Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:279, Did:0, useCase: 3

5 ieteikumi, kā Līgo svētkus pavadīt gan jautri, gan dabai draudzīgi

Redakcija
Redakcija

Līgo svētkus latvieši tradicionāli svin pie bagātīga mielasta galda gan dabā, gan mājās ikvienā Latvijas nostūrī. Arī vasaras saulgriežu svinēšanas laikā der atcerēties par to, kā šos svētkus svinēt videi draudzīgi. Piecus ieteikumus zaļai svētku svinēšanai sniedz Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis.

1. Atbildīga un videi draudzīga rīcība ir, ja izlietotās plastmasas un stikla pudeles, šašliku spainīši, plastmasas maisiņi, skārdenes un citi iepakojumi tiek izmesti šķiroto atkritumu savākšanas konteineros. Taču ir vērts padomāt dažus soļus uz priekšu un jau produktu iegādes brīdī rūpēties, lai iepakojuma būtu pēc iespējas mazāk! Ērtāk, lētāk un videi draudzīgāk ir produktus iegādāties sveramā veidā vai lielos iepakojumos. Mazāks daudzums izlietotā iepakojuma atvieglos arī svētku vietas uzkopšanas procesu.

2. Laba alternatīva vienreizlietojamiem plastmasas traukiem, kas diemžēl pēc izlietošanas nonāk sadzīves atkritumos, jo nav otrreiz pārstrādājami, ir kartona jeb papīra trauki. Tos pēc lietošanas droši var izmest komposta kaudzē, neradot piesārņojumu.

3. Pārdomāts un savlaicīgi sagatavots iepirkumu saraksts parūpēsies gan par lieku tēriņu ierobežošanu, gan liks aizdomāties par produktu iepakojuma variantiem.

4. Svētku vietas dekorēšanai un iekārtošanai ir ļoti liela nozīme, tāpēc iesakām izvēlēties dabīgos materiālus, nevis veikalā atrodamos dekorus, kā arī vērtīgi ir savlaicīgi parūpēties par atkritumiem paredzētajiem maisiem, lai vēlāk nenāktos pudeles un citus atkritumus lasīt pļāvās vai grāvjos.

5. Ugunskurs ir saulgriežu svinību neatņemama sastāvdaļa, taču tajā nekādā gadījumā nedrīkst dedzināt plastmasas pudeles un citus plastmasas iepakojumus! Dedzinot plastmasu ugunskurā, degšanas procesā izdalās kancerogēnas, cilvēka veselībai kaitīgas vielas, kas organismā nokļūst ieelpojot ar dūmiem.

Latvijas Zaļais punkts vēl līksmus un prieka pilnus Līgo un Jāņus!