Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:195, Did:0, useCase: 3


Mājās gatavoti cepti pelmeņi

Pelemņus var baudīt ne tikai vārītus, bet arī ceptus. Tie lieliski garšo abējādi, taču reizēs, kad pelmeņi pāri palikuši no iepriekšējās dienas, labāk tomēr tos nevis uzsildīt, bet apcept. Garša viennozīmīgi būs labāka un arī ēdiens iegūs jaunu smeķi un aromātu.

Nepieciešams:

Pelmeņu mīklai:
800 g miltu,
2 olas,
apmēram 1 tējkarote sāls,
150 g ūdens.

Pelmeņu pildījumam:
1 kg gaļas (jēra, cūkas, vistas vai liellopa),
1 sīpols,
2 - 4 ķiploka daiviņas,
1 tējkarote samaltu ķimeņu,
sāls,
malti melnie pipari.

Pagatavošana:

1 Vispirms gatavo pildījumu: gaļu kopā ar sīpolu un ķiplokiem samaļ gaļas mašīnā, pievieno sāli, piparus, samaltas ķimenes un visu labi samīca. Sagatavoto pildījumu pagaidām atstāj, lai visas garšvielas labi savelkas.

2. Tikmēr ķeras klāt pie pelmeņu mīiklas: bļodā izsijā miltus, pievieno olas, sāli, pielej ūdeni un samīca (vismaz 4 minūtes) viendabīgu mīklu.

3. Mīklu izrullē un ar glāzes palīdzību izspiež apaļas ripas.

4. Uz katras ripas vidū liek maltās gaļas pildījumu, pārloka uz pusēm un rūpīgi aizspiež maliņas.

5. Pelmeņus liek verdošā ūdenī, kuram pievienots nedaudz sāls un vāra apmēram 7 minūtes.

6. Gatavus ar putu karoti ņem no katla ārā un liek traukā.

7. Pannā sakarsē sviestu, karstajā sviestā liek pelmeņus un apcep no abām pusēm zeltaini brūnus.

Pasniedz ar skābu krējumu un ceptiem sarkanajiem pipariem. Sarkano piparu recepti atradīsiet šeit.

Labu apetīti!

Gatavoja un fotografēja: Iveta Apškrūma

Epadomi iesaka:

Pildīti mīklas izstrādājumi ir iecienīti daudzu tautu virtuvē. Latvijā līdz šim pazīstamākie bija pelmeņi, bet pēdējos gados popularitāti ieguvuši arī ravioli un vontoni.
Recepšu grāmatiņa „Pelmeņi”, kas izdota Apgādaā Zvaigzne ABC, būs lielisks palīgs mūsdienu aizņemtajiem cilvēkiem. Tajā atrodamās receptes palīdzēs dažādot lielveikalā nopirkto pelmeņu pagatavošanu un pasniegšanu. Visgaršīgākie, protams, ir mājās gatavoti pildītie mīklas izstrādājumi. To pagatavošana gan prasa vairāk laika, taču ieskatam ir sniegtas arī populārākās šo ēdienu receptes.

Šobrīd grāmatiņa Apgāda Zvaigzne ABC grāmatnīcās maksā tikai 1,59 eur. Nenokavē!