Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:3, Did:0, useCase: 3


82% jauniešu uzskata, ka valsts finansēta augstākā izglītība garantētu patiesā interesē balstītu studiju izvēli

Redakcija
Redakcija

Jau ziņots, ka oktobra izskaņā studenti no visas Latvijas piedalījās protesta gājienā Rīgā, uzstājot uz adekvātu finansējumu augstākajai izglītībai. Kopumā 88% Latvijas jauniešu uzskata, ka Latvijā vajadzētu ieviest bezmaksas augstāko izglītību, taču tikai 18% tic, ka to būtu iespējams ieviest pie pašreizējiem apstākļiem, kādi ir Latvijā, liecina Rīgas Brīvostas rīkotā konkursa “Osta pilsētai” ietvaros veiktā jauniešu aptauja.

Latvijas Studentu apvienība (LSA) protesta akciju un gājienu rīkoja, lai nepieļautu lēmumu par papildu finansējuma nepiešķiršanu augstākajai izglītībai un valsts finansēto studiju vietu samazinājumu. Lai gan vairums aptaujāto (88%) uzskata, ka Latvijā vajadzētu ieviest bezmaksas augstāko izglītību, tikai 18% domā, ka Latvijā to ir iespējams ieviest pilnīgi. 53% ir pārliecināti, kas tas nav iespējams, bet teju trešdaļa aptaujāto (29%) atzīst, ka nezina, jo nav iedziļinājušies šajā jautājumā.

Visnotaļ kārdinoša iedzīvotājiem šķistu arī iespēja studiju kredītu apmaksāt pēc diploma saņemšanas. 82% aptaujāto atbalstītu iespēju saņemt valdības piešķirtu studiju kredītu, kuru būtu jāsāk atmaksāt tikai pēc studiju beigām un tikai tad, kad uzsāktas darba attiecības, līdzīgi, kā tas ir, piemēram, atsevišķās Lielbritānijas augstskolās.
Teju puse jeb 41% aptaujāto valsts finansētu augstāko izglītību redz kā iespēju mazināt kopēju sabiedrības degradāciju, turpat 36% uz šādu scenāriju raugās krietni optimistiskāk un ir pārliecināti, ka valsts finansēta augstākā izglītība to novērstu pilnībā. Skeptiķu skaits tomēr ir vērā ņemams – 23% neredz kā šāda augstākās izglītības attīstība varētu uzlabot situāciju un ir pārliecināti, ka valsts finansēta augstākā izglītība nemazinās sabiedrības degradāciju. Vairums (82%) respondentu uzskata, ka valsts finansēta augstākā izglītība garantētu lēmuma par studiju izvēli pieņemšanu, balstītu patiesā interesē par studiju programmu, nevis izvēloties lētāko vai valsts apmaksāto programmu, kā tas ir šobrīd. Savukārt 30% aptaujāto ir nobažījušies, ka šāda studiju pieejamība veicinātu kopēju iegūtā akadēmiskā grāda vērtības krišanos.

Aptauja Rīgas Brīvostas pārvaldes rīkotā skolēnu un studentu konkursa “Osta pilsētai” ietvaros tika veikta oktobra un novembra mēnešos interneta vidē un tajā piedalījās 274 respondenti no visas Latvijas.