![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() | Padomi, gatavojot zivju ēdienus 13.05.2022 00:19Lai gan vairums cilvēku ikdienā priekšroku dod gaļai, graudaugiem un dārzeņiem, jāņem vērā, ka zivis ir ne tikai garšīgas, bet arī bagātina mūsu uzturu ar vērtīgiem mikroelementiem un vitamīniem. Tai nav noteikti jābūt ceturtdienai, kā ierasts kopš neatminamiem laikiem, taču zivju dienu vajadzētu ieviest vismaz reizi nedēļā. |
![]() | Noderīgi padomi 4. maija galda klāšanā 03.05.2022 22:14Svinot 1990. gada 4. maiju, kad Latvijas PSR Augstākā padome pieņēma deklarāciju „Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu” - lēmumu, kas atjaunoja Latvijas suverenitāti, cilvēki tiek aicināti to godāt kā Baltā galdauta svētkus, kas ir veids kā svinēt Latvijas otro dzimšanas dienu. |
![]() |
|
![]() | Praktiski padomi, lai olu krāsošana izdotos 16.04.2022 09:45Lai Lieldienu olu krāsošana izdotos un nebūtu nepatīkamu pārsteigumu, tad pāris praktisku ieteikumu, lai olu krāsošana izdotos un noritētu nevainojami. |
![]() | Dekoratīvā augļu un dārzeņu griešanas māksla – karvings (5) 23.02.2022 21:45Karvings no angļu valodas curving - grebums, griezums.Par karvingu sauc dekoratīvu augļu, dārzeņu, ledus, koka un akmeņu dekoratīvās griešanas mākslu. Tā apzīmē arī īpašu kalnu slēpošanas un snovborda stilu vai apjoma ilgviļņus skaistumkopšanā. |
![]() |
|
![]() | Glada klāšanas etiķete jeb kā nekļūdīties pareizās dakšiņas izvēlē 15.02.2022 21:38Piedāvājam jums iepazīt klasisko Eiropas galda klāšanas etiķeti, kas palīdzēs jums ne tikai pareizi izvēlēties piederumus dažādās viesībās un pieņemšanās, bet arī pašiem uzklāt galdu pēc visiem noteikumiem. |
![]() | Interesanti virtuves rīki, kas noderēs ikvienai saimniecei 26.01.2022 17:52Pateicoties straujai tehnoloģiju attīstībai, arī virtuvē parādās arvien vairāk dažādu rīku, kas pamatīgi atvieglo ikdienu, kā arī padara gatavošanas procesu patīkamāku. Šajā rakstā esam apkopojuši interesantus virtuves rīkus, kas noderēs ikvienai saimniecei - iespējams, arī Jums! |
![]() | 11 mazie noslēpumi, kā izvārīt garšīgu zupu 10.01.2022 17:15
|
![]() |
|
![]() | Daudzpusīgā rudens dāvana – kālis. Kā to garšīgi pagatavot? 21.11.2021 11:25Drošs veids, kā drēgnos rudens vakarus padarīt patīkamākus, ir sevi un tuviniekus pārsteigt ar kādu kulinārijas eksperimentu. Šis rudens mūs ir lutinājis ar bagātīgu ražu, un sezonālie dārzeņi visgardākie un veselīgākie ir tieši patlaban - aktīvākajā ražas novākšanas laikā. Jau pavisam drīz lielveikalu plauktos parādīsies arī kālis. Šo dārzeni pazīst visi, taču nereti, it īpaši pilsētnieki, to nav paguvuši iepazīt un iemīļot. Par to, kā garšīgi pagatavot šo saldeno un veselīgo sakni, stāsta lielveikalu tīkla „Maxima Latvija” Pārtikas ražošanas departamenta direktore Sigija Spure-Vavilova. |
![]() |
|
![]() | Kā novērst avāriju virtuvē 27.10.2021 19:10To, ka viens piliens darvas spēj sabojāt visu medus mucu, droši vien zina katra saimniece. To, kas sanāk, ja mēģina pēdējā brīdī pirms viesu ierašanās ķert un grābt visu nepaspēto, arī ir izbaudījusi ne viena vien namamāte. Taču reizēm nelīdz ne apņemšanās visu izdarīt savlaicīgi, ne arī vēlēšanās paveikt to perfekti, jo tik un tā kaut kas noiet greizi. Ko darīt? |
![]() | Noderīgi padomi, kā racionāli izmantot pārtikas produktus 24.10.2021 21:59''Treknajos gados'', atēdušies lašus un ikrus, arī tagad latviskā iecirtībā turamies godam, taču reizēm nākas vien atzīt, ka maciņā svilpo vējš, vai arī, ak vai, viesības garām, bet leduskapī aizķēries tik daudz nenotiesāta, ko roka neceļas izmest. Varbūt noderēs kāds no padomiem, kurus vairāk kā pirms 30 gadiem savā pavārgrāmatā sniedza autores V.Gustava un I.Jansone. |
