Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:214, Did:0, useCase: 3


Kā sarūpēt ideālu degustācijas maltīti - stāsta eksperti

Dažādu ēdienu izbaudīšanas mielasts jeb "tasting menu" pasaulē kļūst arvien iecienītāks. Iespējams, arī tu sapņo šādu maltīti sarūpēt sev un saviem viesiem, taču īsti nezini, kādi ēdieni un dzērieni vislabāk saderētu kopā un kāda būtu to pasniegšanas secība.

Kādai jābūt izcilai ēdienreizei, kurā nesteidzīgi - vismaz trīs, četras stundas - degustē vairāk nekā divus ēdienus? Pieredzē dalās restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis un diriģents Jānis Ozols, kas ir arī pazīstams gardēdis.

1. Sagaidīšanas dzēriens

Etiķete prasa, lai "tasting menu" jeb ēdienkartes degustācijas ballīte sāktos ar sagaidīšanas dzērienu ("welcome drink"), ko pasniedz, kamēr sanāk viesi. Parasti viņus lutina ar vīnu vai aperitīva kokteili - šie dzērieni rosina apetīti un veicina gremošanas sistēmas darbību. Dzērienu var pasniegt, viesiem stāvot kājās, kopā ar tā dēvētajām pirkstiņu uzkodām vai arī pie galda kopā ar cita veida vieglām uzkodām.

2. Degustācijas ievads

Kad viesi nobaudījuši sagaidīšanas dzērienu, seko mielasta ievads - parasti tajā pasniedz vieglu zivs ēdienu kopā ar vīnu un ūdeni. Pēc šī ēdiena lieliski noder neliels sorbets ar citrona vai citu atsvaidzinošu garšu - tas palīdz attīrīt garšas kārpiņas un sagatavoties nākamajai mielasta kārtai jeb pamatēdienam.

3. Pamatēdiens

Ķeramies klāt pamatēdienam! Tas parasti gatavots no liellopa, cūkas vai putna gaļas un ir gana piesātināts un bagātīgs, lai tam būtu dominējoša garša. Pasniedz ar vīnu un ūdeni. Kopā ar gaļu vai uzreiz pēc pamatēdiena notiesāšanas var celt galdā vieglus zaļos salātus, kas aizdarīti ar mērci. Saskaņā ar klasisko franču etiķeti šos salātus neuzskata par "īstu ēdienu", drīzāk par piedevu vai uzkodu pēc galvenā ēdiena, lai sagatavotos deserta baudīšanai.

4. Deserts

Kā deserta uvertīru pasniedz siera izlasi ar augļiem un dažādām piedevām kopā ar glāzi vīna. Seko deserts savā īstākajā ampluā - tas ir, piemēram, bagātīgs šokolādes, siera vai biskvīta saldēdiens, ko pasniedz kopā ar kafiju vai stiprākiem dzērieniem - deserta vīnu vai liķieri.

5. Degustācijas noslēgums

Degustācijas pasākumu noslēdz stiprāki dzērieni, kurus bauda kopā ar mazām, saldām uzkodām jeb "petit four".

"Kopējam vakara gaitā baudāmā ēdiena apmēram nevajadzētu pārsniegt vidēji vienu kilogramu. Turklāt jāatceras, ka maltītes laikā garšu sajūtas pieņemas spēkā un savu kulmināciju sasniedz, baudot pamatēdienu," rezumēja Gints Aizupietis.

Maltītes degustācijas rituālu viesi varēs izbaudīt arī restorānā "Aqua Luna" no šā gada 6.oktobra līdz 11. oktobrim.