Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:22, Did:0, useCase: 3

Būtiskākie ieteikumi videi draudzīgai Līgo svētku svinēšanai

Redakcija
Redakcija

Analizējot biežākās iedzīvotāju Līgo svētku svinēšanas tradīcijas pie dabas, iepakojuma apsaimniekošanas uzņēmums “Zaļā josta” apkopojis galvenos ieteikumus videi draudzīgai un atbildīgai vasaras saulgriežu svinēšanai brīvā dabā. Ieteikumus iespējams ņemt vērā, gan gatavojoties svinībām, gan iekārtojot svinību vietu, gan arī svētku laikā un pēc tiem.

Gatavojoties svinībām, “Zaļā josta” iesaka pievērst uzmanību svētku mielasta sastāvam, izvēlēto produktu iepakojumam un tā utilizēšanai. Maltītei ieteicams izvēlēties vietējas izcelsmes ekoloģiskus produktus, kas iegādāti sveramā veidā vai lielos iepakojumos. Tādējādi jau pirkuma brīdī iespējams parūpēties, lai pēc maltītes pagatavošanas nerastos kaudze ar izlietotu iepakojumu – atkritumiem. Ja uz veikalu pēc svētku mielasta sastāvdaļām dosieties ar pārdomātu iepirkuma sarakstu, nebūs jāraizējas par spontāniem un nevajadzīgiem pirkumiem, kas, laikus neizmantoti, pārtaps atkritumos. Par atkritumu daudzuma samazināšanu laikus iespējams parūpēties, atsakoties no vienreizlietojamiem plastmasas galda traukiem un piederumiem, to vietā dodot priekšroku māla traukiem, kas piešķirs svētku galdam tautiskas noskaņas, vai biopolimēru vai kartona traukiem, kurus pēc lietošanas var droši izmest kompostā – tie vides ietekmē sadalīsies, neradot piesārņojumu.

Iekārtojot svinību vietu, vides eksperti iesaka pievērst uzmanību divām lietām – dabīgu materiālu pielietojumam rotājumiem un pārdomātai atkritumu savākšanas vietu iekārtošanai. Ieteicams svētku rotājumiem izmantot tikai dabas materiālus, kurus stiprināt kopā ar dabīgas izcelsmes aukliņām – lai šie rotājumi pēc svētkiem būtu droši izmetami kompostā un pilnībā sadalītos, nekaitējot videi. Iekārtojot svinību vietu, ieteicams visās galvenajās svinētāju pulcēšanās vietās novietot maisu vai tvertni atkritumiem – tādējādi varēsiet laikus nodrošināties, ka pēc svētkiem nebūs jālasa izbērtie atkritumi pa pļavu vai krūmiem. Ideālajā gadījumā vēlams nodrošināt atsevišķas savākšanas iespējas stikla pudelēm, plastmasas pudelēm un maisiņiem, kā arī kompostējamiem dabīgas izcelsmes atkritumiem – tad šos atkritumus varēs pēc svētkiem utilizēt.

Īpaša uzmanība jāpievērš Jāņu centrālajam objektam – svētku ugunskuram. Ir vērts atcerēties, ka viss, kas nonāk ugunskurā, ar dūmiem un izdedžiem nonāk līgotāju organismā. Tādēļ ugunskurā nedrīkst mest plastmasas iepakojumu vai citus sintētisko šķiedru izstrādājumus. Tiem sadegot, izdalās indīgi dūmi, kā arī oglēs veidojas augsta kaitīgo vielu koncentrācija, tāpēc šādā ugunskurā vairs nevarēs cept ne desas, ne kartupeļus.

Kad svētki aizvadīti, ikviena līgotāja pienākums ir rūpēties, lai svētku vieta izskatītos tikpat tīra un skaista, kā pirms svētkiem. Visus svētku laikā radušos atkritumus un pārpalikumus nepieciešams sadalīt pa frakcijām, no sadzīves atkritumiem nodalot otrreiz pārstrādājamos – stiklu, plastmasu -, kā arī kompostējamos atkritumus. Otrreizējai pārstrādei piemērotu izlietoto iepakojumu iespējams nodot jebkurā EKO laukumā Latvijā, vai izmest attiecīgajā dalītās vākšanas atkritumu konteinerā. Savukārt visus bioloģiskos atkritumus var mest komposta kaudzē vai aprakt. Galvenais – lai visi radušies atkritumi tiktu savākti un aizvesti no svinību vietas un utilizēti atbilstoši vides prasībām.