Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:232, Did:0, useCase: 3


Saldie Ziemassvētki

Redakcija
Redakcija

Tūlīt, tūlīt būs klāt Ziemassvētki un katrā mājā sāks smaržot pēc piparkūkām, mandarīniem un karstvīna. Lai kaut kā dažādotu Ziemassvētku saldumus uz jūsu galda, piedāvājam īsti šiem svētkiem piemērotas receptes, kas piepildīs māju ar burvīgu, neatkārtojamu un kārdinošu svētku aromātu.

Eņģeļu kūka

Mīklai
1 tējkarote sviesta,
120 g miltu,
6 olu baltumi,
1 tējkarote vaniļas cukura,
120 g pūdercukura,
1 ēdamkarote rīvētas citrona miziņas,
1 ēdamkarote citrona sulas,
2 tējkarotes cepamā pulvera.

Glazūrai:
100 g šokolādes,
1 ēdamkarote sviesta,
50 ml saldā krējuma,
nedaudz sasmalcinātu mandeļu.

Olu baltumus puto, līdz parādās baltas putas, tad pamazām pievieno citrona sulu, vaniļas cukuru un pūdercukuru. Turpina putot līdz stingrām putām. Izsijātus miltus kopā ar cepamo pulveri un citrona miziņu uzmanīgi iecilā saputotajos olu baltumos. Mīklu lej ar sviestu ietaukotā formiņā un cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā cep apmēram 40 minūtes. Gatavu kūku tūlīt jāizņem no formas.
Glazūrai visas sastāvdaļas izkausē karsta ūdens peldē un pārlej gatavai kūkai. Pārkaisa ar sasmalcinātām mandelēm.

Ziemassvētku kūka

Mīklai:
150 g sviesta,
15o ml cukura,
1 tējkarote vaniļas cukura,
2 ēdamkarotes ūdens,
3 olas,
250 ml kviešu miltu,
1 tējkarote cepamā pulvera,
1 tējkrote maltā kanēļa,
1/2 tējkarote malta kardamona,
1/2 tējkarote malta ingvera,
100 ml žāvētu plūmju.

Glazūrai:
200 ml pūdercukura,
100 ml putukrējuma,
50 g sviesta,
1 dl sasmalcinātu mandeļu,
100 ml kokosa pārslu.

Sviestu saputo kopā ar cukuru un vaniļas cukuru. Putojot, pievieno 2 ēdamkarotes ūdens un olas. Saputotajai masai pieber visas garšvielas. Plūmes izmērcē ūdenī sagriež un pievieno mīklai. Sagatavoto mīklu lej ietaukotā veidnē un cep 200 grādu temperatūrā aptuveni 20- 30 min.
Glazūrai visas izejvielas sajauc un karsē 5 min. Pārlej gatavai kūkai un cep vēl 10 min.

Rulete "Sniegbaltīte"

Mīklai
4 olas,
150 g pūdercukura,
120 g miltu,
30 g kartupeļu cietes,
1 tējkarote cepamā pulvera,
1 tējkarote smalki sarīvētas citrona miziņas.

Pildījumam
12 g želatīna,
150 ml saldā krējuma,
500 ml apelsīnu jogurta,
1 ēdamkarote apelsīnu liķiera,
50 g Selgas cepumu.

Rotāšanai
400 ml saldā krējuma,
1 paciņa putukrējuma iebiezinātāja,
1 paciņa vaniļas cukura,
apelsīnu želejas konfektes,
50 g tumšās šokolādes.

Saputo 3 olas ar 3 ēdamkarotēm karsta ūdens. Putojot, pamazām pievieno pūdercukuru.
Samaisa miltus, kartupeļu cieti, cepamo pulveri un rīvēto citrona miziņu, visu iesijā ar ūdeni sakultajā olā.
Plātī ieklāj cepamo papīru, uz tā uzliek mīklu un izlīdzina ar koka lāpstiņas palīdzību pa visu plāti. Cep līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 10-12 minūtes.
Gatavu biskvītu izgāž uz virtuves dvieļa, kas vienmērīgi apkaisīts ar cukuru, uzmanīgi noņem cepamo papīru, pie vajadzības nedaudz to samitrinot ar ūdeni. Ar dvieļa palīdzību sarullēt biskvītu ruletē un atstāt, lai atdziest.

Tikmēr gatavo pildījumu: uzbriedina želatīnu, uzputo saldo krējumu, jogurtu samaisa ar apelsīnu liķieri un pievieno putukrējumam. Sasmalcina cepumus un pievieno krēmam. Beigās pievieno uzbriedināto želatīnu un visu samaisa.

Atdzisušo ruleti atrullē, iesmērē ar gatavo apelsīnu krēmu, sarullē atpakaļ un ievieto ledusskapī uz 4 stundām.

Ruletes rotāšanai saputo saldo krējumu, kuram pievienots iebiezinātājs un vaniļas cukurs. Atdzisušo ruleti apsmērē ar 2/3 krēma. Atlikušo krēmu ievietojiet pārtikas maisiņā ar uzgali un izveidojiet rozītes vai citas formas rotājumus uz ruletes. Izrotājiet ruleti ar želejas konfektēm un rīvētu šokolādi.

Mandarīnu kēksiņi

Mīklai:
1 bundža (315 ml) konservētu mandarīnu,
175 g sviesta,
150 g cukura,
3 paciņas vaniļas cukura,
šķipsniņa sāls,
3 olas,
4 ēdamkarotes apelsīnu liķiera,
175 g miltu,
1 paciņa sausā vaniļas pudiņa,
2 tējkarotes cepamā pulvera,
50 g sagrieztu mandeļu.

Pārkaisīšanai
3 ēdamkarotes pūdercukura.

Mandarīnus izņemt no bundžas un novietot uz restītēm, lai notek liekais šķidrums. Traukā saputot sviestu kopā ar cukuru, vaniļas cukuru un sāli. Putojot, pamazām pa vienai pievienot olas un turpināt putot, kamēr cukurs pilnībā izkusis. Saputotajai masai pievienot liķieri (var aizvietot ar tādu pat daudzumu apelsīnu sulas).
Miltus samaisīt kopā ar cepamo pulveri un sauso vaniļas pudiņu, pievienot saputotajai sviesta- olu masai, visu samaisīt.
Gatavo mīklu pildīt papīra kēksu trauciņos, vidū ieliekot mandarīnu (mandarīns nedaudz jāiespiež mīklā) un sasmalcinātas mandeles. Formiņas salikt uz cepešpannas un ievietot līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz aptuveni 20- 25 minūtēm.
Gatavus kēksiņus atdzesēt un pārkaisīt ar pūdercukuru.

Grāmatas, kurās atradīsiet interesantas, garšīgas saldo ēdienu receptes gan svētku galdam, gan ikdienai: