Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:239, Did:0, useCase: 3

Zīlēšana latviskā garā Ziemassvētkos

Redakcija
Redakcija

Ziemassvētku vakars un nakts ir tas laiks, kad nav jābūt nekādām īpašām spējām, lai uzzinātu savu nākotni. Jāzina vien daži zīlēšanas veidi un viss, kas miglā tīts, taps zināms. Varbūt pamēģināsim?

Zem traukiem uz galda saliek maizi, atslēgu, gredzenu, naudu, smiltis un ļauj katram paņemt savējo. Kas izvelk maizi - būs pārticis, atslēgu - būs saimnieks, gredzenu - apprecēsies, naudu - kļūs bagāts, smiltis - viss izjuks, kā uz smiltīm būvēts.

Lai uzzinātu, cik gadus vēl dzīvos vai arī pēc cik gadiem sasniegs to, ko vēlas, tad Ziemassvētku priekšvakarā jāņem glāze, jāizrauj pašam savs mats no galvas un tas jāiever zelta laulājamā gredzenā. Gredzens jāliek glāzē. Pēc tam jādomā, ko vēlas zināt; gredzens pašam jātur tik ilgi, kamēr tas sit pa glāzes malām. Ja nesit, tad domātais piepildās tanī pat gadā.

Ziemassvētku vakarā jālej bļodā ūdens, jāiepilina divi pilieni sveču tauku un jāsamaisa. Ja pilieni saiet kopā, tad pāris apprecēsies, ja ne, tad izšķirsies.

No kaudzes velk žagarus. Ja gadās kupls un taisns, līgavainis būs stalts un bagāts, ja mazs un līks - kleins un nabags.

Ziemassvētkos, kad dedzina eglīti, jāizvēl katram sava svecīte; kam pirmajam svecīte nodzisīs, tas pirmais precēsies.

Ziemassvētku vakarā zīlē nākamību, kurpi ar kāju uz durvīm sviežot: ja kurpe krīt ar purnu uz durvju pusi, tad sviedējs no tās mājas nākamā gadā aizies.

Meitas savu likteni var pareģot Ziemsvētku sestdienas vakarā, uz krāsns kruķa pie cūkas jājot un uzrunājot: "Labvakar, veco māt!".Cik reizes cūka ierukšķas, tik gadi neprecētai vēl jādzīvo.

Ja cilvēks grib zināt savu nākotni, tad Ziemassvētku naktī jāapiet ap savu dzīvojamo ēku trīs reizes un pēc tam jāskatās logā, tur redzēs savu nākotni.