Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:214, Did:0, useCase: 3


Brokastis jābauda, kad gribas, nevis spiestā kārtā

Redakcija
Redakcija

Plaši izplatīts uzskats, ka brokastis ir svarīgākā dienas ēdienreize, taču - vai zināji, ka tās nav obligāti jābauda pēc izkāpšanas no gultas, bet gan tad, kad patiešām sajūti izsalkumu? Brokastu ēšana piespiedu kārtā ne tikai nenāks par labu pašsajūtai, bet pat kaitēs.

Mītus par brokastīm atspēko un savā pieredzē dalās gastroenterologs, Rīgas Stradiņa universitātes profesors Anatolijs Danilāns un restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis.

Abi uztura eksperti ir vienisprātis - lai cilvēks būtu vesels un dzīvespriecīgs, ēst vajag regulāri. Dienā jābūt trim, četrām ēdienreizēm ar mērenām porcijām, taču patiesībai neatbilst apgalvojums, ka brokastis obligāti jāēd neilgi pēc pamošanās.

Pēc Danilāna paustā, daļa cilvēku rīta pusē nepavisam nejūt izsalkumu un pietiek ar krūzi tējas vai kafijas.

"Tāpēc sievām un mammām nevajadzētu no rīta skraidīt vīram un bērniem pakaļ ar ceptu olu šķīvi, apelējot pie veselības apvērumiem," smaidot stāsta Danilāns.

Aizupietis, kurš restorānā "Aqua Luna" viesus svētdienu rītos lutina ar tā dēvētajām vēlajām brokastīm jeb branču, min - svarīgi, lai cilvēks dažādotu savu ikdienas brokastu ēdienkarti un baudītu daudzveidīgu olbaltumvielām un šķiedrvielām bagātu maltīti.

"Tajā būtu jāiekļauj gan pilngraudu produkti, pākšaugi, olas, gaļa, piena produkti, rieksti, zivis, jūras veltes. Jāparūpējas arī par augļiem un dārzeņiem. Turklāt - jo vairāk laika veltām ēdiena lēnai baudīšanai, jo labāk mūsu veselībai," ir pārliecināts šefpavārs.

Taču ikdienā ne vienmēr izdodas nesteidzīgi pamieloties, tāpēc brančs, kas parasti ēdināšanas vietās sākas svētdienās, pulksten 11:00 un ilgst līdz pat 15:00, ir lielisks veids kā gardi pabrokastot un nesteidzīgi pavadīt svētdienas dienu draugu un ģimenes lokā.

Vaicāts komentēt sabiedrībā valdošo stereotipu, ka tie, kas agri ēd brokastis, retāk cieš no aptaukošanās, augsta holesterīna līmeņa vai citām veselības problēmām, profesors Danilāns ir stingrs savā nostājā.

"Cilvēks paliek resns un slimo ne jau tāpēc, ka pirmo ēdienreizi bauda vēlu, bet gan tāpēc, ka dienas gaitā apēd par daudz un nesadedzina pietiekami daudz kaloriju fiziskajās aktivitātēs".