Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:270, Did:0, useCase: 3


PF “Ķekava” svaigā vistas gaļa – pirmā gaļa Baltijā ar īpašu norādi “Audzēts bez antibiotikām”

Redakcija
Redakcija

Investējot 3 miljonus eiro pastiprinātā biodrošībā, putnu labturībā un kvalitātes vadībā, Latvijā vadošais putnu gaļas ražotājs AS “Putnu fabrika Ķekava” kļuvis par pirmo gaļas lielražotāju Baltijā, kurš vietējam tirgum un eksportam ražos paaugstinātas kvalitātes gaļu ar atzīmi “Audzēts bez antibiotikām”.

“Mūsu mērķis ir nodrošināt pašu veselīgāko un drošāko putnu gaļu ikvienam iedzīvotājam Latvijā un ārpus tās. Tādēļ kā viens no pirmajiem uzņēmumiem Baltijā pirms diviem gadiem uzsākām nopietnu darbu, lai izveidotu īpaši labvēlīgu augšanas vidi putniem un piedāvātu gan vietējam tirgum, gan eksportam sevišķi augstas kvalitātes produktu. Investējot kopumā vairāk nekā 3 miljonus eiro putnu labturībā, biodrošībā, iekšējo procesu izskojamībā un kvalitātes vadībā, esam sasnieguši tādu biodrošības līmeni, kas līdz minimumam samazina putnu saslimstību, putni izaug īpaši veselīgi un bez veterināro ārstniecības zāļu, to skaitā antibiotiku, lietošanas nepieciešamības. Esam patiesi priecīgi, ka turpmāk iedzīvotājiem piedāvāsim pirmo putnu gaļu Baltijā ar kvalitātes atzīmi -“Audzēts bez antibiotikām”, saka AS “Putnu fabrika Ķekava” valdes priekšsēdētājs Andrius Pranckevičius.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs: “Mēs novērtējam AS “Putnu fabrika Ķekava” ieguldījumu un sasniegto, nodrošinot uzņēmumā gan biodrošības un labturības standartus, gan piedāvājot patērētājiem augstas kvalitātes vistas gaļu. Latvijas iedzīvotāju pieprasījums pēc kvalitatīviem vietējiem pārtikas produktiem arvien pieaug un varam lepoties, ka tie ir atzīti un pieprasīti arī citur pasaulē. Pēdējo gadu laikā ir palielinājies gan uzņēmumu, gan arī pārtikas kvalitātes shēmās sertificēto produktu skaits, aizvien vairāk vietējās izcelsmes pārtika pieejama Latvijas tirgū. Un ieguvēji ir gan mūsu iedzīvotāji, gan pārstrādes uzņēmumi, kuri ražo produktus ar augstu pievienoto vērtību.”

Putnu audzēšana bez antibiotiku klātbūtnes ir garants ne tikai produkta papildus drošībai, bet arī ilgtspējīgai apkārtējai videi. Pieaugot antibiotiku rezistences izplatībai, daļēja vai pilnīga atteikšanās no antibiotiku izmantošanas kā cilvēku, tā veterinārajā medicīnā ir viena no aktuālākajam pasaules tendencēm.

“Viens no mūsu mērķa tirgiem un paraugiem ir Skandināvija, kur ir visaugstākās pārtikas kvalitātes prasības un vienlaikus – visniecīgākais antibiotiku patēriņš visā Eiropas Savienībā. Varam lepoties, ka šobrīd esam vienā līmenī ar tādiem līderiem kā Norvēģija, Islande un Zviedrija, un šobrīd jau vidēji 86% vistu pie mums izaug bez jebkādas saskarsmes ar antibiotikām. Lai to sasniegtu, esam veikuši pastiprinātu kvalitātes izvērtējumu ražotnē, modernizējuši putnu novietnes un vērienīgi investējuši biodrošībā, kas ietver inkubatora biodrošības paaugstināšanu, paaugstinātu higiēnas procedūru ieviešanu, īpašu dezinfekcijas aprīkojumu un speciālus aizsargtērpus darbiniekiem. Ik gadu investējam vairāk nekā pusmiljonu eiro arī paaugstinātas kvalitātes barībā,” saka A.Pranckevičius.

Jaunieviestā atzīme “Audzēts bez antibiotikām” būs kvalitātes orentieris ikvienam patērētājam. Tā būs izvietota uz visiem PF “Ķekava” svaigās gaļas produktiem un plānots, ka produkti ar šo atzīmi Latvijas veikalu plauktos parādīsies vasaras sākumā. Ar atzīmi “Audzēts bez antibiotikām” būs marķēta arī PF “Ķekava” svaigā gaļa, kas ražota eksportam ar zīmolu “Top Choice Poultry”.

“PF Ķekava” ir saņēmusi ISO 22000:2006 sertifikātu, kas apliecina, ka produkti tiek sistemātiski izvērtēti no pārtikas nekaitīguma viedokļa – sākot no izejvielu un iepakojuma piegādātājiem, ražošanas procesa kontroles un izsekojamības. 2016. gadā uzņēmums saņēma pasaulē atzītāko pārtikas kvalitātes sertifikātu BRC (British Retail Consorcium - Lielbritānijas Mazumtirdzniecības apvienība), kas apliecina pārtikas ražotāja uzticamību, kvalitāti un drošību starptautiskajā tirgū.

PF “Ķekava” svaigā vistas gaļa ir arī pirmais putnu gaļas segmenta produkts Latvijā, kam piešķirta Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas norāde “Kvalitatīvs produkts” jeb “Zaļā karotīte”, kas apliecina, ka PF “Ķekava” svaigās gaļas produkcija tiek ražota Latvijā, izmantojot vietējās izejvielas, un atbilst paaugstinātas kvalitātes standartiem.