![]() | Kam pievērst uzmanību, lai iekārtotu ērtu virtuvi? 14.10.2021 20:46Virtuvē, it īpaši, ja Jums ir liela ģimene, tiek pavadīta liela daļa ikdienas. Tā kā virtuve nereti ir mājas centrālā vieta, bet visbiežāk tajā vienlaicīgi notiek arī aktīva rosība – ēst gatavošana, ēšana vai tīrīšana – svarīgi, lai virtuve būtu funkcionāla un ērta. |
![]() | Sāls grūtniecības laikā – jā vai nē? 08.10.2021 23:56Sāls jau gadsimtiem ilgi ir bijusi neatņemama mūsu garšvielu plaukta sastāvdaļa. Taču pēdējās desmitgadēs tā ieguvusi sliktu slavu, tāpēc daudzi to cenšas izslēgt no savas ēdienkartes. Tā kā topošās māmiņas īpaši rūpējas par savu veselību, tad tā ir viena no garšvielām, kam jāpievērš papildu uzmanība. Vairāk par sāls ietekmi un to, kādu sāli labāk izvēlēties grūtniecēm, stāsta Rimi veselības veicināšanas programmas Uztura speciālists iesaka vēstnese, uztura speciāliste Inga Pūce. |
![]() | Praktiski padomi, kā izvēlēties vīnu pie zivju ēdieniem 23.09.2021 14:53Lielisks vīns un lieliska zivju maltīte - kas gan var būt labāks par to! |
![]() | Arbūza vērtīgās īpašības un kas jāņem vērā izvēloties arbūzu 16.08.2021 22:09Kādu labumu organismam spēj dot šī saldā oga? Ir zināms, ka 80% arbūza sastāvā ir ūdens, kas izskaidro tā spēju brīnišķīgi attīrīt organismu un izvadīt sārņus. |
![]() | Padomi, kā pārliecināties, ka recepte izdosies 04.08.2021 20:32Tiem, kuri gatavo pēc sajūtām un recepšu grāmatas nav atšķīruši, šis varētu nebūtu aktuāli- lai izdodas un gan jau izdosies arī turpmāk, bet, ja vienmēr strikti gatavojiet pēc receptes, tad izlasiet un, vēlams, izmantojiet šos padomus - tie noderēs, lai rezultāts būtu iepriecinošs un baudāms. |
![]() | Kā pareizi uzliet tēju 07.07.2021 22:47Lai tēja būtu garšīga un aromātiska, jāiemācās to pareizi uzliet (pagatavot). |
![]() | Aukstās zupas veselīgam uzturam un svara korekcijai – uztura speciālistes padomi 04.07.2021 11:05Vasarā Latvijā īpaši populāras kļūst aukstās zupas. Vai tās ir veselīga un ieteicama ikdienas uztura sastāvdaļa? Kā pagatavot tās veselīgi un ko vērtīgu tās spēj sniegt mūsu organismam? Skaidro BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa. |
![]() | Kā pagatavot ieraugu mājas apstākļos 02.07.2021 08:22Maizīte latviešiem vienmēr bijusi godā celta, bet, ja tā pašu cepta, tad var teikt, ka maizītei piemīt īpaša aura- katrs tavu roku apmīļotais kuklītis būs īpaši gards un labu domu piepildīts. Pat, ja nekad neesi mēģinājusi, to darīt,- nebaidies! Pagatavot ieraugu nemaz nav sarežģīti. Pie kam tas būs jādara tikai vienreiz, pēc tam kādu mazumiņu varēsi atlicināt katrai nākamajai reizei. |
![]() | Neaizstājami produkti sievišķīgai ēdienkartei 30.06.2021 12:00Pavasarim sākoties, aicinām sievietes rūpēties par savu pašsajūtu un skaistumu, iesakot ikdienas ēdienkartei produktus, kas ir īpaši nozīmīgi sievietes veselībai. |
![]() |
|
![]() |
|
![]() | Kā pagatavot grilēto ēdienu karali – mutē kūstošu steiku 05.06.2021 22:28Katram gaļas cienītājam noteikti ir pazīstams vārds “steiks”. Visbiežāk ar to tiek saprasts krietns liellopu gaļas gabals, taču gardu un sulīgu steiku var pagatavot arī no cūkgaļas. To ir pierādījis arī gaļas zīmols “Rakvere”, kas no pavasara piedāvā īpašu meistardarbu – cūkgaļas steiku, kas pagatavots no cūkgaļas karbonādes. Par to, kas jāievēro, grilējot cūkgaļas steiku, skaidro “Rakvere” eksperti. |
![]() | Derīgi padomi par kāpostiem 02.06.2021 11:34Senajiem grieķiem kāposti bija skaidrības simbols, ko uzturā lietoja pirms dzīrēm kā līdzekli pret pārlieku apreibināšanos. |
