Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:256, Did:0, useCase: 3


Minhenes Oktoberfest

Katrā zemē ir tradīcijas, kas ir vairāk vai mazāk zināmas ārpus šīs valsts robežām. Alus svētku jēga un mērķis gadu gaitā ir mainījušies, bet joprojām Minhenes Oktoberfest ir svētki, ko atpazīst tālu visā pasaulē un tie šogad svin savu 200 gadu jubileju.

Septembra vidus tūkstošiem vāciešu un Vācijas viesu sākas ar vietas ieņemšanu alus teltīs, lai būtu pilntiesīgi Oktoberfest dalībnieki. Vai Oktoberfest ir stāsts tikai par alus dzeršanu un ar to saistītām izklaidēm? Protams nē. Tas ir stāsts par tradīcijām. Interesanti kā šī senā tradīcija spējusi izdzīvot līdz mūsdienām.

Oktoberfest ir pasaule lielākais festivāls, kas katru gadu notiek Vācijā, Bavārijas pilsētā Minhenē, ilgst 16 dienas no septembra beigam lidz oktobra sākumam un pulcē aptuveni 6 miljonus apmeklētāju.
Festivals pirmo reizi notika Minhenē 1810. gada 12. oktobrī, kad par godu savām laulībām kroņprincis Ludvigs (vēlāk karalis Ludvigs) un Saksijas-Hildburghauzenas princese Terēze sarīkoja grandiozas zirgu skriešanas sacīkstes. Vēl aizvien Oktoberfest norises vieta Minhenē ir Thereseienwiese -Terēzes pļava.
Festivāla vēsture raksturo dažādus attīstības posmus: 1880. gada vairāk nekā 400 teltis pirmo reizi tika izgaismotas ar elektriskām spuldzītēm un 1892. gada pirmo reizi alus tika pasniegts 1l stikla kausos.

Laika posmā no 1914. gada lidz 1946. gadam Oktoberfest vairākus gadus nenotika karu un epidēmijas dēļ.
Festivālam kopš 1950. gada ir tradicionāla atklāšanas ceremonija - 12 zalvju salūts un plkst.12:00 Minhenes mērs izsit spundi pirmajai alus mucai ar saucienu "O'zapft is!" – tapa ir laukā! Festivāls ir atklāts un mērs sniedz pirmo alus kausu Bavārijas Ministru prezidentam.
Oktoberfest 200 gadu jubileja tiks svinēta šogad. Tai par godu atklāšanas dienā apmeklētāji varēs vērot zirgu skriešanas sacīkstes, kur dalibnieki piedalīsies vēsturiskajos kostīmos.
Festivāla svinības notiek daudzas pasaules pilsētas, kur tās tiek modelētas pēc Minhenes svētku parauga.

Ik gadu Minhene sagaida sešus miljonus cilvēku, kuri vēlas baudīt šo seno alus festivālu. Jau tagad zināms, ka 2011. gadā Oktoberfest sāksies 17. septembrī, bet vēl pēc gada 22. septembrī. Netrūkst protams arī šo svētku kritiķu.

Lai arī galvenā asociācija ar Oktoberfest ir alus dzeršana, tomēr padomāts arī par citām izklaidēm. Sava vieta atvēlēta arī vīnam un vācu virtuvei ar desiņām, asinsdesu un ābolu biezeni, cūkas stilbu un lielo svētku kliņģeri. Turklāt Oktoberfest ir padomājis arī par pašiem mazākajiem. Mūsdienās daudzas no senajām atrakcijām uzstāda tikai "Oktoberfest" laikā. Dažādas vēsturiskas atrakcijas - kā karuselis "Krinolīns" un tā pūšamo instrumentu kapela, panorāmas rats, mājlopu izstāde zooloģiskajā dārzā, senā bavāriešu šautuve, blusu cirks, raganu šūpoles, Šihtlu (Schichtl) mākslinieku ģimenes burvju teātris "Zaubertheater" ar tradicionāliem burvju trikiem, leļļu teātri, kurioziem un daudzām citām izklaidēm. Kā kulminācija arī šoreiz būs "Galvas nociršana ar giljotīnu dzīvam cilvēkam uz atklātas, spilgti apgaismotas skatuves."
.

     [+] [-]

, 2010-09-21 17:27, pirms 14 gadiem
labais pasāciens rādās