Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:73, Did:0, useCase: 3

Tests: Cik uzņēmīgs pret stresu jūs esat?

Redakcija
Redakcija

Atvēliet dažas minūtes, lai noskaidrotu, cik uzņēmīgs pret stresu jūs esat.

Novērtējiet katru no turpmāk minētajiem izteikumiem ar vērtējumu no 0 līdz 5, pamatojoties uz to, cik precīzi katrs izteikums raksturo jūsu patreizējo dzīvesveidu- 0 (vienmēr attiecas uz jums), 5 (nekad neattiecas uz jums).

1. Man ir vismaz viena sabalansēta ēdienreize dienā.

2. Es guļu 7-8 stundas vismaz četras naktis nedēļā.

3. Man ir vismaz viens tuvumā dzīvojošs cilvēks, kam varu lūgt izdarīt pakalpojumu.

4. Es trenējos līdz sviedriem vismaz divas reizes nedēļā.

5. Es nesmēķēju.

6. Es izdzeru mazāk par piecām glāzēm alkoholisko dzērienu nedēļā.

7. Mans svars atbilst auguma garumam.

8. Es izdzeru mazāk par divām tasēm kafijas (vai tējas, vai kokakolas) dienā.

9. Man ir draugu logs, ģimene un paziņas, uz kuriem varu paļauties.

10. Vismaz vienam cilvēkam manā draugu lokā es varu uzticēt privātus noslēpumus.

11. kopumā man ir laba veselība.

12. Es spēju atklāti runāt par savām jūtām, kad esmu dusmīgs, saspringts vai noraizējies.

13. Vismaz reizi nedēļā es daru kaut ko, lai izklaidētos.

14. Es pazīstu stresa simptomus.

15. Dienas laikā es atrodu laiku, lai mierīgi pabūtu vienatnē ar sevi.

16. Mani ienākumi ir pietiekami, lai apmierinātu savas pamatvajadzības.

17. Es katru dienu pavadu mazāk par stundu ceļā uz darbu vai mājām.

18. Es esmu mierīgs, kad man kāds jāgaida vai atrodos satiksmes sastrēgumā, vai kavēju norunātu tikšanos.

19. Man ir regulāras, mierīgas sarunas par sadzīves problēmām, piemēram, veicamajiem mājas darbiem, naudu un ikdienas sadzīvi ar cilvēkiem, ar kuriem dzīvoju kopā.

20. Es nekad necenšos visu izdarīt pats.

21. Mana diena nekad nelīdzinās ātrumsacīkstēm.

22. Es nekad nesūdzos par pagātnē izniekoto laiku.

23. Es jūtos organizēts un visu kontrolēju.

24. Es spēju efektīvi organizēt savu laiku.

25. Es apzinos, kad pārmērīgas spriedzes dēļ netieku ar visu galā.

Saskaitiet iegūtos punktus un novērtējiet savu rezultātu.

Vairāk nekā 80 punkti: kritisks stāvoklis!

šis rezultāts liecina, ka jums ir postošs stresa līmenis, kas nopietni iedragās veselību, attiecības un darba efektivitāti, ja stress netiks kontrolēts, jūsu dzīvē acīmredzot ir daudz stresa, bet pārāk maz mehānismu, kas palīdz ar to tikt galā, tāpēc šī grāmata būs ļoti noderīga.
Jums nekavējoties jāsāk kontrolēt savs dzīvesveids cīņai ar stresu. Jums jāpievērš lielāka uzmanība pareizam uzturam, fiziskiem vingrojumiem un relaksācijai. Iemācieties noteikt prioritātes, deleģēt un pateikt "nē".

50- 79 punkti: jūs tuvojaties bīstamajai robežai!

Šis rezultāts norāda, ka reizēm dzīvojat ārkārtīgi lielā stresā. Jūs esat uzņēmīgs pret stresu, un jo augstāks iegūtais rezultāts, jo nopietnāka ir problēma. Iespējams, ka ciešat no stresa simptomiem; varbūt jūsu attiecības ir saspīlētas, iespējams, ka darbā nestrādājat atbilstoši savām potenciālajām spējām.

25- 49 punkti: jūs tuvojaties bīstamajai robežai!

Tas ir vidējais rezultāts un norāda uz normālu stresa līmeni, bet liecina arī, ka tomēr esat uzņēmīgs pret stresu. Jūsu dzīvesveids ir tāds, ka ķermeņa "šoka mazināšanas mehānisms" var tikt galā ar stresu veselīgā un neagresīvā veidā. Izvairieties no potenciālajiem karstajiem punktiem. Piestrādājiet pie tām izvēlēm un ieradumiem, kas varētu izraisīt nevēlamu stresu jūsu dzīvē. Maklējiet alternatīvus veidus, kā izpildīt tos uzdevumus, kas pašlaik izraisa stresu vai raizes.

0- 24 punkti: jūs tuvojaties bīstamajai robežai!

Šķiet, ka jums ir pareizs dzīvesveids. Šķiet, ka jūsu dzīvē nav daudz grūtību un jūs neesat uzņēmīgs pret stresu. Jūsu dzīvesveids ir tāds, ka stress minimāli ietekmē pašsajūtu. Jūs vadāt savu dzīvi efektīvi un prasmīgi. Taču uzmanieties, vai necenšaties izvairīties no problēmām tik cītīgi, ka atsakāties no jebkādiem izaicinājumiem. Ieklausieties savā ķermenī. Kad jūtaties noguris, izsalcis vai izslāpis, dariet kaut ko lietas labā. Centieties pamanīt stresu un dusmas dienas gaitā un nekavējoties veiciet pretpasākumus: dodieties ātrā pastaigā, 10 minūtes veltiet dziļai relaksācijai vai dariet kaut ko citu, kas jums palīdz.

Atslābinieties, atjaunojiet enerģiju, mīliet dzīvi!

Ērti lietojamā apgādā Jumava izdotā Nīla Šaha grāmata "10 soļi stresa mazināšanai" piedāvā vienkāršu desmit soļu plānu ar praktiskiem risinājumiem, kā mazināt spriedzi un atgūt kontroli pār savu dzīvi.

Vai esat pārāk aizņemts, lai paspētu izdarīt visus darbus?

Vai naktīs nevarat aizmigt, raizējoties un baiļojoties?

Vai nespējat tikt galā ar savu drudžaino darba grafiku?

Lasiet grāmatu un noskaidrojiet, kā plānot savu laiku - gan darbā, gan mājās, atgūt dzīvē līdzsvaru un uzlabot noskaņojumu, stiprināt koncentrēšanās spējas un motivāciju, naktīs labi izgulēties un pārstāt raizēties.

Nīls Šahs ir Stresa menedžmenta asociācijas dibinātājs un direktors, kā arī starptautiski atzīta autoritāte stresa vadīšanas un labklājības jautājumos. Viņš ir palīdzējis tūkstošiem cilvēku tikt galā ar stresu gan individuālās konsultācijās, gan semināros, un viņš ceļo pa visu pasauli, mācot savas unikālās stresa vadīšanas metodes.

Sper 10 soļus un dzīvo harmonijā!

Grāmatu jautājiet Latvijas grāmatnīcās!