![]() | Kā pareizi uzglabāt un pagatavot vistas gaļu karstā laikā 13.05.2021 07:02Iestājoties sen gaidītajam karstajam laikam, jāpievērš uzmanība pareizai pārtikas produktu uzglabāšanai un gatavošanai. Vistas gaļa tās vieglās struktūras un zemā tauku satura dēļ ir viena no tradicionāli iecienītākajām vasaras maltīšu sastāvdaļām. Latvijā vadošais putnu gaļas ražotājs “Putnu fabrika Ķekava” un sertificēta uztura speciāliste Jeļena Pavlova iesaka, kādu vistas gaļu izvēlēties un kam pievērst īpašu uzmanību, plānojot izbraukumu, pikniku vai ikdienas maltīti mājās. |
![]() | Kā izmantot mazpazīstamus eksotiskos augļus? 24.04.2021 20:16Veikalu plauktos aizvien biežāk parādās nepazīstami eksotiskie augļi. Ja zina kā un kopā ar ko tie ēdami, tad var arī nogaršot: |
![]() | 9 baušļi, kā pieklājīgi ēst hotdogu 15.04.2021 21:08Pasaulē 22. jūlijs tiek atzīmēts kā diena, kad tiek cildināts hotdogs. Jau 534 gadus visā pasaulē cilvēki ik dienu ar to mielojas. Kā ēst hotdogus? Uzkodai ar tik senu vēsturi ir daži svarīgi noteikumi, kas jāievēro, baudot šo vasaras iecienītāko maltīti pa ceļam. Lai neizgāztos draugu priekšā un hotdoga svētku nedēļā to notiesātu kā pieklājas, “Narvesen” piedāvā apgūt hotdoga baudīšanas etiķeti. |
![]() | 5 atklājumi, ko tu nezināji par garšvielām un to glabāšanu 14.04.2021 14:23Garšvielas ir neatņemama ēdienu pagatavošanas sastāvdaļa un ienes dažādību mūsu virtuves ikdienā. Pat tikai nedaudz pievienojot kādu no tām, iegūstam jaunu garšu gan ātri pagatavojamiem, gan izsmalcinātiem svētku galda ēdieniem. AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova atklāj piecas lietas par eksotiskajām garšvielām no visas pasaules un to vēlamo glabāšanu. |
![]() | Kā nokrāsot Lieldienu olas 14 dažādās krāsās ar dabīgiem līdzekļiem. Vecmāmiņu padomi 31.03.2021 11:50
|
![]() |
|
![]() | 7 padomi mājas pavāriem maltīšu gatavošanai ar tvaiku 17.03.2021 23:34Viena no slepenām, neredzamām sastāvdaļām mājas virtuvē uzturvielām bagātīgu maltīšu gatavošanā ir tvaiks. Turklāt tvaiks ne tikai ir viens no veselīgākajiem maltīšu gatavošanas veidiem, bet vienlaikus tā ir iespēja gatavot videi draudzīgā veidā. Rūpējoties par mājās gatavotāju veselību, mājas ierīču zīmols „Electrolux” dalās zināšanās, kāpēc ir vērts izmantot tvaiku maltīšu gatavošanā un kā to darīt visefektīvāk. |
![]() | Kā cīnīties ar neremdināmu apetīti mājsēdes laikā? 10.03.2021 09:33Pandēmija, nenoliedzami, ieviesusi korekcijas mūsu dzīves tempā un paradumos. Daudziem ēdiena gatavošana mājās kļuvusi par aizraujošu hobiju, tomēr daļai mājsēde saistās ar neremdināmu apetīti. Kā zināt, vai apēsto produktu apjoms ir normas robežās un kad pienācis laiks apstāties? Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane un uztura speciāliste Dārta Tene sniedz praktiskus padomus, kā sakārtot ēdienkarti un gūt sāta sajūtu. |
![]() | Kā pareizi izvēlēties vīnu? 08.03.2021 22:52Draugi uzaicinājuši vakariņās? Paši esat uzaicinājuši draugus? Kādu vīnu izvēlēties no klāsta, kas nav aptverams. Nevajag satraukties, izvēle jāreducē, ievērojot pāris padomus. |
![]() | Kā izvēlēties piemērotāko cūkgaļas gabalu dažādu ēdienu pagatavošanai 01.03.2021 13:14Cūkgaļa jau izsenis ir bijusi tradicionāla latviešu virtuves sastāvdaļa, ko iespējams pagatavot dažnedažādākajās variācijās. Taču, lai ēdieni izdotos īpaši gardi, katras maltītes pagatavošanai jāmāk izvēlēties arī piemērotāko gaļas gabalu, kas atšķiras gan aruzturvērtību, gan tauku saturu. Šoreiz gaļas produktu zīmola “Rakvere” eksperti aicina smelties iedvesmu nākamajiem kulinārijas eksperimentiem un izzināt dažādu cūkgaļas gabalu īpašības un ieteikumus to izmantošanai. |