Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:217, Did:0, useCase: 3


Šokolādes torte

Redakcija
Redakcija

Ziemassvētku laikā mēdzam atļaut sev vairāk gardumus nekā ikdienā. Tas var novest gan pie pārēšanās, gan pie pāris liekiem kilogramiem. Ja ir zināms, ka našķēšanās maratons ir neizbēgams, ierastos ēdienus var gatavot veselīgākās versijās, kas būs draudzīgākas arī cilvēkiem ar cukura diabētu. Smelies iedvesmu svētku galdam no endokrinoloģes Ievas Tonnes un žurnāla “Pie Galda” sagatavotajām receptēm!

Lai samazinātu cukuru, kas vajadzīgs tortes pagatavošanai, var izmantot dateles. Tās palielinās tortē atrodamo šķiedrvielu daudzumu. Lai mazinātu ogļhidrātu (cukuru) daudzumu un palielinātu uzturvērtību, kviešu miltus var aizstāt ar sablendētām pupiņām. Pupiņas satur daudz šķiedrvielu, kas palēnina pārstrādes ātrumu un cukura līmeņa svārstības.

Mīklai:

500 g vārītu tumšo (kidney beans) pupiņu (ar tām pilnībā aizstāj miltus);
5 olas (var aizstāt ar 5 ēdamkarotēm čia sēklu);
70 g kakao pulvera;
aptuveni 50 ml stipras kafijas;
175 g dateļu;
1 tējkarote vaniļas cukura;
1 ēdamkarote cepamā pulvera;
½ ēdamkarotes dzeramās sodas;
150 g sviesta;
šķipsniņa sāls.

Krēmam:

400 ml kokosriekstu piena;
sula no 1 apelsīna;
2–3 ēdamkarotes riekstu sviesta bez cukura;
2 ēdamkarotes brūnā cukura.

Pagatavošana

1. Pupiņas ar vienu olu un pusi kafijas sablendē putrā. Atsevišķi sablendē dateles ar atlikušo kafiju. Ja olu vietā ņem čia sēklas, tas tās iepriekš jāsamaļ kafijas dzirnaviņās un jāaplej ar ūdeni, lai uzbriestu un veidotos olbaltumam līdzīga konsistence (viena ola = viena ēdamkarote neuzbriedušu čia sēklu).
2. Sviestu sagriež sīkos kubiņos, pieliek klāt sablendētās dateles un ar mikseri puto. Kad masa kļuvusi viendabīga un gaišāka, liek klāt pa vienai olai, pēc katras kārtīgi saputo. Pie pupiņām pieliek izsijātu kakao, cepamo pulveri, sodu, sāli un saputoto sviestu. Visu kārtīgi samaisa ar miksera slotiņu.
3. Liek pannā, kas izklāta ar cepamo papīru vai izsmērēta ar sviestu. Cep 180 °C temperatūrā 25 minūtes.
4. Pildījumam ņem krēmīgu kokosriekstu pienu, piespiež apelsīnu sulu, pievieno riekstu sviestu, visu ar mikseri pakuļ. Ir divi varianti, kā krēmam likt sabiezēt. Pirmais – to uz 30 minūtēm liek saldētavā, otrais – pievieno želatīnu. To aplej ar nelielu daudzumu auksta ūdens, uzbriedina, tad ūdens peldē izkausē. Strauji maisot, pievieno sakultajai masai. Liek to ledusskapī uz 30 minūtēm.
5. Izcepto kūku pārgriež gareniski uz pusēm, lai veidojas divas kārtas.
6. Kad krēms sasniedzis skāba krējuma konsistenci, sasmērē abas kārtas un liek vienu virs otras.
7. Kūku var dekorēt ar saldētām brūklenēm, dzērvenēm vai svaigām lielogu mellenēm un, piemēram, baltās šokolādes skaidiņām.

Recepte un foto: Ieva Tonne un žurnāls “Pie Galda”

Lai informētu cilvēkus par cukura diabētu, tā simptomiem un ārstēšanu, ir izveidotas mājaslapas Latvijas diabēta federācija un diabetapacientiem.lv. Šajās vietnēs gan cilvēki ar cukura diabētu, gan arī ikviens cits interesents var uzzināt atbildes uz visiem interesējošiem jautājumiem.