Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:22, Did:0, useCase: 3

Labākā dāvana absolventam- grāmata! Kādu grāmatu uzdāvināt

Redakcija
Redakcija

Kāda ir labākā dāvana absolventam? Protams, ka grāmata- paliekoša vērtība, kas reizē gan izklaidē, gan sniedz noderīgus padomus. Jo katrā grāmatā paslēpies kāds vērtīgs domu grauds, atziņa vai mācība, ko paņemt līdzi savā dzīves ceļā. Atliek vien izvēlēties- izcilā latviešu dzejnieka Imanta Ziedoņa dzeju, populāru rakstnieku aizraujošu romānu, pasaulē pazīstamu personību pamācošu dzīves stāstu vai mūsu pašu asprātīgās un jautrās Latvju dainas?

Dzeja

Priekšsajūta /Apgāds Zaigzne ABC

Imants Ziedonis

“Vēl nav nekā...” Šī brīnišķīgā izjūta, kad viss vēl priekšā, kad skaidri jūti – vēl nav, bet būs, noteikti būs –, ir kā dzejoļu izlases “Priekšsajūta” ieelpa.
Tikai pēc tam ir pasaule vaļā un kājām vai braukšus var doties uz priekšu. “Atdzīvojas katrs nieks, ... nu es esmu ceļinieks.” Ceļinieks telpā un ceļinieks garā.
Dzejas izlasē, kas lieliski noderēs kā dāvinājums jauniešiem, skolu beidzot, ir sakārtoti Imanta Ziedoņa dažādos dzīves posmos rakstītie dzejoļi, kuros ir ceļa, brīvības, agra rīta, augstu debesu, galotnes, traukšanās, bet arī apstāšanās un miera izjūta. Tajos ir tik daudz Latvijas mīlestības: vējš, balti mākoņi, stārķu ligzdas, zeme valga, pērkons...

..es iešu pa mājām un visiem teikšu,
ka nav nekas dārgāks par ceļiem šiem,
kas aiziet uz rītiem un vakariem.

Epifānijas /Apgāds Zvaigzne ABC

Imants Ziedonis

Imants Ziedonis – latviešu literatūras tūkstošveidis arī žanru ziņā. Laikā no 1971. līdz 1994. gadam trīs grāmatās iznāca mūsu rakstniecībai netradicionālās un neparastās "Epifānijas". Kritiķi tās dēvē gan par esejām, gan par dzeju prozā, pats dzejnieks – par miniatūrām. Bet kādēļ tomēr epifānijas? "Epiphaneia ir grieķu vārds – atspīdēšana, atklāsme (..), tie ir mazi impulsi, mazi uzplaiksnījumi, kuru gaismā daži brīži dzīvē izgaismojas īpaši spilgti," savulaik priekšvārdā rakstīja pats dzejnieks.

Jaunajā izdevumā visas trīs grāmatas ir vienkop, papildinātas ar skaudri patiesiem, dziļi personiskiem Māras Zālītes ievadvārdiem par mūsu dzejas patriarhu, par viņa rakstu un visādiem citādiem darbiem – sabiedrisko aktivitāti, nestāvēšanu malā, par līdzdalību un uzdrīkstēšanos.

Epifāniju satvars ir plašs, var teikt – visaptverošs. Ikdiena, sadzīve, kašķi un nesaskaņas, kaislības, pārsteigumi, depresija... Tas, ko Ziedonis sauc par horizontāli. Visums, bezgalība, ticība, cerība, Tēvzeme. Tas, ko sauc par vertikāli. Izšķīdināt sevi savā tautā – tāds ir bijis Ziedoņa mērķis, un tas arī noticis pilnā mērā. Ziedoņa rakstītais ir mūsu spēka dzēriens. Latviska spēka dzira latviešiem.

Aizraujoši romāni

Monstru skola /Izdevniecība "White Book"

Lizija Harisone

Populārās Monster High sērijas pirmā grāmata "Monstru skola" paver neierastu skatu uz skolēnu ikdienu, attiecībām un draudzību. Mistiska un spocīga atmosfēra, spraigi notikumi, sižeta pārsteigumi un atjautīgs humors. Frenkija Šteina, Klaudīna Volfa, Dī Džejs, Melodija un citi tēli atklāj pasauli, kurā mīt drosme un bailes, pašpārliecība un pirmās mīlestības ieskaņas, ticība un atriebības kāre. Nebaidies būt atšķirīga!

No dīvainām lellēm līdz brīnišķīgām grāmatām – Monster High uzplaukums sākās 2010. gadā, kad kompānija Mattel radīja modes lelles, kuru dizaina pamatā bija šausmu un zinātniskās fantastikas literatūras klasika. Ņemot vērā milzīgo interesi visā pasaulē, tika radītas ne tikai lelles, bet arī dažādi aksesuāri, galda un video spēles, veidoti televīzijas šovi un filmas, kā arī izdoti žurnāli. Tagad šis kulta zīmols mudina jauniešus un pusaudžus lasīt arī grāmatas, izdzīvot un radīt katram pašam savu fantāzijas pasauli.

