Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:214, Did:0, useCase: 3


Mārtiņa Sirmā un Ērika Dreibanta slepenie padomi gaļas grilēšanai

Redakcija
Redakcija

Gaidot silto laiku un gatavojoties aktīvajai grilēšanas sezonai, šefpavāru apvienība Sirmais&Dreibants un Putnu fabrika Ķekava iesaka īpašus padomus, kā grilēšanu šosezon padarīt vēl aizraujošāku, bet brīvā dabā grilēto gaļu pārvērst par īstu restorāna maltīti.

 Gaļas grilēšanai ieteicams izvēlēties malkas grilu, nevis gāzes vai ogļu. Malkas aromāts grilēšanas procesā piešķir gaļai patīkamu smaržu.

 Pirms grila kurināšanas, vienmēr jānotīra grila restes. To vēlams darīt ar speciālu birsti un pēc tam restes noslaucīt ar mitru drāniņu. Arī pēc grila lietošanas nepaslinkojiet un iztīriet grilu, lai tas kalpotu ilgāk.

 Ja grilēšanai izmantojat vieglā metāla grilu un malku, nekuriniet malku tieši grilā. Vieglā metāla materiāli lielā karstumā deformējas un grils var mainīt formu. Tā vietā malku labāk kurināt atsevišķi, bet uz grilu pārvietot tikai ogles.

 Lai gaļa saglabātu visas vērtīgās vielas, grilēšanai izmantojies tikai dabīgus degmateriālus. Neizmantojiet ogles, kas piesūcinātas ar ķimikālijām un nelietojiet degšķidrumu.

 Ja gaļas grilēšanai izmantojat koka iesmus, tos iepriekš 1-2 stundas pamērcējiet ūdenī. Tā neļausiet iesmiem sadegt.

 Grilēšanai izvēlieties tikai kvalitatīvu gaļu. Gaļu var pirkt jau gatavu marinādē vai iegādāties svaigu gaļu un marinādi gatavot pašu spēkiem. Viens iecienītakajiem gaļas veidiem grilēšanai ir vistas gaļa, tai ir īss pagatavošans laiks, tā ir liesa, uzturvielām un olbaltumvielām bagāta.

 Ja gatavojat marinādi paši, gatavojiet to nedaudz stiprāku nekā šķietami gribētos. Marinēšanas un grilēšanas procesā tā iegūs vēlamo garšu.

 Marinādi nekad uzreiz neizlejiet. Daļu marinādes atstājiet trauciņā un grilēšanas laikā laiku pa laikam apsmērējiet gaļu ar marinādē iemērcētu otiņu, lai gaļa būtu sulīgāka.

 Lai pārliecinātos, ka gaļa ir gatava, pārbaudiet tās gatavību, nedaudz iegriežot gaļā ar nazi.

 Cepšanas ilgums atkarīgs no temperatūras. Visīsākais grilēšanas laiks ir vistas gaļai. Vistas fileja un vistas gabaliņi uz iesmiņiem jācep vidēji 7 – 8 minūtes, vistas krūtiņa – ap 10 minūtēm. Vistas spārniņi 15 – 30 minūtes, bet stilbiņi cepsies ilgāk no 30 minūtēm līdz 1 stundai.

 Pēc grilēšanas ļaujiet gaļai vismaz 5 minūtes „atpūsties”, lai tā iegūtu labāku struktūru un pilnīgāku garšu. Ieteicams gaļu pasniegt uz sasildītiem šķīvjiem.

 Grilu var izmantot ne tikai grilēšanai, bet arī kā plīts virsmu piedevu satavošanai, liekot pannu tieši uz grila. To iecienījuši pavāri Francijā, ASV, Āzijā un citur.

 Lai apdzēstu liesmas, ja tādas rodas, grilam blakus ieteicams turēt pudeli ar šķidrumu. Noderēs gan ūdens, gan vīns, gan alus – ko nu kurš paredzējis baudīt pie grila maltītes.

Sirmais&Dreibants un Putnu fabrika Ķekava novēl garšīgu grila sezonu!