Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:279, Did:0, useCase: 3

Lieliska dāvana Jāņiem, Līgām un citiem Jāņubērniem

Redakcija
Redakcija

Lieliska dāvana Jāņiem, Līgām un citiem Jāņubērniem
Autors: Ilze Veilande Vilkāja, epadomi.lv

Par lieliskām dāvanām, kas patiks ne tikai Līgām un Jāņiem, bet visiem līgotājiem, šogad parūpējies Apgāds Zvaigzne ABC, izdodot patiesi jaukas, interesantas un noderīgas grāmatas! Paņemiet tās līdz ciemkukuļa vietā!

Jāņa pavārgrāmata

Grāmatā praktiskas ēdienu un dzērienu receptes mijas ar asprātīgiem Reiņa Birzgaļa zīmējumiem, latviešu tautasdziesmām un ticējumiem.
● Sieri
● Alus un kvass
● Grilēta gaļa un zivis
● Pīrādziņi, cepumi
● Saldie ēdieni un citi gardumi
● Pamācības, kā tikt galā ar odiem, paģirām un citām ligām
Grāmata lieti noderēs jautriem kopā sanākšanas brīžiem brīvā dabā.


3x9 Jāņi. Trejdeviņi padomi Jāņu svinēšanai

Grāmatas "3x9 Jāņi" autore Ērika Māldere piedāvā lasītājiem praktiskus padomus tradicionālu Jāņu svinēšanai 21. gadsimtā. Īstenojot kaut tikai trešo daļu no visiem ieteikumiem, šīs vasaras saulgrieži kļūs par neaizmirstamu piedzīvojumu.
Lai būtu vienkāršāk orientēties daudzajās norisēs, Ērika grāmatu veidojusi hronoloģiski, kā svētku scenāriju:sākot ar ielīgošanu un turpinot ar Zāļu dienu, Jāņu dienu, Jāņu vakaru, Jāņu nakti un Pēcjāņiem. Kā zināms, ja ir labs scenārijs un vienota izpratne par darāmo, izdodas ikviens pasākums. Nu piemēram, tie no jums, kas šogad uzņems līgotājus, tātad kļūs par jāņutēvu un jāņumāti, vai zināt, ar ko sākt gatavošanos svētkiem? Un jūs, kas brauksiet svinēt uz citām mājām, - vai zināt, ka jāņusētā nedrīkst ienākt klusējot, ir jāaplīgo mājinieki - tātad jādzied līgodziesmas.
Grāmatā iekļautas trejdeviņas scenārijam pieskaņotas līgotnes un jautrākās Jāņu rotaļas.
Ak, jūs neprotat notis? Tā nav nekāda bēda! Tāpēc jau šī ir 21. gadsimta Jāņu grāmata un visas melodijas ir atrodamas, noklausāmas un apgūstamas YouTube.com/3x9Jani! Teiksiet, ka pļavā vai pie ugunskura nav datora? "3x9 Jāņi" piedāvā Latvijā unikālu risinājumu Jāņu melodiju apguvei: katrai melodijai grāmatā pievienots QR kods, kas mūsdienīgiem jāņubērniem ļauj atskaņot dziesmas un dziedāt līdzi jebkurā svētku svinēšanas vietā!

Latvju dainas

Asprātīgā, jautrā, dzīvespriecīgā, ar īpatnu labsirdīgu humoru apveltītā latviešu mākslinieka grafiķa Reiņa Birzgaļa atlasīto un ilustrēto tautasdziesmu krājums Latvju dainas Reiņa Birzgaļa ilustrācijās.
Pēc 1971. gada izdevuma sagatavotajā grāmatā ietvertās tautasdziesmas draiski, sirsnīgi un atraktīvi ataino svarīgus cilvēka dzīves notikumus. Šī grāmata uzlabos omu un dos pozitīvu lādiņu visiem, kas mīl un ciena latvisko dzīvesziņu un humoru. Tā ir lieliska dāvana, dodoties ciemos pie draugiem un latviešu gadskārtu svētkos.
Dainas sakārtotas nodaļās: bērnība; mīlestība; darbs; tēvu zeme; svētki; alutiņš.

Reinis Birzgalis (1907–1990) pēc Valmieras ģimnāzijas beigšanas kļūst par aktieri Rīgā – sākumā mazu statisku lomu atveidotāju, tad Eduarda Smiļģa vadībā par vienu no spilgtākajiem raksturlomu tēlotājiem latviešu teātrī. Brīvajā laikā rodas tautasdziesmu grafiskās interpretācijas.
1944. gadā Reinis Birzgalis dodas prom no Latvijas trimdā. Viņš ir aktīvs latviešu trimdas teātra organizētājs, režisors un aktieris, sākumā Eslingenē – VFR, vēlāk ASV, kur ar Bostonas latviešu teātra ansambli sniedz izrādes latviešu centros Amerikā.
Latvijā 1971. gadā lasītāji ir saņēmuši 1942. gadā Rīgā “Zelta Ābeles” izdotās grāmatas “Latvju daiņas” jaunu izdevumu, 1977. gadā mākslinieka karikatūru krājumu “Letiņš trimdā” un 1981. gadā – atmiņu grāmatu “Šoreiz bez grima”.

Mājas alus un kvass

Grāmata tiem, kuriem patīk eksperimentēt un pašiem pagatavot ko jaunu un nebijušu.

Šajā izdevumā atradīsiet:

- interesantus faktus par alu,
- oriģinālas alus receptes,
- viegli pagatavojama kvasa receptes,
- daudzveidīgas un vienkāršas ēdienu receptes, kuru sastāvā ir alus,
- ieteikumus par alus izmantošanu veselības uzlabošanā un kosmētikā.

Alus un kvasa darīšana – fascinējoša nodarbe brīvajā laikā! Izmēģiniet!








Dziedam augu nakti
Sakārtojusi Iveta Ikale

Dzīvīte, dzīvīte...,
Es zinu, ka kādreiz...,
Upe nesa ozoliņu...,
Jānīt`s kliedza, Jānīt`s brēca...

Šajā krājumā apkopotas tautas dziesmas, šlāgeri un ziņģes, kurām visi vai gandrīz visi zina melodiju un vismaz pirmo pantu. Teksti sakārtoti alfabēta secībā, un krājuma otrajā daļā ir arī līgo dziesmas. Dziesmu ir gana daudz – tieši tik, lai, kopā sanākot, varētu kārtīgi izdziedāties. Dziesmu pietiks arī visgarākajai naktij! Un ja nu gadās situācija, ka pēkšņi jāuzdzied, tik dziesma piemirsusies, tad vistiešākajā nozīmē var lūkot „pēc vārda kabatā” – grāmatiņai ir neliels formāts, tādēļ to var ērti visur paņemt līdzi.

Lai labi skan!




Lai līgojam, lai svinam. Papardes ziedu meklējot...un ne tikai
Sakārtojusi Egita Puķīte

Grāmatā apkopots viss par un ap Jāņiem – vēsture, alus raudzēšanas un Jāņusiera receptes, vainagu pīšana, mājvietas pušķošana, rotaļas un spēles, Jāņu dziesmas un daudz citas noderīgas un interesantas informācijas par vasara saulgriežiem.