Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:195, Did:0, useCase: 3


Pasaules gardākās tortes. Torte ESTERHAZI

Redakcija
Redakcija

Šī torte ir ļoti populāra Vācijā, Austrijā un Ungārijā. Tās izcelsme nav zināma, taču pirmo reizi Esterhazi tika celta galdā ministra Antala Esterhazi dzimšanas dienā. Tortes konsistence un garša- neizsakāmi maiga un gaisīga, tāda, kas pati kūst mutē. Bet galvenā tortes īpatnība ir no šokolādes glazūras veidots zirnekļu tīkls, kas rotā tās virspusi.

Nepieciešams:

Mīklai:

8 olu baltumi,
1 ēdamkarote cukura,
200 g valriekstu,
šķipsniņa sāls,
šķipsniņa kanēļa.

Ja vālas, mīklai var pievienot 100 g miltu, kaut gan klasiskajā variantā tie nav paredzēti.

Krēmam:

1/2 glāze piena,
1/2 glāze kokospiena,
3/4 glāzes cukura,
4 olu dzeltenumi,
3 tējkarotes vaniļas cukura,

1/4 glāze vārīta iebiezinātā piena,
300 g sviesta,
2 ēdamkarotes ķiršu degvīna vai liķiera,
2 ēdamkarotes aprikožu vai plūmju džema.

Glazūrai:

200 g baltā šokolāde,
50 g tumšā šokolāde,
2 ēdamkarotes saldā krējuma,
mandeļu skaidiņas.

Pagatavošana:

Gatavo tortes pamatnes:

1. Atdzesētiem olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un sakuļ ar mikseri stingrās putās. Turpinot kult, pakāpeniski, pa vienai ēdamkarotei, pievieno cukuru. Kuļ, līdz izveidojas stingras, spīdīgas putas, kas nekrīt ārā no trauka, ja to aphāž ar kājām gaisā.

2. Riekstus blenderī sasmalcina līdz miltu konsistencei, tiem pievieno kanēli un miltus (ja tādus izmantosiet), visu samaisa. Maisījumu uzmanīgi iecilā olu baltumu masā.

3. Ar zīmuļa un tortes formas 24 cm diametrā palīdzību uz pergamenta papīra uzzīmē 6 vienādus apļa formas šablonus, kurus izgriež un zikārto vienu no otra 3 - 4 cm attālumā tā, lai mīklas uzklāšanas uz tiem un cepšanas laikā, pergamenta pamatnes viena otrai netraucētu.

4. Gatavo mīklu ar konditora lāpstiņas vai gara naža palīdzību uzklāj uz visām 6 pergamenta papīra pamatnēm tā, lai uz katras būtu apmēram vienāds mīklas daudzums.

5. Sagatavotās ripas liek uz plāts un cep līdz 150 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 18 - 20 minūtes, līdz izveidojusies gaiši brūna garoziņa.

6. Gatavas izņem no cepeškrāsns un noliek, lai atdziest.

Gatavo krēmu:

1. Kokosa pienu kopā ar govs pienu rūpīgi sakuļ ar miksera palīdzību tā, lai nepaliktu kokospiena kunkuļi.

2. 1/3 no piena maisījuma nolej un sakuļ kopā ar cukuru, kuram pievienots vaniļas cukurs. Tas pievieno olu dzletenumus un vēlreiz visu sakuļ.

3. Atlikušo piena maisījumu lej katliņā, liek uz lēnas uguns un karsē līdz vārīšanās temperatūrai. Kad šķidrums uzmet pirmo burbuli, pastāvīgi maisot, lej klāt iepriekš sagatavoto piena, cukura un olu dzeltenumu maisījumu. visu vēlreiz uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, tad noņem no uguns, atdzesē un ievieto uz vienu stundu ledusskapī.

4. Mīkstu sviestu sakuļ kopā ar vārīto iebiezināto pienu, līdz izveidojas viendabīga masa. Kulšanas procesa laikā, pamazām pievieno ķiršu degvīnu (liķieri). Iegūto masu pamazām pa vienai karotei pievieno vārītajam krēmam. Saputo un atdzesē.

Veido torti:

1. Piecas gatavās tortes ripas pārsmērē ar gatavo atdzesēto krēmu, bet sesto pārklāj ar karstā ūdens peldē sasildītu plānu džema kārtu.

2. Balto šokolādi izkausē karsta ūdens peldē, smaisa ar saldo krējumu un pārklāj sestajai ripai virs džema kārtas. Tas jādara, kamēr šokolādes masa vēl karsta. Ļauj, lai nedaudz atdziest.

3. Tumšo šokolādi izkausē karsta ūdens peldē, ielej maisiņā, kuram pievienots dekorēšanas uzgalis. Ar tā palīdzību virs baltās šokolādes kārtas izveido tumšās šokolādes zirnekļa tīklojumu.

To dara virzienā no centra uz malām pa spirāli.

Tūlīt pat arī ar asa naža gala palīdzību, sākot no centra uz malām novelk iedomātas līnijas, sadalot torti astoņos segmentos.
Vēlreiz katru segmentu sadala uz pusēm, taču tagad naža galu virza no malām uz centru. Šādi darbojoties, uz kūkas virsmas veidojas glīts tīklojums.

4. Tortes sānus pārkaisa ar mandeļu skaidiņām.

Labu apetīti un lai saldas jūsu svētku reizes!