Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:90, Did:0, useCase: 3

Mīlestība uzlabo veselību un sadedzina liekās kalorijas

Šai gadalaikā nav nemaz tik grūti saaukstēties. Zinātnieki izpētījuši, ka laimīgas attiecības nostiprina imūnsistēmu labāk nekā nodarbošanās ar sportu. Cilvēkiem, kuriem ir harmoniskas attiecības ar partneri un kuri regulāri nodarbojas ar seksu, labāk darbojas hormoni, kas aizsargā imūnsistēmu.

Savstarpējā harmonija nostiprina imūnsistēmu

Pie tāda slēdziena nonākuši divi amerikāņu speciālisti hormonu medicīnas jomā. Dženisa Kikolta-Gleisere un Ronalds Gleisers ir laulātais pāris, kuri strādā Ohaijo universitātē Kolumbusā. Vairāku gadu garumā veiktajā pētījumā viņi ir noskaidrojuši, ka laulības dzīves kvalitāte atspoguļojas partneru veselībā. Viņi secina: «Ja attiecības ir laimīgas, tad tas pozitīvi atspoguļojas partneru veselībā.»

Zinātnieku apgalvojums balstās uz ilglaicīgu stresa hormonu līmeņa pētīšanu un rētu dzīšanas procesu, kurā piedalījās 90 laulāti pāri. Noskaidrojās, ka kā vīriešiem, tā arī sievietēm savstarpējo attiecību kvalitāte atsaucas uz stresa hormonu līmeni asinīs, kā arī uz imūnsistēmas reakcijas spēku. Pētnieku pāris noskaidroja, piemēram, ka spēcīgs strīds starp laulātajiem ievērojami pavājina imūnsistēmu. Tam seko sliktāka pošu uzņemšana, un palielinās rētu dzīšanas laiks.

Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka šķirtajiem pāriem ir pietiekami augsts stresa hormonu, tādu kā adrenalīns, līmenis. Pilnīgi atšķirīgs tas ir pāriem, kuri dzīvo harmoniskās attiecībās, vai vismaz cenšas tādas sasniegt.

Zinātnieki Gleiseri apgalvo: «Jau viens vienīgs fakts, ka laulātie runā par nodomiem kaut ko mainīt – vai tā ir vēlme organizēt savu dzīvi, vai kopā sākt notievēšanu – tas viss pozitīvi atsaucas uz veselības stāvokli.»

Sekss «sadedzina» kalorijas labāk nekā sports

Aktīva seksuālā dzīve palīdz saaukstēšanās slimību gadījumā. To noskaidrojuši Vilkinsa universitātes, kas atrodas Pensilvānijā, psihologi Karls Čarnetsks un Frensis Brenno. Saskaņā ar viņu pētījumiem, cilvēkiem, kuri ar seksu nodarbojas vienu- divas reizes nedēļā, imunoglobulīna līmenis asinīs ir augstāks.

Saskaņā ar citu pētījumu, ko veikusi britu Universitāte Bristolē, seksuālā aktivitāte esot infarkta laba profilakse. Turklāt vīriešiem seksuālā aktivitāte pozitīvi atspoguļojas darbā, atmiņā un samazina insulta risku.

Seksuālās aktivitātes efektivitāti var salīdzināt ar sportu. Tā, piemēram, pusstundu ilgas mīlas spēles «sadedzina» aptuveni 350 kalorijas, kas atbilst 40 minūšu ilgam skrējienam. Sakarā ar to, ka dzimumakta laikā darbojas vēdera muskuļi, efektivitātes ziņā to iespējams salīdzināt ar 15 minūšu ilgu nodarbību fitnesa klubā. Arī Džeks Nikolsons filmā «Lidojums pār dzeguzes ligzdu» ir sacījis «Sekss ir vispatīkamākais veids, kā sadedzināt kalorijas.»

Ieteicams skūpstīties

Mīlestība dara arī skaistāku. To veicina estrogēna palielināta izdalīšanās, kas uzlabo šūnu reģenerāciju un veicina kolagēna veidošanos. Pateicoties tam, āda ilgāk paliek gluda, elastīga un bez grumbām. Pētījumi, ko veicis amerikāņu Veselības institūts parādīja, ka sievietēm, kuras kaut reizi nedēļā nodarbojas ar seksu, estrogēna līmenis asinīs ir daudz augstāks, nekā tām, kuras praktizē atteikšanos no seksa.

Kompānijas «Biomedparc», kas atrodas Haidelbergā, direktors Klauss Hartmans uzskata, ka arī skūpstīšanās ir labdabīga veselībai. Skūpstīšanās laikā no viena partnera otram tiek nodotas aptuveni 40 000 baktērijas, kas pozitīvi ietekmē imūnaizsardzību. Taču ne jau viss ir saistīts tikai ar to. Hartmans it kā izdara pozitīvu secinājumu: «Intensīva skūpsta laikā līdzdarbojas ne tikai mēle un lūpas, bet vēl aptuveni 34 dažādi sejas muskuļi.» Āda izskatās gluda un jauna. Tas patīkamā veidā novērš grumbu parādīšanos.

Svarīgi ir būt precētam

Saskaņā ar statistikas datiem vientuļi vīrieši no dažādām saslimšanām mirst daudz agrāk un biežāk nekā precētie. Ir noskaidrots, ka vientuļam vīrietim, kurš ir vecāks par 45 gadiem, agras nāves risks palielinās par 23 procentiem.

Minētās vecuma grupas šķirteņiem ir vēl lielāka iespējamība atvadīties no dzīves – risks pārsniedz 30 procentus. Atraitnība palielina priekšlaicīgas nāves iestāšanos par 20 procentiem, bet atkārtotas laulības vīriešiem uzlabo «izdzīvošanas iespējas».

Amerikāņu mediķu veiktie pētījumi liecina par to, ka precēti vīrieši ir 1,7 reizes fiziski aktīvāki, un viņi arī daudz retāk kļūst par smēķētājiem. Ģimenē dzīvojošie daudz labāk un regulārāk ēd, kā arī biežāk apmeklē ārstu, jo uz to mudina otrā puse. Taču, neskatoties uz to, pieaug vientuļo cilvēku skaits. Piemēram, Lielbritānijā, tad jāsaka, ka 1971. gadā vientuļi bija 18 procenti iedzīvotāju, bet 2000. gadā šis skaits sasniedza 28,5 procentus.

Izmantoti materiāli:
eniostudija.lv