Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 3


Ieskatāmies dažādu profesiju un sociālo grupu pārstāvju ledusskapjos

Cik dažādi mēs Latvijā ēdam? Ko ēd Latvijā populāri cilvēki? Vai dažādu profesiju pārstāvjiem atšķiras ledusskapja saturs? Ko var pateikt par cilvēku pēc viņa ledusskapja satura? LG Electronics izveidojis nebijušu un atklātu projektu, kurā aicina ielūkoties dažādu profesiju un sociālo grupu pārstāvju ledusskapjos.

Šefpavāra Jāņa Zvirbuļa ledusskapī vienmēr būs atrodams saldējums un jogurts gluži vienkārša iemesla dēļ – tie garšo viņa meitām. Ģimene pārsvarā iepērkas tirgū, tādēļ ledusskapī atrodas svaigi zaļumi, gurķi, tomāti, salātlapas, lauku olas, krējums, sviests un siers, kā arī svaiga gaļa vai zivis - bieži kūpinātas.

Maybelline oficiālā grima pārstāve Latvijā Dita Grauda ledusskapī cenšas veidot tādu ēdienu kombināciju, lai organismā saglabātos sārmaina vide. Tur atrodas pākšaugi, dārzeņi, salāti, augļi, svaigi un kaltēti tomāti, pupiņas un zirņi. Dažreiz tur atrodams arī atdzesēts vīns, kuru baudīt pie pusdienām vai vakariņām. Viņa mēģina pieturēties pie teiciena, kuram tic - tu esi tas ko tu ēd!

Mūziķis Chris Noah saka, ka ledusskapī glabā “laimes hormonus” jeb ikdienas enerģijas devu - kādu kārumiņu vai kūkas gabaliņu. Ikdienā mūziķim bieži sanāk ēst ārpus mājas, taču brīvdienās gan patīk pašam padarboties pie grila. Pie gaļas viņš vienmēr cenšas ēst salātus, priekšroku dodot redīsiem, skābenēm un salātlapām. Vienmēr ledusskapī būs atrodami citroni un apelsīni, jo viņam ļoti garšo apelsīnu sula, kā arī citronūdens.

Sportiskas 9 bērnu ģimenes ledusskapija saturs ir raibs – kopumā ģimenē iecienīti ir Latvijā ražotie pārtikas produkti - piens, kefīrs, sviests, krējums, siers, vietējo ražotāju gaļa. Bērniem garšo Holandes siers, lakto - dzerot tāpat vai ar pašu grauzdētām auzu pārslām. 10gadīgai meitai ļoti garšo avokado, 5gadniekam - svaigi šampinjoni.
8gadniekam patīk nesagaidīt salātus un apēst visus ķiršu tomātiņus tāpat. Tētis brokastīs labprāt izvēlas vārītas olas, bet mammai garšo kafija ar pienu. Ģimenē aug pieci sportisti, kas bieži ēd gaļu - futbolistiem un airētājam garšo rupjmaize ar žāvētas gaļas šķēli un marinētu gurķi. Ja gaidāms treniņš, tad ledusskapī jābūt tumšajai šokolādei – šeit ledusskapis reizēm kalpo kā pagaidu slēptuve, lai šokolādei “nepieaug kājas”, pirms tā tiek sadalīta.

Programmētāja Vitālija ledusskapis ir lakonisks – viss, kas garšo. Tajā ir daudz piena produkti, gaļa, zivs, bet biežāk - vista, jo to ir viegli pagatavot, kā arī tai var pievienot dažādas garšvielas, lai izveidotu sev tīkamu garšu. Kā arī seleriju kāti – jo seleriju salāti ledusskapja īpašniekam pēdējā laikā ir iecienītākie.

Studente Lauma laikā, kad dabā viss mostas un plaukst, arī vēlas uzņemt svaigu un vieglu pārtiku. Ikdienā uzturā viņa lieto dažādus dārzeņus un sakņaugus, grieķu jogurtu, citreiz biezpienu un labprāt pagatavo salātus.
Līga, kura ir īpašniece 32 gadus jaunam ledusskapim, cenšas ēst veselīgi un savā uzturā ļoti reti lieto gaļu un saldumus. Ledusskapis viņai ir kopš 1985. gada - tas uzticīgi kalpo un ikdienā glabā tādus produktus kā jogurtu, sieru, zaļumus, piemēram, rukolu vai spinātus. Turpretī ziemas periodā Līga pārtiek no rudenī iekonservētiem dārzeņiem.

Uztura speciālistes Gunas Rijkures uzturs ir sabalsnsēts un pārsvarā veidots no vietējiem produktiem. Ledusskapī noteikti vienmēr ir svaigi dārzeņi - burkāni, kartupeļi, sīpoli un ķiploki, kā arī svaigi gurķi un tomāti. Olas, kas vienmēr ir ledusskapī, Līgai ir no pašu lauku saimniecības. Maize ir saldskābmaize vai rudzu rupjmaize, jo Līgas ģimene cenšas izvairīties no pufīgajām maizēm, kuras nerada sāta sajūtu.
Basketbolistei Dignai garšo visa veida gaļa un kartupeļi, bet mīļākie salāti ir tomāti ar sīpoliem un krējumu. Ja pa dienu nepieciešamas kādas uzkodas, tad visbiežāk tie ir āboli. Un, protams, šokolāde – tā Dignai nepieciešama katru dienu.

Eināram (veģetārietis) un Artai (vegāne) patīk produktu daudzveidība, tādēļ viņu ledusskapī atrodamas daudzas labas tradicionālo produktu alternatīvas, piemēram, humuss vai augu piens. Viņiem garšo avokado, tofu, melnās pupiņas, saulespuķu dīgsti, kaņepju sviests, lapu zaļumi, linsēklu eļļa, portabello sēnes, paprika, cukini, tahini pasta, citroni, sojas mērce, kaņepju proteīni, saldētas gailenes, saldētas upenes, grauzdētu kaņepju pasta, zemesriekstu sviests, tomātu pasta, rīsu etiķis un miso pasta. Nereti ledusskapī atrodas arī kāda vīna pudele.

LG Electronics, veicot šo pētījumu, secināja - cik dažādi esam mēs paši – tik dažāds ir mūsu uzturs. Ikkatrs ēd to, kas viņam garšo un ikdienā cenšas pieturēties pie savām uztura tradīcijām. Tomēr visiem vienojošais elements ir ledusskapis – palīgs virtuvē un uzticams iemīļoto pārtikas produktu uzglabātājs.

Veicot šo pētījumu, LG Electronics secināja, ka Latvijā cilvēki samērā maz aizdomājas par efektīvu produktu izvietošanu ledusskapī. LG jau sen runā par to, ka pareizi izvietojot produktus, tie ilgāk saglabājas svaigi. “Vidējais latvietis” produktus mēdz ielikt jebkurā brīvajā ledusskapja vietā, kur tie var pat samazināt ledusskapja efektivitāti. Mūsdienīga ledusskapja galvenā funkcija ir pēc iespējas ilgāk saglabāt produktus svaigus, tādēļ tie ļauj regulēt temperatūru dažādās ledusskapja daļās, regulēt mitruma līmeni, kā arī samazina aukstā gaisa aizplūšanu pie durvju atvēršanas, kas palīdz arī samazināt jūsu elektrības rēķinu.