Layout: current: getSitedefLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:222, Did:0, useCase: 0


Nākamā lapa

Zirņu biezenis ar ceptu speķi un sīpoliem 23.01.2022 18:18

Gatavojam latviskā garā.

Biešu pankūkas svētku galdam 20.01.2022 01:55

20. janvāra barikāžu mielasts ir īstais laiks, kad galdā celt Latvijā ražotu un audzētu produkciju. Šefpavārs Normunds Baranovskis rosina svētkus sagaidīt tradicionālās noskaņās, pagatavojot biešu pankūkas ar putotu cidoniju krēmu.

Ar garšvielām cepti kartupeļi zemnieku gaumē 19.01.2022 00:38

Šis ēdiens viennozīmīgi ir klasika un tā vienkāršības dēļ iecienīts daudzās, jo daudzās valstīs. Tikai vienviet to gatavo, pievienojot tikai sāli, bet citviet padara gardāku ar daudz un dažādām garšvielām.

Āboļu pautu karraša – lielisks senlatviešu ēdiens 13.01.2022 12:40

Par āboļu pautu karrašu, lai cik tas arī mūsdienās dīvaini neliktos, pirms vairāk kā 200 gadiem tika dēvēts ābolu olu pīrāgs, kura recepte drukāta pirmajā oriģinālajā latviešu valodas pavārgrāmatā, kas izdota 1796. gadā un paredzēta muižas pavāriem. Lai interesantāk, esam saglabājuši tā laika izrunu un gramatiku.
Lai arī dīvaini skan, recepte ir viegli pagatavojama un pīrāgs tiešām izcili gards.

Gadu mijas kārums – cūkas stilbs 02.01.2022 10:36

Latviešiem vienmēr paticis labi paēst, tāpēc mūsu viruvē tik daudz bijis sātīgu un smeķīgu ēdienu. Tāds ir arī vārīts žāvētas cūkgaļas stilbiņš, kas bieži vien celts galdā arī svētku reizēs. Pasniegts kopā ar grūbu putru vai tradicionālajiem vārītiem kartupeļiem un štovētiem kāpostiem, tas būs varen gards cienasts ikvienam gardēdim.

Cūkgaļas mērce ar burkāniem un kukurūzu 29.12.2021 11:52

Šī ir bagātīga un sātīga mērce, kas gatavojama no kvalitatīvas cūkgaļas. Papildināta ar kraukšķīgām mazās kukurūzas vālītēm, saldu burkānu, pikantiem sīpoliem, ķiplokiem un svaigu krējumu, mērce iegūst īpaši maigu un reizē viegli pikantu garšu.

Gardās zirņu pikas 16.12.2021 07:15


Vienkāršs, veselīgs, sātīgs un īsteni latvisks pamatēdiens, kas labi iederas drēgnā rudens dienā un garšo nosalušajiem.

Skābu kāpostu zupa ar kukurūzu 10.12.2021 12:42

Šī ir pavisam neparasta skābu kāpostu zupa, kurai saldāku un maigāku garšu piešķir burkāni un kukurūza. Tā vairs nav tik ziemīga, vairāk piestāv agram pavasarim un piešķir saulainas garšas notis.

Kartupeļu salāti ar siļki 22.11.2021 21:23

Klāt jauno kartupeļu laiks ! Un kur kartupelis, tur arī siļķīte iederēsies.

Biešu vinegrets ar olu un siļķi 18.11.2021 13:00

Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis un portāls Tavavirtuve.lv aicina Latvijas dzimšanas dienas svinības padarīt gardākas ar biešu vinegretu, kas papildināts ar olu un siļķi. Svinēsim svētkus tradicionālās noskaņās, agatavojot veselīgus un gardus ēdienus sarkanbaltsarkanā jeb Latvijas karoga krāsās.

Cūku pupas senlatviešu gaumē 16.11.2021 12:16

Vārītas cūku pupas ir sena latviešu recepte- izteikti vienkārša un tajā pat laikā ļoti garšīga. Nekur citur pasaulē jūs neatradīsiet šādu ēdienu, tas nobaudāms tikai pie mums un arī tikai tad, kad ir pupu sezona. Tāpēc nepalaidīsim to garām- gatavosim, lobīsim un ēdīsim. Galu galā- tās ir ļoti vērtīgas!

