Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:270, Did:0, useCase: 3


Par godu Rīgas pilsētas svētkiem noteikta labākā “Rīgas kūkas garša 2017”

Redakcija
Redakcija

Par godu Rīgas pilsētas svētkiem, speciāli izveidota žūrija kopā ar iedzīvotājiem izvēlējusies labāko “Rīgas kūkas garšu 2017” – konditores Amandas Freibergas konditorejas “Gardas kūkas” kūku “Avene biezpienā”. Finālam tika izvirzīti sešu finālistu - “Parunāsim. Kafe'teeka”, 3 pavāru restorāna “Tam labam būs augt”, “A.L.M.D.”, “Skudru pūznis”, “Napoleons”, kā arī konditores Amandas Freibergas - kūkas, kas vislabāk raksturo mūsdienu Rīgas pilsētu un tās torņus. Uzvarētāja kūku apbalvoja Rīgas vicemērs Andris Ameriks.

Rīgas kūka tiek izvēlēta jau trešo gadu. Tā iniciatori ir AS “Rīgas Dzirnavnieks” kopā ar “Hercogs” maizniekmeistaru Edgaru Grāvīti.

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem šogad Rīgas kūkas veidošanā piedalījās arī bērni, kas speciālā mākslas plenērā uzzīmēja savu vīziju par to, kādai būtu jāizskatās un jāgaršo galvaspilsētas kūkai. Bērnu - Elīnas, Roberta, Matīsa, Arinas, Samantas un Filipa – labākos zīmējumus Rīgas konditori pārvērta kūkās.

Konditorejas “Kūkas Gardas” kūkas "Avene biezpienā" autore Amanda Freiberga uzskata, ka Rīgas kūka ir ļoti smalka un kaprīza gluži kā avene. Rīga ir krāšņa un krāsaina un tādai ir jābūt tās kūkai. Kūkas galvenais simbols ir upe Daugava, tā daudz pieminēta latviešu tautasdziesmās un atainota augstākajā kūkas stāvā. Pildījumā ir iecienīts piena produkts - biezpiens, kas akcentē latviešu tradicionālos ēdienus! Dizains veidots pēc bērna Samantas (“Zīmuls un ota”) skices.
3 pavāru restorāna “Tam labam būs augt” kūka “Pētergailis” ir augsta kā Rīgas torņi un svaiga kā vasaras gaiss. Ir iekļautas gardākās vasaras ogas – Latvijas zemenes, kas dod patīkamu skābumiņu, mellenes ar Pierīgas mežu sajūtu, un avenes ar dabīgo saldumu. Uz kūkas ir attēlots pulkstenis, kas skaita laiku un nekad nebeigs skaitīt, kamēr Rīga nebūs gatava, un Rīgas Svētās Pētera baznīcas gailis skatās uz to visu no augšas. Kūkas pagatavotāja ir Karīna Anete Sirmā, bet palīgs kūkas veidošanā ir bērns Filips no “Zīmulis un ota”.

Konditorejas “A.L.M.D.” siera kūka “Kēksiņš” atgādina par to, ka, lai arī kur dotos, Rīgu vienmēr varēs paņemt līdzi savā sirdī tāpat kā kēksiņu somā. Tajā ir konditores Larisas Ustīnovas mīļākās lietas - persiki, baltā šokolāde, putukrējums un vārītais krējums, kā arī ābolu sula, kas piedod atspirdzinošu garšas buķeti un vasaras garšu. Dizaina risinājumos konditore iedvesmojusies no bērna Elīnas (“Laumiņas rezidence”) skices.

Konditoreja “Napoleons” ar kūku “Burkānu kūka” piedāvā konditores Janas Karligānes iecienītāko kūku, kas ir vecāsmātes īpašā recepte. Tā ir burkānu kūka - burkānu biskvīts ar valriekstiem, žāvētām plūmēm, vārītais krēms ar saldo krējumu. Jana to ir ietērpusi pēc bērna Matīsa («Zīmulis un ota») uzzīmētās skices, kas ir veidots kā tornis ar uzrakstu “Rīga”.

