Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:195, Did:0, useCase: 3


Konservējam garšaugus. Receptes garšīgai ziemai

Redakcija
Redakcija

Ir labi, ja ziemā garšaugus var paņemt no saviem pagatavotajiem krājumiem, netērējot milzu summas lielveikalos, lai pirktu it kā svaigus zaļumus, kas patiesībā nav nemaz tik veselīgi, kā izskatās un šķiet. Tāpēc kaltēsim, saldēsim un konservēsim vai nu savā dārzā uzaudzētos vai no zemniekiem iegādātos garšaugus, lai saviem spēkiem piepildītu ledusskapi, saldētavu vai pagrabu ar pārbaudītām vērtībām.

Garšaugu kaltēšanu un saldēšanu aprakstīsim nākamajos rakstos;šoreiz piedāvājam receptes, kā ziemai no garšaugiem sagatavot dažādas mērces un citas garšīgas ēdienu piedevas.




Pētersīļu pesto:

4 lielas pētersīļu buntītes,
4 ķiploka daiviņas,
100 g lazdu riekstu kodolu,
100 g gabaliņos sadrupināta cietā siera,
250- 300 ml olīveļļas,
1-2 svaigas sarkanā čili pākstis,
1 rējkarote rīvētas citrona miziņas,
svaigi malti melnie pipari,
sāls.

Riekstus ieber sakarsētā pannā bez taukvielām un viegli apgrauzdē. pētersīļiem noplūc lapiņas un kopā ar riekstiem, ķiplokiem un sieru sasmalcina virtuves kombainā.. Pakāpeniski masai pielej eļļu (pataupa 50 ml) un rūpīgi samaisa.

Tad pievieno rīvētu citrona miziņu, smalki sakapātu, iztīrītu čili pāksti, piparus un sāli.

Pesto pilda mazās burciņās. Pārlej ar atlikušo eļļu. Burciņas aizvāko un uzglabā ledusskapī.

Diļļu eļļa

750 ml olīveļļas,
10 svaigi diļļu zariņi,
4-6 kadiķogas,
0,5 tējkarotes melno piparu graudiņu.

Lielā pudelē ieber kadiķogas un piparus, ieliek diļļu zariņus un tad pielej eļļu. Pudeli aizkorķē un atstāj vismaz 2 nedēļas ievilkties.

Klasiskā garšaugu piedeva

0,5 kg diļļu,
0,5 kg pētersīļu,
0,5 kg seleriju,
1-2 svaigas sarkanas čili pākstis,
1 saldās paprikas pākstis,
200 g sāls.

Zaļumus smalki sakapā vai samaļ. Paprikai un čili izņem sēklas, mīkstumu sagriež smalkas strēmelītēs un tad pievieno zaļumiem. Visu rūpīgi samaisa ar sāli. Maisījumu, stingri piespiežot, pilda mazās burciņās un tās aizvāko. Uzglabā ledusskapī.

Piparmētru sīrups

100 g aromātisku piparmētru lapiņu,
600 g Dansukker cukura.

Piparmētru lapiņas saber bļodā, pieber cukuru un rūpīgi saberž. Pielej 600 ml verdoša ūdens un atstāj 3 stundas, lai ievelkas. Tad sīrupu izkāš caur sietu un biezumus ar karoti rūpīgi izspiež. Katlā sīrupu karsē tik ilgi, līdz cukuru, līdz cukurs izkūst pilnībā, pēc tam vēl pāris minūšu pavāra. Sīrupu karstu pilda mazās burciņās vai pudelēs, aizkorķē un uzglabā vēsā vietā.

Koriandra mērce

300 g koriandra lapiņu,
6 svaigas sarkanās čili pākstis,
1 citrona sula un rīvēta miziņa,
2-3 tējkarotes sāls,
3 tējkarotes romiešu ķimeņu,
olīveļļa.

Romiešu ķimenes apgrauzdē pannā bez taukvielām un saberž piestā vai sasmalcina virtuves kombainā. Pievieno smalki sakapātus čili bez sēklām, sāli, koriandra lapiņas un sablenderē. Tad iemaisa citrona sulu un citrona miziņu. mērci pilda mazās burciņās un pārlej ar eļļu. Burciņas aizvāko un uzglabā ledusskapī.

Marinēts ingvers

500 g svaigas ingvera saknes,
5 ēdamkarotes Dansukker cukura,
500 ml rīsu etiķa (var izmantot arī vieglu baltvīna etiķi),
sāls.

Ingveru nomizo, sagriež lielos gabalos, ierīvē ar sāli un atstāj uz 12 stundām ievilkties. Pēc tam noskalo, nosusina un sagriež ļoti plānās šķēlītēs. Bļodā ielej etiķi, pievieno cukuru un 4 ēdamkarotes ūdens un maisa, līdz cukurs ir izkusis.

Ingveru liek burciņās un pārlej ar sagatavoto marinādi. Burciņas aizvāko un uz nedēļu noliek siltumā, pēc tam uzglabā ledusskapī.

Pikantais garšaugu čatnijs

3 lieli sīpoli,
3 lieli āboli,
3 svaigas sarkanā čili pākstis,
6-8 ķiploka daiviņas,
3 ēdamkarotes piparmētru lapiņu,
6 ēdamkarotes pētersīļu lapiņu,
1 ēdamkarote rīvētas ingvera saknes,
1 tējkarote malta koriandra,
1 tējkarote maltu romiešu ķimeņu,
12-14 ēdamkarotes citronu sulas,
sāls.

Sakapātus sīpolus, ķiplokus, čili pākstis bez sēklām un gabaliņos sagrieztus ābolus virtuves kombainā sasmalcina kopā ar pārējiem produktiem. Maisījumu pilda burciņās. Burciņas aizvāko un uzglabā ledusskapī.

Seleriju mērce ar burkāniem un tomātiem

1,5 kg seleriju kātu ar lapiņām,
1,5 kg burkānu,
1 kg tomātu,
2 sīpoli,
4 ķiploka daiviņas,
2 ēdamkarotes sakapātu pētersīļu,
1 tējkarote sakapāta rozmarīna,
2 ēdamkarotes sāls,
1 ēdamkarote svaigi maltu melno piparu,
1 tējkarote cukura,
0,5 litri eļļas.

Burkānus sarīvē uz rupjās sakņu rīves. Selerijas, sīpolus un tomātus sagriež mazos gabaliņos, ķiplokus smalki sakapā.
Katlā sakarsē eļļu, tad pievieno dārzeņus, cukuru, sāli, garšaugus un garšvielas. Uzvāra un uz vidēji lielas uguns mērci turpina vārīt aptuveni stundu. Tad sablenderē un pilda burkās.