Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:214, Did:0, useCase: 3


Vokpanna. Kā izvēlēties un kā lietot

Redakcija
Redakcija

Vokpannas vecums mērāms vairāk nekā 3000 gados. Pirmās vokpannas tika veidotas no māla, vēlākās no dzelzs, bet mūsdienās tās pārsvarā tiek izgatavotas no nerūsējošā tērauda vai alumīnija. Pirmajām vokpannām nebija plakanā pannas dibena; tās bija izdobtas puslodes formā. Lai šādās pannās gatavotu ēdienu, ķīnieši virs pavarda novietoja dēļus ar apaļiem izgrieztiem caurumiem, kuros labi iegūla apaļās pannas.

Pateicoties lielajam karstumam, kas uzkrājas pannā, ēdiens, kas tajā gatavots, saglabā krāsu un vitamīnus.

Kādu vokpannu izvēlēties?

Pannas, kas izgatavotas no skārda, parasti ir bez plakana dibena. Tās ir lētas, tomēr ātri kļūst nelīdzenas vai saplīst un ir grūti iztīrāmas. Arī gatavošanas rezultāti nav visai spoži.

Daudzām modernām vokpannām ir plakans ārējais dibens, tomēr iekšpusē tās ir apaļas, tāpēc piemērotas gan galda plītiņai, gan arī elektriskajai vai gāzes plītij. Visbiežāk izmantotais materiāls ir čuguns, kas izcili saglabā karstumu. Gatavo ēdienu nekavējoties jāņem ārā no pannas, citādi tajā uzkrātais karstums turpina to sautēt.

Panna, kas darināta no čuguna, pirms pirmās lietošanas pamatīgi jāizmazgā. Pēc tam to jāizkarsē un ar eļļā izmērcētu virtuves papīru tik ilgi jārīvē, kamēr papīrs vairs nekļūst tumšs. Vokpanna pēc katras lietošanas reizes jāizmazgā, jānosusina un jāierīvē ar eļļu.

Pannas, kas gatavotas no nerūsējošā tērauda, ir patīkamas lietošanai, tomēr samērā dārgas. Jaunākiem modeļiem ir teflona pārklājums un elektriskā galda plītiņa. Labāk iegādāties vokpannu, kuru var lietot ne tikai ar galda plītiņu, bet arī uz virtuves plīts.

Izdarot pirkumu, derētu arī apdomāt vokpannas lielumu. Parasti vokpannas mēdz būt 25 līdz 40 cm diametrā. Mazākie modeļi ar galda plītiņu, kas parasti domāta kurināšanai ar spirtu vai dedzināmo pastu, ir labi uzkarsējami. Lielākajiem modeļiem galda liesmu karstums bieži var izrādīties nepietiekošs.
Pannas piederumi iesākumā nešķitīs īpaši nozīmīgi, bet ar laiku jums tos noteikti vajadzēs- piemēram, bambusa groziņu ar vāku sutināšanai, pusapļa restes gatavo ēdienu novietošanai vai arī irbulīšus, kuriem parasti ir līdzi apraksts, kā tos lietot.

Lai gatavojamās piedevas nebojātu pannas virsmu, ieteicams lietot koka lāpstiņu, kas tiek pārdota kopā ar katru jaunu vokpannu.

Gatavošana vokpannā notiek zibenīgi, tas nozīmē, ka visas piedevas, sākot no sagrieztajiem produktiem līdz pat garšvielām, jāsaliek vokpannas tiešā tuvumā. Nevajadzīgi pārtraukumi mazinātu brīnišķīgo gatavošanas un garšas baudīšanas prieku. Vokpannu ļoti stipri uzkarsē- tāpēc svarīgi izraudzīties pareizo eļļu.

Nelietojiet nedz sviestu, nedz valriekstu vai olīveļļu, bet eļļas, kas piemērotas karsēšanai augstā temperatūrā.

Tiklīdz vokpanna ir uzkarsusi, ielej eļļu un, nedaudz apļojot trauku, liek tai izplūst līdz pat augšējai malai. Pagaidiet, kad eļļa sāk viegli dūmot, un tikai tad sāciet gatavot. Kad piedevas ieslīd pannā, jāatskan kārtīgai čūkstēšanai...
Gaļas ārējās šķiedras apcepas un neļauj izplūst sulām. Ķiploku un sīpolu gabali sāk smaržot, dārzeņi saglabā svaigo izskatu.