasti ir norādīta nepieciešamā deva, bieži vien, iegādājoties kvalitatīvu barību, tiek piedāvāti mērtrauki.

Ieteicama piedeva kaķa uzturā ir svaiga gaļa, izņemot cūkas gaļu. Kaķa barošanai noderēs subporodukti - sirdis, aknas, nieres, plaušas.

Daudzi kaķu īpašnieki par piemērotāko barību kaķim uzskata zivis. Brīvā dabā kaķveidīgie dzīvnieki parasti zivis nelieto. Kaķis pie tām var tikt tikai ar cilvēka palīdzību. Zivis satur vielas, kas kaķa organismā noārda vitamīnus, bez tam zivis pārtikā veicina urīnakmeņu veidošanos urīnizvadceļos, no kā cieš ļoti daudzi kaķi. Arī urīna smaka kļūst daudz nepatīkamāka, nekā barojot ar citu barību.

Kā nepieciešama barības piedeva kaķa uzturā iekļaujams biezpiens un piena produkti. Siers ir pārāk sāļš kaķa uzturam, tādēļ kā kalcija avots vislabāk kalpo biezpiens. Ja kaķim no piena nav caureja, var dot pienu, taču ja novēro veselības traucējumus, pienu kaķa uzturā labāk aizstāt ar skābpiena produktiem - kefīru, jogurtu, atšķaidītu skābo krējumu.

Labs papildinājums kaķa ēdienkartē ir olas dzeltenums un sagriezti zaļumi - pētersīļi, salāti. Kaķim ir nepieciešams trauks ar iesētu kaķu zāli, ko pagrauzt. Ir nopērkami speciāli maisījumi, taču var arī reizi pāris nedēļās izdiedzēt auzas vai kviešus.