Miežu putraimu jeb bukstiņbiezputra 13.11.2021 08:38

Turpinām gatavot latviskus, sātīgus un garšīgus ēdienus. Šoreiz piedāvājam miežu putraimu biezputru, ko mani vecvecāki dēvēja par bukstiņbiezputru.

Mārtiņdienas zoss cepetis ar āboliem 10.11.2021 16:09

Zoss cepetim klāt var pasniegt brūkleņu ievārījumu, konservētus vai svaigus augļus un dārzeņus. Lai cepetis izdotos, ir jāizvēlas jaunāka zoss.

Rupjmaizes deserts ar dzērveņu ķīseli 09.11.2021 08:26

Kas gan var būt latviskāks par īstu rudzu rupjmaizi, kas ir mūsu virtuves pamatu pamats! To varam baudīt gan kā piedevu zupām, gan pamatēdienos, gan salātos un pat desertos. Aromātiska maizīte savienojumā ar saldu krējumu un skābenām dzērvenēm ir lielisks saldēdiens gan ikdienā, gan svētku reizēs.

Čaganā griķu biezputra 21.10.2021 15:16

Šādi pagatavota griķu biezputra ir ļoti čagana un daudz garšīgāka, nekā vārīta.

Meža cūkas cepetis 03.09.2021 14:25

Tā nu ir iegadījies, ka kāds mūsu ģimenes radinieks ir kaislīgs mednieks, tāpēc ik pa brīdim tiekam apgādāti ar medījumu gaļu. Svētkos noder! Jāteic godīgi, ka pietiekoši sulīgi un garšīgi cepeši izdevās vien ar kādu desmito reizi, kamēr pilnībā tika apgūti daži gatavošanas ''knifi''.

Brokastīs biezā omlete ar šķiņķi 30.08.2021 08:23

Šī ir īsta brīvdienu rīta omlete, kad var atļauties pasēdēt pie brokastu galda nedaudz ilgāk kā ierasts un izbaudīt mūsu senču garā gatavotu gardu maltīti, kas, starp citu, ir tik sātīga, ka pusdienu reizi droši varēsiet izlaist vai vismaz atlikt uz vēlāku laiku.

Spinātu, nātru un balandu pudiņš 19.08.2021 09:05

Savvaļā augošo augu lapiņas var izmantot ne tikai salātu pagatavošanai, bet arī siltajiem ēdieniem. Piedāvājam garšīgu pudiņu no spinātiem, nātrēm un balandām.

Gaļas, kartupeļu un miežu putraimu kotletes 11.08.2021 22:50

Ļoti interesantas kotletes sanāks, ja maltai cūkgaļai pievienosiet miežu biezputru un vārītus kartupeļus. Tās vairs nebūs tik gaļīgas, bet iegūs īpaši maigu un saistošu konsistenci, ko sevišķi novērtēs bērni. Mums šīs kotletītes ļoti patīk burgeros vai siltas kopā ar svaigiem lapu salātiem.

Kāpostu gulašs 04.08.2021 06:28

Ēdiens, kas īsteni atbilstošs ziemīgam laikam un latviskās virtuves tradīcijām.

Kartupeļu un ķirbju sacepums ar asinsdesu 29.07.2021 09:44

Gatavojot sacepumus, svarīgi lai produkti labi saderētu kopā un papildinātu viens otru, un ķirbis ar kartupeli ir lielisks duets. Bet par niansētāku garšu parūpējas ēdienam pievienotās garšvielas un piedevas.

Cūku pupu, kabaču un ābolu plācenīši 17.07.2021 09:45

Latvija ir brīnumaina zeme, kur līdzās citiem kultūraugiem, tiek audzētas cilvēka uzturam tik vērtīgās cūku pupas. Taču lielākoties neviens tās nemāk nekā citādi pagatavot, kā vien pēc mūsu sentēvu metodes- novārīt ar visām pākstīm un pasniegt kopā ar kefīru vai rūgušpienu. Lai dažādotu cūku pupu lietošanu uzturā, piedāvājam garšīgu plācenīšu recepti, kura, ticiet man, liks jums izbaudīt aizgājušās vasaras garšas.