„Tā ir grāmata, kas ievilina un notur uzmanību. Grāmata, kurā iemīlas. Stāsts par kādas draudzības sākumu nav tik vienkāršs, kā šķiet sākumā, jo ej nu sazini, kas galu galā atklāsies un kurš izrādīsies monstrs...”, saka Ieva Plūme, grāmatas redaktore.


Aitas medīšanas piedzīvojumi /Aitas medīšanas noslēpumi

Haruki Murakami

Ir simboliski sapņi, un ir realitāte, kuru šie sapņi simbolizē. Vai arī – ir simboliska realitāte; šī realitāte atdzīvojas sapņos. Kurš no šiem raksturojumiem piemērotāks Haruki Murakami prozai, laikam īsti skaidrs nav joprojām. Bet tikmēr pa simbolisku zemi simboliskā ceļojumā dodas simbolisks varonis pat bez vārda. “Aitas medīšanas piedzīvojumi” ir vienlaikus reālistisks un pavisam nereāls romāns, kā jau lielākoties ar Murakami darbiem mēdz būt. Šī ir grāmata, kurā pirmoreiz parādās Aituvīrs, būtne, kas smaržo pēc vilnas, augsnes un silta mitruma. Vai viņš ir ļauns? Labs? Bikls kā aita, tomēr caurcaurēm bara dzīvnieks, rāms un ar cietu galvu, viņš vēro varoņa meklējumus. Bet aita, ap kuru vērpjas sižets, šķiet nenotverama...

“– Šī simbola aita un aita zīmējumā, kas saglabājies ārsta piezīmēs, ir pilnīgi vienādas. Vēl vairāk – tās ir pilnīgi vienādas ar to aitu, kas redzama tavā fotogrāfijā. Vai tev neliekas, ka šiem faktiem ir ļoti dziļa nozīme?
– Varbūt vienkārši sakritība, – es sacīju.”

Haruki Murakami (1949) dzimis Kioto Japānā. Viņš raksta japāņu valodā, bet viņa darbi ir tulkoti un izdoti vairāk nekā četrdesmit valodās, rakstnieks ieguvis dažādas literārās balvas un ticis nominēts arī Nobela balvai literatūrā. Gan Japānā, gan ASV un Rietumeiropā Murakami ir kļuvis par kulta rakstnieku – viņa romānus lasa Ņujorkā, Londonā, Parīzē, Buenosairesā un Rīgā. Ikviens Murakami darbs ir prāta un sajūtu piedzīvojums, rosina domāt, izjust un iepazīt sevi pašu un savu ceļu pasaulē.
Stils, šarms un īpatna savdabība ir īpašības, kas raksturo ikvienu Haruki Murakami romānu. Latviski iznākuši arī citi H. Murakami darbi: “Dejo, dejo, dejo”, “Kafka liedagā”, “Skarbā brīnumzeme un pasaules gals”, kā arī triloģija “1Q84” u.c.

Dokumentāla proza

Facebook efekts /Apgāds Zvaigzne ABC

Deivids Kērkpatriks

“Facebook efekts” ir vairāk nekā stāsts par to, kā hakeru kultūras pārstāvis kļuvis par miljardiem dolāru vērta uzņēmuma vadītāju. Vai Facebook gados jaunais dibinātājs ir ģēnijs? Drusku ķerts dīvainis? Vai varbūt mazliet no abiem?

Facebook, radies salīdzinoši nesen – 2004. gadā – Hārvarda Universitātes kopmītņu istabiņā, kļuvis par uzņēmumu, kura lietotāju skaits strauji pietuvojas miljardam un kurš izmainījis veidu, kā tveram pasauli internetā. Tā ir viena no straujāk augošajām kompānijām pasaules vēsturē. Facebook sociālās vietnes globālajai izplatībai ir nozīmīgas ietekmes sekas sabiedrībā, reklāmas tirgū un pat politikā ne tikai tā oficiālajā dzimtenē ASV, bet arī tālu aiz tās robežām no Kolumbijas līdz pat Irānai.

Grāmatas autors – tehnoloģiju reportieris Deivids Kērkpatriks – sadarbojies ar Facebook vadošajiem darbiniekiem un vadītājiem, ieskaitot pašu uzņēmuma dibinātāju Marku Cukerbergu, lai iedziļinātos kompānijas vēsturē, izprastu tās ietekmi uz mūsu ikdienas dzīvi, uzsverot galveno sociālās vietnes un vadītāja priekšplānā izvirzīto konceptu – padarīt pasauli atklātāku, nevis pārvērst Facebook par ienesīgu uzņēmumu.