Konditoreja “Skudru pūznis” kūka "Rīgas nakts pie Daugavas krasta" ir Jeļenas Dobržinskas un Dinas Romanovskas stāsts par sajūtām Rīgā naktī, krītošām zvaigznēm un par vēlēšanos piepildīšanos. Kūkas dizains tapis pēc bērna Roberta (“Laumiņas rezidence”) skices.
“Parunāsim. Kafe’teeka” kūka “Brīvības piemineklis” ir stāsts par Brīvības pieminekli, kas slejas pāri Rīgas ēkām. Visi, kas ierodas Rīgā pirmo reizi, dodas to apskatīt, jo tas ir Latvijas valstiskuma, tautas vienotības un brīvības simbols, atgādinot par mūsu tautas spēku, ko var arī sajust šīs kūkas garšā. To radīja konditore Ilze Kupča pēc bērna Arinas zīmējuma (“Zīmulis un ota”). Kas jau iepriekš piedalījusies konkursā un saņēmusi atzinību par savu veikumu.

Uzvarētāju šogad palīdzēja noteikt Rīgas vicemērs Andris Ameriks, kā arī speciāla žūrija – Vita Jermoloviča (Rīgas Tūrisma Attīstības Biroja Valdes priekšsēdētāja/ LiveRiga), Jānis Pumpiņš (Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija), Aija Legzdiņa (AS “Rīgas Dzirnavnieks” pārstāve), kā arī šefpavāri un ēdienu blogeri - Lauris Aleksejevs (restorāns “36. Līnija”), Aleksejs Revins (restorāna “Locale” šefpavārs), Aleksandra Nozdračeva (Konditorejas “21 October” konditore, desertu gatavošanas pasniedzēja), Dita Lase (veģetārā uztura skolas “Vegus.lv” vadītāja), Zane Ozoliņa (naskoties.lv, desertu, saldo ēdienu un kūku blogere), Andra Čudare (“Delfi tasty” satura redaktore), Zane Bitmane (Delfi.lv “Tava māja” un “Tavs dārzs” redaktore) un Linda Tellgrena (“Lindas virtuve” blogere). Ikviens garāmgājējs varēja nobalsot par savu favorītu.

“Rīgas kūkas garša 2017” notiek vairākos posmos. Pirmajā posmā iedzīvotāji speciālā balsojumā sociālo tīklu vietnē Facebook (#hercogsmilti) varēja noteikt labākos bērnu zīmējumus, uz kuriem balstoties konditori izgatavos kūkas. Rīgas kūkas mākslas plenērā piedalījās mazie rīdzinieki no pirmskolas iestādes “Laumiņas rezidence” un pulciņa “Zīmulis un otiņa” vecumā no 5 – 10 gadiem.
Otrajā posmā Rīgas svētku nedēļā finālā labākie konditori prezentēja rīdziniekiem un speciāli izveidotai žūrijai savas kūkas, no kurām tika izvēlēta gada uzvarētāja - labākais kūkas stāsts par Rīgu.
Šogad konkurss norisināsies jau trešo gadu. Pērn žūrija kopā ar iedzīvotājiem izvēlējās labāko “Rīgas kūkas garšu 2016” – “Tortes fabrika ” kūku “Sirdij mīļais siluets”, kas bija stāsts par Rīgas torņiem. Savukārt pirmajā gadā labākās “Rīgas kūkas garšas 2015” titulu ieguva “Bezē konditorejas” kūka “Rīgas Preilene”, kas bija konditoru stāsts par gaisīgajām sajūtām Rīgā, kas apbur ar smaržu, viegli reibinošo saldumu, labo garastāvokli un Rīgas simbolu – gaili.

Par tradīciju ir kļuvušas AS “Rīgas Dzirnavnieks” maizniekmeistara Edgara Grāvīša rīkotās “Hercogs” kūku un maizes meistarklases, kuras notiek par godu dažādiem svētkiem un notikumiem Latvijā, un popularizējot mājās gatavošanas tradīcijas.