Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:195, Did:0, useCase: 3


Tradicionālā ābolu plātsmaize

Tradicionālā ābolu plātsmaize
Tradicionālā ābolu plātsmaize

Foto: Ivars Puķe

Lai arī pavasaris, kā zināms, nav ražas laiks, taču Latvijā āboli ir cauru gadu – ja ne kokos, tad noteikti vismaz pagrabos, veikalos un tirgos, tāpēc visās sezonās var tīkami iesmaržināt virtuvi un pacienāt mīļos ar gardām ābolu plātsmaizēm.

Nepieciešams:

1/2 paciņa rauga,
1/2 paciņa sviesta,
4 glāzes miltu,
1 glāze piena,
250g skābā krējuma,
2 olas,
2-3 āboli,
cukurs,
malts kanēlis,
1/2 tējk. sāls.

Pagatavošana:

1. Vispirms gatavo rauga mīklu. Samaisa olu, raugu, 2 ēdk.cukura un sāli. Glāzē piena iesilda sviestu. Visu samaisa, iesijā 2 glāzes miltu. Ļauj, lai mīkla mazliet uzrūgst.

2. Tad iesijā vēl 2 glāzes miltu un mīca, kamēr mīkla ‘’atlec’’ no bļodas. Ļauj uzrūgt, līdz mīklas daudzums dubultojas.

3. Kad mīkla ir uzrūgusi, to izrullē taisnstūra formā.

4. Mīklu pārklāj ar pusmēnešos sagrieztiem āboliem.

5. Olu sajauc ar skābo krējumu, iegūto masu pārlej mīklai.

6. Visu dāsni pārber ar cukuru un kanēli.

7. Cep sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā 20 minūtes.

Ja nevēlaties mīklu gatavot paši, droši var izmantot jebkuru jau gatavu lielveikalos vai citviet nopērkamu, arī kārtaino mīklu.

Gatavoja Ilze Puķe, Foto: Ivars Puķe