Vai sistēma, kuras pamatā ir uzticēšanās, jebkad spēs attīstīties līdz pilnīgai atklātībai? Vai Facebook rīcībā esošais lietotāju datu apjoms varētu pārsniegt to, kas zināms valstu valdībām? Vai Facebook profils varētu kļūt par katra pasi – jūsu interneta pasi? Kura rokās nonāks lietotāju informācijas kontrole?... Autors uzdod īstos jautājumus par interneta ietekmi, kaut gan ne vienmēr var saņemt visas atbildes.

Apple noslēpumi /Apgāds Zvaigzne ABC

Adams Lešinskis

Adama Lešinska grāmata "Apple noslēpumi" atklāj noslēpumainās taktikas, sistēmas un līderu stratēģijas, kas ļāva Stīvam Džobsam un viņa uzņēmumam gūt vienu komerciālu uzvaru pēc otras un radīt milzīgu Apple sekotāju pulku.

Autors vairākus gadus, ir pētījis šo noslēpumaino uzņēmumu, kas tagad ļauj lasītājam redzēt, kas notiek aiz Apple slēgtajām durvīm. Ar līderisma un inovāciju tradīcijām bagātajā Apple pastāv, piemēram, tādas koncepcijas kā "KAC" (Konkrēti Atbildīgais Cilvēks - par katru projektu Apple tiek iecelts atbildīgais cilvēks) vai TOP 100 (ikgadēja tradīcija, kad 100 labākie darbinieki dodas slepenā retrītā ar Stīvu Džobsu). Balstoties uz neskaitāmām intervijām, šī grāmata piedāvā ekskluzīvu, jaunu informāciju: kāpēc Apple uzņēmumā strādā tik radoši cilvēki un kāda ir tā cena, kā uzņēmums sadarbojās ar citām organizācijām, kā Apple turpina biznesu pēc Stīva Džobsa nāves.

Lešinskis, vecākais Fortune redaktors, ir īsts eksperts Apple jomā. Jau 2008. gadā, rakstot žurnālam stāstu "Ģēnijs aiz Stīva Džobsa muguras: vai Tims Kuks kādu dienu vadīs Apple?", viņš pareģoja, ka tad, maz zināmais Tims Kuks varētu pārņemt Apple vadības grožus. Tā arī notika.

Lai arī grāmata "Apple noslēpumi" ir dziļš pētījums par vienu unikālu uzņēmumu (un tās iekšējo ekosistēmu, investoriem, darbiniekiem un konkurentiem), ikviens, kas vēlas piešķirt savam uzņēmumam, karjerai vai radošajam darbam nedaudz Apple mirdzuma, gūs vērtīgas mācību stundas par uzņēmuma vadību, produktu dizainu un mārketingu.

Folklora

Latvju dainas /Apgāds Zvaigzne ABC

Asprātīgā, jautrā, dzīvespriecīgā, ar īpatnu labsirdīgu humoru apveltītā latviešu mākslinieka grafiķa Reiņa Birzgaļa atlasīto un ilustrēto tautasdziesmu krājums Latvju dainas Reiņa Birzgaļa ilustrācijās.
Pēc 1971. gada izdevuma sagatavotajā grāmatā ietvertās tautasdziesmas draiski, sirsnīgi un atraktīvi ataino svarīgus cilvēka dzīves notikumus. Šī grāmata uzlabos omu un dos pozitīvu lādiņu visiem, kas mīl un ciena latvisko dzīvesziņu un humoru. Tā ir lieliska dāvana, dodoties ciemos pie draugiem un latviešu gadskārtu svētkos.
Dainas sakārtotas nodaļās: bērnība; mīlestība; darbs; tēvu zeme; svētki; alutiņš.

Reinis Birzgalis (1907–1990) pēc Valmieras ģimnāzijas beigšanas kļūst par aktieri Rīgā – sākumā mazu statisku lomu atveidotāju, tad Eduarda Smiļģa vadībā par vienu no spilgtākajiem raksturlomu tēlotājiem latviešu teātrī. Brīvajā laikā rodas tautasdziesmu grafiskās interpretācijas.
1944. gadā Reinis Birzgalis dodas prom no Latvijas trimdā. Viņš ir aktīvs latviešu trimdas teātra organizētājs, režisors un aktieris, sākumā Eslingenē – VFR, vēlāk ASV, kur ar Bostonas latviešu teātra ansambli sniedz izrādes latviešu centros Amerikā.
Latvijā 1971. gadā lasītāji ir saņēmuši 1942. gadā Rīgā “Zelta Ābeles” izdotās grāmatas “Latvju daiņas” jaunu izdevumu, 1977. gadā mākslinieka karikatūru krājumu “Letiņš trimdā” un 1981. gadā – atmiņu grāmatu “Šoreiz bez grima”.

Jautājiet grāmatas Latvijas grāmatnīcās.