Vistu akniņas ar burkāniem 11.07.2021 11:25

Vakariņas steidzīgajiem - aši un vienkārši pagatavojams pamatēdiens, kad ir maz laika, bet liela apetīte.

Siltalus – interesanta senlatviešu recepte 25.06.2021 12:04

Vidzemē šo dzērienu senāk gatavoja no vārīta piena un alus, samaisot tos abus kopā. Savukārt Kurzemē pienam pievienoja ne vien alu, bet arī ar cukuru sakultas olas. Šāds dzēriens bija iecienīts brokastīs tējas un kafijas vietā. Tāpat to pasniedza mīļiem un gaidītiem ciemiņiem. Un vēl- siltalus lieliski noderēja nākamajā rītā pēc lustīgas Jāņu svinēšanas. Varbūt ir vērts pamēģināt?

Vistas zupa ar klimpām un sēnēm 14.06.2021 01:59

Cik sevi atceros, šo vienkāršo un gardo zupu ir gatavojusi gan mana vecmāmiņa, gan mamma. Nedaudz uzlabotu to esmu pārmantojusi arī savas ģimenes ēdienkartē, un itin bieži dzirdu sakām - gribam zupu, visām zupām zupu !

Pašcepta maize tortes formā 25.05.2021 08:53

Ja nav speciālas formas, maizīti var cept arī tortes formā. Tas nekādi neiespaidos ne garšu, ne aromātu. Maizīte jebkurā gadījumā būs lieliska pati par sevi, bet varat, protams, to baudīt kopā ar garšaugu sviestu, sieru vai medu.

Lai nebūtu visas sastāvdaļas jāsver, izmantosim krūzīti ar 250 ml tilpumu- gan ātrāk, gan ērtāk. Ja maizīti vēlies cept regulāri, tad nedaudz ierauga labāk katru reizi atlikt burciņā, kuru aizvākotā veidā droši var uzglabāt ledusskapī vienu nedēļu

Mannas biezputra ar augļiem 14.05.2021 07:35

It kā tik vienkāršs un kopš bērnības iepazīts ēdiens, kas vienmēr un visos laikos sevišķi mazo mutīšu un vēderiņu novērtēts. Taču, lai tas būtu bez kunkulīšiem, kā arī ne par biezu un ne par šķidru, tomēr jāzina daži knifi, kas pārsvarā saistīti ar sastāvdaļu proporcijām un pareizo mannas pievienošanas brīdi.

Maltās gaļas un auzu pārslu kroketes 13.05.2021 06:53

Maltās gaļas un auzu pārslu kroketes ir sātīgs pamatēdiens vai gardas uzkodas, kas pasniedzamas ne tikai siltā, bet arī aukstā veidā. Lieliski sader ar dažādām putrām, rīsiem, kartupeļiem, pastu un svaigiem lapu un dārzeņu salātiem.

Kuģelis – pārveidotais sendienu gardums 08.05.2021 21:27

Kad manās rokās nonāca apgāda Zvaigzne ABC izdotā grāmata "Tradicionālie latviešu ēdieni", es uzreiz atcerējos savu bērnību, vecmāmiņu un viņas vienkāršos, bet gardos ēdienus, kas, atšķirībā no daudzām mūsdienu receptēm, bija gan organismu spēcinošāki un sātīgāki, gan arī uzturvielu ziņā veselīgāki.
Tā nu, atmiņās kavējoties, sakārdināju sevi ar sendienu gardumiem un nolēmu, ka jāpagatavo ēdiens, ko sauc par kuģeli- savulaik tas garšoja visai mūsu kuplajai ģimenei. Taču, tā kā virtuvē esmu pieradusi eksperimentēt, tad tradicionālā kuģeļa recepti nedaudz pārveidoju un rezultāts izrādījās ļoti, ļoti labs. Pamēģiniet arī jūs!
Bet, ja vēlaties pagatavot oriģinālo kuģeli, tā recepti atradīsiet jau iepriekš pieminētajā grāmatā "Tradicionālie latviešu ēdieni", kur bez kuģeļa ir vēl citas 70 dažādas latviskas receptes.

