Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:199, Did:0, useCase: 3


Savojas siera fondjū

Savojas siera fondjū
Savojas siera fondjū
Gatavoja un fotografēja: Iveta Apškrūma

Ar īstu siera fondjū pirmo reizi saskāros Francijā, kur tas ir ļoti iecienīts ēdiens. Tieši no turienes uz manu virtuvi atceļoja arī fondjū katls, kurā šo neparasto franču gardumu gatavot. Galvenās fondjū sastāvdaļas ir labi kūstošs siers un franču bagete. Maize gan nedrīkst būt pārāk svaiga un mīksta, savukārt no sieriem vispiemērotākie būs Ementāles, Grijēras, Bofora. Pēc katra vēlēšanās, tos var miksēt vai izmantot tikai vienu siera šķirni.

Nepieciešams:
3 personām

450 g Ementāles, Boforas vai Grijēra siera (vai arī 150 g no katra siera šķirnes)
200 ml sausā baltvīna,
1 ķiploka daiviņa,
šķipsniņa rīvēta muskatrieksta,
apkaltusi franču bagete (var aizvietot ar baltmaizi), sagriezta nelielos kubiciņos.

Pagatavošana:

1. Ķiploka daiviņu pārgriež uz pusēm un ar to ierīvē fondjū katliņa iekšpusi.

2. Katliņā ielej vīnu, ieber šķipsniņu rīvēta muskatrieksta, liek uz plīts (uz vidēji lielas liesmas) un karsē apmēram 2 - 3 minūtes.

3. Tad liesmu samazina, katliņā pamazām lber iekšā rīvētu sieru un, nepārtraukti ar koka karoti maisot, karsē, līdz viss siers pilnībā izkusis. Izkusušai siera masai jābūt viendabīgai un krēmīgai.

4. Katliņu noņem no plīts un pārvieto uz speciālās galda plītiņas, kas uzturfondjū siltu, neļaujot siera masai sacietēt.

5. Katrs ņem speciālu, fondjū ēdienam paredzētu, dakšiņu, uzdur uz tās maizes kumosiņu, apvārta karstajā siera masā un bauda kopā ar labu sauso baltvīnu un svaigiem zaļajiem salātiem.

Labu apetīti un lai jūsu ikdiena kļūst aizvien interesantāka un jaunām garšām pilna!