Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:275, Did:0, useCase: 3


Veselīga dzīvesveida noslēpumi, kas ļauj būt veselam un laimīgam

Brīvdienas daudziem no mums bieži vien nozīmē bagātīgus ēdienu galdus un sevis lutināšanu, kam seko jaunas apņemšanās ikdienā. Lai arī šķiet, ka brīvdienās sev varam atļaut visu, jo pēc tam sāksim sekot stingrākam ikdienas režīmam, klīnikas Premium Medical uztura speciāliste Inga Pūce uzsver, ka tieši šāda viļņveidīga ikdienas ieradumu mainīšana mūsu organismam nepavisam nav veselīga.

“Veselības uzlabošana nevar būt kampaņveidīga, jo tās atslēgas vārdi ir līdzsvars un mērenība it visā un katru dienu. Tieši ikdiena ir tā, kas nosaka dzīves kvalitāti, tādēļ par veselību jādomā ilgtermiņā,” stāsta uztura speciāliste Inga Pūce.

Visiem ir zināms teiciens – mēs esam tas, ko mēs ēdam. Speciāliste uzsver, ka 90% saslimšanas ir saistītas ar mūsu ēdienkartes izvēli. Pārmērīga ēšana ir neapzināta dabas likumu pārkāpšana, kuru sekas cilvēks izjūt fiziski – smaguma sajūta un dedzināšana vēderā, slikts miegs, svara pieaugums un pat slikts garastāvoklis. Veselības problēmas mēdz būt dažādas, bet visbiežāk tām ir viens cēlonis, jo mūsu organismā viss ir saistīts. Tādēļ jāmāk saskatīt visa kopbilde, nevis atsevišķas detaļas.

Uztura speciāliste Inga Pūce uzsver, ka ir daži, pavisam vienkārši ikdienas pamatprincipi, kurus ievērojot, organisms pieradīs pie noteikta ritma, tādējādi atrisinot virkni cilvēka nevērības dēļ radītu problēmu. Trīs ikdienas rutīnas balsti – ēšana, gulēšana un kustības – nosaka gan cilvēka labsajūtu, gan veselību.

Regulāras ēdienreizes un pārdomāta ēdienkarte

Brokastis ir svarīgākā dienas maltīte, jo tā dod enerģiju visai dienai. Dienu ieteicams sākt ar glāzi silta ūdens, lai dotu organismam zīmi, ka laiks mosties un palīdzētu šķīdināt tos toksīnus, kas palikuši kuņģī no iepriekšējās dienas maltītes. Brokastis būtu jāsāk ar vismaz vienu augļu porciju, jo tajos ir organiskās augļskābes, kas veicina gremošanas sulas izdalīšanos. Pēc tam ieteicams lietot graudaugus, kas ir saliktie ogļhidrāti (putra, maize), un olbaltumvielas.

Pusdienas – vienīgā ēdienreize, kurā ieteicams uzņemt gaļu (kombinējot ar dārzeņiem), jo šajā laikā saules starojums stimulē hipofīzi, kas aktivizē gremošanas fermentus. Pusdienas ieteicams ieturēt laikā no 12:00 līdz 13:00, jo gaļas šķelšanās ir ilgs process, kura rezultātā atbrīvojas slāpeklis, kas organismu skābina. Vakarā, kad organismā iestājas sārmainā fāze un notiek visi atjaunošanās procesi, gaļu vairs uzņemt nevajadzētu.
Vakariņām ir jābūt sārmu pastiprinošām – jāsatur dārzeņi, piena produkti (siers, biezpiens), kā arī nedaudz labības. Speciāliste neiesaka vakara maltītē iekļaut gaļu, jo tā veicina organisma pārskābināšanu. Gaļa vakarā nepaspēj sašķelties, tādēļ kuņģī var sākties rūgšanas un pūšanas process. Turklāt, toksīni daļai cilvēku iet uz taukaudiem, bet citiem – krasi samazina imunitāti.

Dārzeņi - neatņemama ikdienas sastāvdaļa. Tieši caur svaigiem, pēc iespējas mazāk ķīmiski apstrādātiem dārzeņiem mēs varam uzņemt „radošās” aminoskābes, mikroelementus un dzīvos fermentus, tāpēc dienā ieteicams uzņemt 500g dārzeņu.

Ūdens galvenā funkcija ir šķīdināt, mazgāt un tīrīt. Ķermenis attīrās četros veidos – caur zarnu traktu, nierēm, ādu un plaušām. Ūdenim var likt klāt citronu, laimu, gurķi vai ingveru, jo tie strukturē ūdeni. Strukturēts ūdens daudz labāk saista toksīnus un aktivizē vielmaiņu. Tēja nespēj saistīt toksīnus, tāpēc ir jādzer tīrs ūdens (1 – 2 litri dienā) un tēja - papildus.

Kustības jeb fiziskā kultūra

Inga Pūce iesaka veikt sezonālās sporta aktivitātes – vasarā braukt ar velosipēdu, peldēt, nūjot, iet garās pastaigās gar jūru, bet ziemā – slidot un slēpot. Kustības var būt dažādas, bet galvenais – gūt no tām prieku, nevis sāpes un pārgurumu. Tā kā āda ir vislielākais attīrīšanās orgāns, tad ieteicamas ir regulāras fiziskas aktivitātes, kas veicina svīšanu, kā arī pirts apmeklēšana, kas palīdz izvadīt toksīnus, kas nogulsnējušies muskuļos.

Miegs

Laikā no 23:00 līdz 02:00 organismā notiek attīrīšanās process caur aknām, bet, ja šajā laikā esam nomodā vai ēdam, toksīni kuriem būtu jāizvadās ārā, paliek ķermenī. Tāpēc mēs atrodamies konstanta miega bada stāvoklī un neapzināti indējam paši sevi. Ir sevi jāpieradina doties gulēt laicīgi un celties līdz ar saullēktu, jo tas ir organisma vispieņemamākais ritms. Pilnvērtīgs miegs palīdz ievērot ēdienreizes, mazināt stresu un būt līdzsvarā.
Premium Medical uztura speciāliste Inga Pūce atgādina, ka nav jāgaida pirmdiena, jauns mēnesis vai jauns darbs, lai sāktu mainīt savu dzīvi un uzlabotu veselību – sāc šeit un tagad.