Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:196, Did:0, useCase: 3


3 garšīgas veģetāras sēņu zupas

Veģetāram uzturam mūsdienās pievēršas arvien vairāk cilvēku. Un tas ir saprotams- šāds ēdiens palīdz saglabāt slaidu augumu un rūpējas par mūsu sirds veselību. Lūk, trīs sēņu laikam piemērotas veģetāras zupas ar rudenīgu garšu.

Kartupeļu un baraviku zupa

Nepieciešams:

0,5 l ūdens,
150 g kartupeļu,
50 g burkānu,
10 g kaltētu vai 1-2 svaigas baravikas,
15 g grūbu,
15 g sīpolu,
15 g sviesta,
sāls,
pipari,
25 g skābā krējuma.

Pagatavošana:

1. Grūbas novāra līdz pusgatavībai.

2. Kaltētas baravikas noskalo, applaucē, pārlej ar ūdeni un 3-4 stundas uzbriedina. Tad no šķidruma izņem un sagriež gabaliņos.

3. Baraviku mērcējamo ūdeni papildina līdz vajadzīgajam daudzumam (ja gatavojat no svaigām baravikām, tad ņem tikai ūdeni), pievieno grūbas, sagrieztās baravikas un vāra, līdz grūbas gandrīz mīkstas. Tad pieliek gabaliņos sagrieztus kartupeļus, sarīvētus burkānus, sviestā apceptus sīpolus un vāra, līdz visi produkti mīksti.

Pirms pasniegšanas zupai pievieno skābo krējumu.

Sēņu soļanka ar maizi

Nepieciešams:

200 g kviešu vai rudzu maizes,
500 g kāpostu,
2 sīpoli,
1/3 glāzes eļļas,
50 g kaltētu vai 300 g svaigu sēņu,
2 lauru lapas,
1 ēdamkarote miltu,
sāls,
malti melnie pipari,
200 g grauzdiņu,
sauja svaigu zaļumu.

Pagatavošana:

1. Svaigus vai skābētus kāpostus kopā ar sīki sagrieztiem sīpoliem sautē eļļā. Gataviem kāpostiem pievieno miltus un labi samaisa.

2. Kaltētas vai svaigas sēnes novāra un sīki sagriež, sajauc ar sautētajiem kāpostiem, pielej sēņu novārījumu, pievieno sīkos gabaliņos sagrieztu un apceptu rudzu vai kviešu maizi, lauru lapas, piparus, un uz nelielas uguns sautē līdz gatavībai.

3. Rudzu vai kviešu maizi sagriež šķēlēs un apcep eļļā..

4. Pasniedzot soļankai pieliek maizes grauzdiņus.

Kaltētu sēņu, žāvētu plūmju un rozīņu zupa

Pagatavošana:

50 g kaltētu sēņu,
3 litri ūdens,
500 g kartupeļu,
1 sīpols,
100 g kaltētu plūmju,
50 g saulespuķu eļļas,
2 ēdamkarotes kviešu miltu,
100 g rozīņu.

Pagatavošana:

1. Sēnes novāra, izņem no buljona un smalki sagriež, tad liek atpakaļ sēņu buljonā.

2. Sasmalcinātu sīpolu apcep eļļā, pieliek miltus un turpina cept vēl 5 minūtes, pēc tam pieliek sēņu buljonam.

3. Buljonu uzvāra, pieliek kartupeļus, žāvētas plūmes, rozīnes un vāra, līdz kartupeļi mīksti.

Gatavu zupu pēc vēlēšanās var sablendēt.

Tie, kas ikdienas uzturā lieto veģetārus ēdienus, noteikti priecāsies par izdevniecībā "Avots" iznākušo grāmatu, ko sastādījusi Gita Kļaviņa,- "Veģetārie ēdieni". Kā zināms, vēl joprojām kafejnīcas, bistro un restorāni vai nu piedāvā savās ēdienkartēs niecīgu veģetāro ēdienu izvēli, vai nepiedāvā nemaz.. Tāpēc veģetāriešiem visbiežāk nākas gatavot pašiem un te nu lieti noder tādas grāmatas kā šī.

Grāmatā vairāk kā 300 lappusēs atradīsiet gan dažādas mērces un uzkodas, gan zupas un sautējumus, gan sacepumus un pudiņus, gan desrtus un dzērienus.

visas receptes ir vienkāršas un viegli pagatavojamas, tām nav vajadzīgas ne kādas īpašas aizjūras garšvielas, ne dārgas sastāvdaļas. Pie kam tās sastādītas tā, lai jūsu uzturs būtu veselīgs un sabalansēts, bagāts ar visām organismam nepieciešamajām uzturvielām- vitamīniem, minerālvielām, ogļhidrātiem, šķiedrvielām u.c.

Grāmata "Veģetārie ēdieni" būs labs ideju ģenerators visiem, kas vēlas baudīt vieglu, veselīgu un veģetāru uzturu.

Grāmata pieejama izdevniecības "Avots" veikalā Rīgā, Puškina ielā 1a, kā arī citos Latvijas grāmatu veikalos.