Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:256, Did:0, useCase: 3


Pie čūskām pēc veselības (Schlangenbad)

Redakcija
Redakcija

Ja vēl vasaras vidū nevarat izlemt, kur vislabāk būtu nodoties atpūtai, sportiskām aktivitātēm un kur pie viena nostiprināt veselību, turklāt, ja vēlaties to darīt Vācijā, nebūs labākas vietas par mazo, taču kopš seniem laikiem Rietumeiropā plaši pazīstamo kūrorta pilsētiņu Šlangenbādi (Schlangenbad). To atrast nav grūti, jo kūrvieta ir tikai 20 km attālumā no Vācijas federālās zemes galvaspilsētas Vīsbādenes un 7 km attālumā no nelielās Etvillas pilsētas pie Reinas. Kūrorts gan vairāk atgādina mazu miestiņu, jo atrodas mežiem apaugušā ielejā. Vēl tur ir pāris šauras, klusas ieliņas ar jaukām kafejnīcām, lepniem savrupnamiem, vairākām rehabilitācijas klīnikām un baznīcu, kuras smailais tornis pamanāms jau pa lielu gabalu.

Kur Eskulāps pazaudēja savu čūsku

Ja kaut nedaudz pārvaldāt vācu valodu, jums noteikti neizprotama šķitīs šī kūrorta nosaukuma latviskā versija - čūsku baseins. Jā, peldbaseinu šeit ir pat veseli divi: viens atrodas noslēgtā telpā zem stikla jumta, bet otrs – brīvā dabā. Vētrainā un lietainā laikā, kad ūdens lāses ar spēku sitas jumta stiklā, iekšējā baseinā peldēties ir vienkārši bauda. Pieklusinātā skaņa, ko rada lietus, lieliski palīdz relaksēties un izvēdināt galvu pēc saspringta darba cēliena. Turklāt, plunčājoties siltajā baseina ūdenī, kas nācis no termālajiem avotiem, pēc īsa brītiņa iestājas patīkams atslābums. Pēc tam laiskā solī var doties uz kādu no tuvējām kafejnīcām iedzert tasīti karstās šokolādes vai tējas. Otrs baseins atrodas nelielā uzkalniņā, meža ielokā brīvā dabā. Ja laiks ir vēsāks, baseinu pamanīsiet jau pa gabalu. No siltā ūdens debesīs paceļas tvaiki, jo tā temperatūra ir ap 27 grādiem pēc Celsija. Pirms peldes, īpaši vēsākās dienās un vēl ja neesat norūdījies, ieteicams noskaloties dušā karstā ūdenī, lai, izejot ārā uz baseinu, uzreiz nekļūtu auksti. Gudri ļaudis termālos ūdeņos neiesaka plunčāties ilgāk par 20 minūtēm. Jāpiebilst, ka, ja esat nodomājis kārtīgi nopeldēties, nekas nesanāks, jo šajos baseinos nav liela dziļuma. Taču, ja nevēlaties iet baseinā, bet citā veidā palutināt organismu un iegūt labu pašsajūtu, varat doties uz netālu esošo kelo saunu. Lai jūs nemulsina svešādais nosaukums, kelo ir īpaša Somijas priežu koka šķirne, kas var augt pat līdz 500 gadiem un kā malku uzmanto šajā saunā.

Taču, atgriežoties pie kūrorta neparastā nosaukuma, jāpiemin kāds nostāsts. Izrādās, sengrieķu dziedinātāju aizgādnis Eskulāps tieši šai vietā esot pazaudējis savu čūsku – gudrības un arī veselības simbolu! Par šo stāstu atgādina arī milzu čūskas zīmējums uz flīžu grīdas, kas sedz Šlangenbādes ārējā baseina dibenu. Tikai nevienu īstu, dzīvu čūsku gan tur negadījās redzēt!

Dziedniecības iespējas novērtē arī firsti

Šlangenbādes bagātību – termālos avotus - atklāja 17.gadsimta vidū. Avotu ūdens dziednieciskās īpašības reimatisma un dažādu iekaisumu slimnieku ārstēšanā pirmoreiz sāka izmantot jau 1694./97.gadā. Tad arī nodibināja pirmo kūrorta dziedniecības namiņu ar „sviedru istabu” jeb pirti sirdzējiem, bet tam blakus uzcēla viesu namu. Pamazām 18.gadsimtā mazā mežu ieleja kļuva par feodāļu luksus kūrortu to laiku izpratnē. Te itin bieži ieradās firsti, princeses, kardināli, ģenerāļi, diplomāti, tirgoņi, un baņķieri. Šodien, aplūkojot šīs kūrvietas arhitektūru, gara acīm lieliski var iztēloties, kā augstdzimušie ļaudis izklaidējās un spēlēja tolaik iecienīto laimes spēli. Taču bezrūpīgā dzīve Šlangenbādē ilga līdz Napoleona karagājienam un iebrukumam Vācijā. Otrs Šlangenbādes uzplaukuma posms sākas ap 1835.gadu, kad te sāka celt jaunus namus kūrorta apmeklētāju un sirdzēju ērtībām. Tas bija laiks, kad mazās romantiskās mežu ielejas slava izplatījās pa visu Rietumeiropu. Šeit atgūt veselību un atpūsties devās daudzas prominentas personas no mākslinieku, politiķu un tirgoņu aprindām.
Jāpiebilst, ka mūsdienās kūrorta klīnikās vēl aizvien ārstē reimatiķus, slimniekus ar locītavu un mugurkaula problēmām, kā arī šeit nodarbojas ar sāpju terapiju. Savukārt par smalkajiem ļaudīm un bezrūpīgo dzīvi, kāda kūrortā ritējusi pirms pāris gadsimtiem, šodien atgādina dažu sabiedrisko vietu nosaukumi: restorāns „Krievu pagalms”, lokāls „Čūsku pagrabs”, aksesuāru veikaliņš „Nataša” u.c.

• Šlangenbādē kopā ir 9 termālie avoti. To ūdens temperatūra ir robežās no 21 līdz 32 grādiem pēc Celsija.
• Lai arī Šlangenbādes klimats vasarās salīdzināms ar to, kāds valda Vidusjūras reģionā, naktis mēdz būt vēsas.
• Bez plunčāšanās baseinos un keno saunas apmeklējuma brīvo laiku Šlangenbādē var pavadīt sportojot. Kūrvietā ir tenisa korti, Heinca Greina sporta zāle un futbola laukums.
• Šlangenbādē ir lieliskas pastaigu vietas, ja nevēlaties sportot.
• Cenas kūrorta kafejnīcās neatšķiras no vidusmēra Vācijas cenām lokālos; tās nav dārgākās, kā tas parasti kūrortos mēdz būt.
• Par vienu peldbaseina apmeklējumu Šlangenbādē jāmaksā 5,50 euro neatkarīgi no tā, vai vēlaties peldēties iekšējā vai ārējā baseinā. Ir iespējams iegādāties abonementu 10 un 20 apmeklējumu reizēm un tas, protams, maksā lētāk.

Lāsma Ģibiete