Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:218, Did:0, useCase: 3


Otro Lieldienu maizītes

Redakcija
Redakcija

Tradicionālās Lielās piektdienas maizītes- neizsakāmi aromātiskas un ļoti garšīgas. Sevišķi, ja pasniedzat tās siltas.

Nepieciešams:

Mīklai

550 g kviešu miltu,
14 g sausā rauga,
50 g cukura,
1,5 tējkarotes dažādu garšvielu pēc vēlēšanās (kanēlis, vaniļa, kardamons, muskatrieksts),
naža gals sāls,
1 sauja žāvētu ogu (jebkādu, pēc jūsu izvēles)
40 g sviesta,
300 ml piena,
2 olas.

Glazūrai

1 ēdamkarote auksta ūdens
100 g pūdercukura.

Pagatavošana:

1. Lielā bļodā vai uz darba virsmas sajauc miltus ar sāli, raugu, cukuru, kaltētajām ogām un garšvielām, kuras izvēlējāties pievienot maizītei.

2. Atsevišķā traukā izkausē sviestu, pielej pienu un karsē apmēram 1 minūti (līdz piens silts)

3. Piena un sviesta maisījumu pielej miltu maisījumam, pievieno viegli sakultas olas un samīca viendabīgu mīklu. Jāmīca tik ilgi, līdz mīkla vairs nelīp pie rokām (apmēram 10 minūtes). Pārklāj ar tīru dvielīti un novieto siltā vietā uzrūgt uz 1 līdz 1,5 stundām vai tik ilgi, kamēr mīkla ir divkāršojusies apmērā.

4. Gatavu mīklu sadala 12 porcijās. Katru porciju saveļ apaļas bumbas formā un novieto uz ietaukotas plāts. Plāti ar maizītēm atstāj vēl uz dažām minūtēm siltumā uzrūgt.

5. Sagatvo glazūru: nelielā katliņā ielej ūdeni, pieber cukuru un, pastāvīgi maisot, karsē uz lēnas uguns (apmēram 5 minūtes), līdz cukurs izšķīdis un masa sabiezējusi.

6. Uzrūgušajām maizītēm sķērsām pāri krusteniski iegriež. Iegrieztajās vietās iesmērē glazūru.

7. Maizītes liek līdz 190 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un cep zeltaini brūnas (apmēram 30 minūtes).

Noderīgi!

Intersantus Lieldienu galdam paredzētus ēdienu atradīsiet Apgādā Zvaigzne ABC izdotajā Ivetas Galējas grāmatiņā "Lieldienu ēdieni".

Katriem svētkiem ir savas tradīcijas. Viens no galvenajiem Lieldienu rituāliem ir olu krāsošana, ripināšana un ēšana. Goda vietā uz galda, protams, liek olas un no tām gatavotus ēdienus. Ivetas Galējas ēdienu receptes palīdzēs dažādot svētku galdu, pagatavojot pavasarīgu un daudzveidīgu svētku mielastu – pikantas uzkodas, veselīgus, krāsainus un zaļumiem bagātus salātus, sātīgas zupas un aromātiskus otros ēdienus, kā arī kārdinošus desertus un našķus.

Brīnišķīgās fotogrāfijas iedvesmos jūs arī savās mājās radīt svētku noskaņu. Izbaudiet pavasari un svētkus, pagatavojot šos gardos ēdienus un dzērienus!