Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:214, Did:0, useCase: 3


Padomi sulas spiešanai no augļiem un dārzeņiem

Redakcija
Redakcija

Augļiem un dārzeņiem, kas domāti pārstrādei ir jābūt svaigiem. Tos nepieciešams rūpīgi nomazgāt no smilts un zemes zem tekoša ūdens un nomizot.

Daži rekomendē 5 minūtes mērcēt dārzeņus sāļā ūdenī, kur ir arī pievienota citronskābe. Tādā veidā sagatavotie dārzeņi nepaliek tumši sasmalcināšanas procesā un no tiem izspiestā sula saglabā dabīgu krāsu.

Ogas mazgājiet tieši pirms sulas pagatavošanas, jo tās ātri zaudē savu svaigumu.

Dārzeņu un augļu izvēle ir atkarīga no gadalaika, no garšas iemaņām, rekomendācijām, kas attiecas uz ēšanu. Garšas īpašības augļu un dārzeņu sulām ir atkarīgas no sulu pagatavošanas veida.

Lai iegūtu vairak garšīgas un aromātiskas sulas, spiediet sulu tikai no sulīgām augļu un dārzeņu šķirnēm. Augliem un dārzeņiem jābūt svaigiem un nobriedušiem.

Priekš dzierienu pagatavošanas ir derīgi sekojoši dārzeņi: tomāti, burkāni, selerija, sarkanās bietes, pētersīļi, sīpoli, kāposti, gurķi, kāļi utt. Priekš diētiskiem mērķiem var pagatavot sulu no spinātiem, salātu lapām un citiem dārzeņiem

Tādi dārzeņi kā lociņi, pētersīļu zaļumi, dilles pirms pagatavošanas ir smalki jāsagriež.

Augļu sulas var pagatavot gandrīz no visām augļu šķirnēm.

Izspiest sulu no augļiem kam cietas sēkliņas vai kauliņi, var tikai pēc kauliņu un sēkliņu izņemšanas.

Izspiest sulu no mīkstiem augļiem – plūmēm, mellenēm, avenēm, mīkstiem āboliem un bumbieriem, kā arī no citiem mīkstiem augļiem, ir grūti. To pārstrādes laikā sietiņā sakrājas liekā masa, kas aizsit ciet atveres sietiņā. Šos augļus var izmantot tikai pagatavojot sulu kopā ar cietiem augļiem un dārzeņiem, piejaucot tos nelielā daudzumā. Biežāk attīriet sietiņu.

Tāpat var izspiest sulu no vīnogām. Priekš tam iekraušanas bunkurā ievietojot veselus vīnogu ķekarus, ogas pirms tam atraujot no stiebriem.

Cietus augļus nepieciešams sagriezt tāda izmēra gabalos, lai tos varētu brīvi ievietot cauri iekraušanas bunkuram. Tādus augļus kā ābolus un bumbierus var pārstrādāt kopā ar mizu un serdi.

Dārzeņi un augļi tiek ievietoti iekraušanas bunkurā tikai pēc sulas spiedes ieslēgšanas.

Daži cietie dārzeņi/augļi var aizdambēties iekraušanas bunkurā vai uz diska rīves. Šajā gadījumā ieslēdziet funkciju TURBO. Ja turpmāk problēma atkārtosies, izslēdziet aparātu, izjauciet un iztīriet.

Svaigi izspiestām sulām piemīt gandrīz tādas pašas barības īpašības kā svaigiem dārziņiem un augļiem. Tāpēc sulas var dzert pat tie, kam ir aizliegts lietot uzturā svaigus dārzeņus un augļus.Dzērieni no svaigām sulām īpaši ieteicami bērniem un vecākiem cilvēkiem.

Svaigi izspiestās dārzeņu sulas ieteicams šķaidīt ar nelielu ūdens daudzumu. Ja sula nav atšķaidīta, tad dienas norma nedrīkst pārsniegt pus glāzi.

Augļu sulas vieglāk pārstrādājas, tāpēc viņas var dzert lielos daudzumos: no 3 līdz 4 glāzēm dienā starp ēšanu reizem.

Sulu nepieciešams izdzert uzreiz pēc tās pagatavošanas. Sula jādzer nelieliem malciņiem, sajaucot ar siekalam – tādā veidā pārstrādasies vairāk veselīgu elementu. Sula, kuru izdzeram pārāk ātri un lielā daudzumā, pārstrādājas sliktāk.

Nav ieteicams jaukt kopā dārzeņus ar augļiem, izņemot ābolus. Kā arī nav ieteicams jaukt kopā meloni ar augļiem.

Svaigi pagatavotās sulas nav ieteicams glabāt.

Dārzeņu sulas var atšķaidīt ar siltu vārītu ūdeni, minerālūdeni, pienu, pievienojot cukuru vai garšvielas pēc garšas.

Dārzeņu dzērienu pagatavošanai var izmantot aromātiskās piedevas: pipari, dilles, muskata rieksti, ķimenes, bet augļu dzērieniem: vaniļa, kanēlis, krustnagliņas. Lai dzēriens būtu aromātiskāks, piedevas pirms lietošanas nepieciešams kārtīgi sasmalcināt. Izmantojiet tas nelielā daudzumā, lai saglabātu produktu dabīgo garšu un smaržu, no kuriem pagatavots dzēriens. Tā kā augļu un dārzeņu dzērieni satur maz kalorijas, īpaši ieteicams tas dzert diētas laikā.

Augļu un dārzeņu dzērienus var pasniegt kā atdzesētus ar ledus gabaliņiem, tā arī istabas temperatūrā.

Pie dārzeņu sulām var pasniegt sāļu salmiņu, krekerus un grauzdiņus. Pie augļu sulām cepumus, biskvītu, kūkas.

Dažām sulām ir tendence sabiezēt. Tas ir saistīts ar viņu īpašībām un nav atkarīgs no sulu spiedes.

Raksts tapis sadarbībā ar SIA Koroso