Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:270, Did:0, useCase: 3


Padomi un knifi svētku galdam produktu sagatavošanā

Redakcija
Redakcija

‘’Izdevniecība Avots’’ laidusi klajā jaunu padomu grāmatu ‘’Gatavošanas meistarstiķi. Padomi un kulinārijas viltībiņas.’’ Tikko esam nosvinējuši Latvijas dzimšanas dienu un tuvojas Ziemassvētki, un kas gan būtu svinības bez skaista svētku galda. Tiesa, virtuvē pavadītais laiks daudziem šķiet velti izšķiesta enerģija, kas tiek atņemta kam svarīgākam vai jaukākam. Taču, zinot dažādus “knifiņus” un kulinārijas viltībiņas, ēdienu gatavošana kļūst radošāka un tiek būtiski samazināts laiks, ko pavadām pie pavarda. Rezultāts ir tā vērts – veselīgs uzturs, gandarījums par paveikto un apmierināta ģimene.

Daudzus tradicionālus padomus viegli var atrast dažādās interneta vietnēs, taču, lai noskaidrotu, kuram sieram vai citiem produktiem nav pievienota palmu eļļa, kam jāpievērš uzmanība, lai, iegādājoties zaļumus un dārzeņus, veselīgas pārtikas vietā nenopirktu tik kaitīgo nitrātu “bumbu”. Kādiem putraimiem dot priekšroku, kā pareizi apstrādāt rīsus plovam, kā pareizi izvēlēties un pagatavot garneles, un kā neapjukt plašajā zivju tirgū? Cik ilgi gatavot steiku, pīles un vistas krūtiņu, jēra karbonādi, kā pareizi iemarinēt un cept laša un foreles steiku?

Kā izvēlēties pareizos gaļas produktus?

Grāmatā norādīts, ka izvēloties gaļu, rūpīgi jāpārbauda tās svaigums. Vienkāršākais paņēmiens ir ar pirkstu uzspiest gaļas gabalam – ja bedrīte ātri izlīdzinās, gaļa ir svaiga. Taču šis paņēmiens neder svaigai gaļai, kas ilgstoši uzglabāta vēsumā.

Tāpat jāatceras, ka svaigu gaļu nedrīkst uzglabāt uz koka dēlīšiem vai koka traukā, jo tiek zaudētas gaļas sulas.
Dārzeņu izvēle svētku maltītes pagatavošanai

Pirms ķeries klāt gatavošanai, atceries, ka svaigi dārzeņi ir vērtīgāki par termiski apstrādātiem, taču ne visiem cilvēkiem tie ir piemēroti. Ja tos negatavo uzreiz, tad ievieto sālsūdenī, kas palīdzēs tos ilgāk noturēt svaigus.

Lapu salātus un citus zaļumus nav ieteicams turēt ūdenī. Tad tie zaudē lielu daļu uzturvielu. Tos liek traukā un pārklāj ar mitru drānu vai ietin mitrā papīrā un uzglabā ledusskapī.

Neaizmirsti, ka nekad nedrīkst jaukt kopā siltus produktus ar aukstiem – zūd dārzeņu garša un salāti ātrāk bojājas.

Šie ir tikai daži no jautājumiem, kas rodas, darbojoties virtuvē. Vairāk kulinārijas viltībiņas atradīsi, grāmatā “Gatavošanas meistarstiķi”, kas būs īstais padomdevējs, kurā ārpus interneta dzīlēm. Grāmatu atradīsi mājaslapā Izdevniecība Avots

Veiksmi un panākumus, prieku plānojot un gatavojot gan ikdienas, gan svētku maltītes!