Bukstiņputras sacepums ar asinsdesu, kraukšķīgo bekonu un ābolu – dzērveņu mērci 03.05.2021 15:55

Valats svētki turpinās. Lai svētkus aizvadītu pacilātās un ģimeniskās izjūtās, mums ir vērts pacensties klāt svētku galdu arī gada pirmajā dienā. Restorāna “Tex-Mex” šefpavārs Kristaps Viesturs iesaka tradicionālo bukstiņputru mūsdienīgā izpildījumā.

Ar plaušām pildītas plānās pankūkas 03.05.2021 07:40

Domāju, ka liela daļa no jums nekad nav dzirdējuši par šādu pankūku pildījumu un vēl lielāka daļa nekad tās nav nobaudījuši. Pat biezās pavārgrāmatās, kur šķiet, ir visi iespējamie pankūku varianti, šīs receptes nav. Bet tai pat laikā ar plaušām pildītas pankūkas ir viens no mūsu senču gardumiem.

Brokastīs biezpiena stienīši senlatviešu gaumē 29.04.2021 07:05

Biezpiena stienīši ir sens latviešu ēdiens, kas joprojām dažviet Latvijā tiek gatavots. Tas lieliski garšo gan siltā, gan aukstā veidā, turklāt var tikt pasniegts kā sāļā uzkoda, sātīgas brokastis, vakariņas vai saldais ēdiens. Kā nu kuram labāk tīk un garšo.

Cūkgaļas cauraudzis ar puravu biezeni alus mērcē 21.04.2021 17:16

Šo ļoti latvisko recepti iesaka Dikļu pils šefpavārs Valters Zirdziņš.

Pašsālīta siļķe 20.04.2021 22:06

Nav jābaidās siļķi iesālīt pašam. Sālītai siļķei nav vajadzīga ne muciņa, ne kāds cits liels trauks - tikai ledusskapis ar saldētavu.

Rabarberu kūka ar ķiršiem 17.04.2021 08:59

Rabarberi - tas ir viens no pirmajiem našķiem un vitamīnu sniedzējiem mūsu dārzā, kad citi dobēs un siltumnīcās vēl tikai gatavojas un gaida savu kārtu.

Rudzu maizes un krēmsiera deserts ar smiltsērkšķu mērci 13.04.2021 01:44

Īsti latvisks gardums rudenīgiem vakariem vai brīvdienu pēcpusdienām.

. Recepte tapusi kopā ar pavāru Mārtiņu Sirmo.

Latviskā koča jeb ķūķis 27.03.2021 08:51

Ķūķis jeb koča ir mūsu senču iecienīts, spēcinošs gardums, kas gatavojams no grūbām un bagāts ar vitamīniem un minerālvielām. Vislabāk to gatavot tā saucamajā "pīlē" vai čuguna katlā, taču, ja tādu nav, derēs arī dziļāks cepeštrauks.

Rīvētu kartupeļu un ābolu pankūkas ar kraukšķīgu bekonu 24.03.2021 07:53

Man šīs pankūkas īpaši patīk tāpēc, ka to pagatavošanai nav nepieciešami milti. Turklāt kartupeļiem pievienotais ābols pankūkām piešķir patīkami saldskābu niansi, bet kraukšķīgais bekons piedod vēl lieliskāku garšu un aromātu. Un pārkaisot to visu ar svaigiem zaļumiem, tā vien šķiet, ka gaisā uzvirmo svaigas vasaras elpa.

Lēti un garšīgi – saldētu sēņu mērce ar vārītiem kartupeļiem 15.03.2021 07:32

Tiem, kam tīk sēņot, droši vien saldētavā atradīsies sēnes, kas tur ziemai noglabātas, gaida savu kārtu, lai nonāktu vakariņu galdā. Vienkārša recepte sēņu mērcei.

Latviska uzkoda – kāļu čipsi 13.03.2021 09:16

Vienkārši pagatavojami, veselīgi un ļoti gardi- tādi ir kāļu čipsi. Pie kam, šādi pagatavoti, tie zaudē savu raksturīgo rūgtumu. Sagatavojiet Neatkarības svētku uzkodas jau šodien un baudiet veselīgus un latviskus kārumus!

Nākamā lapa