Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 3


Hematogēns – našķis vai vitamīnu un mikroelementu avots?

Redakcija
Redakcija

Hematogēns ir zināms jau paaudzēm un daudziem no bērnības asociējas ar veselīgu kārumu no aptiekas plauktiem. Laikam ejot, hematogēnam ir parādījušies jauni veidi un piedevas, taču tā popularitāte un atpazīstamība nav mainījusies. Kas patiesībā ir hematogēna sastāvā un ko tas dod mūsu organismam? Cik daudz un bieži varam to lietot ikdienā? Stāsta BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.

Slavenais hematogēns ir zināms ikvienam un joprojām ir aktuāls. Taču vai to tiešām drīkst lietot ikviens? Farmaceite Zanda Ozoliņa uzsver, ka hematogēns satur daudz cukura, iebiezināto pienu un pārtikas melno albumīnu, kas savukārt satur daudz dzelzs un C vitamīna. Hematogēns ir sava veida saldums, un kopumā to var lietot ikviens. Taču tas nav ieteicams cukura diabēta pacientiem, kā arī akūtas vai hroniskas caurejas gadījumā.
Hematogēns ir dzelzs avots anēmijas profilakses gadījumā. To var lietot arī pie paaugstinātas slodzes, kad nepieciešama ātra enerģijas ieguve. Tādēļ bieži vien to ir iecienījuši cilvēki, kas ikdienā sporto un ir fiziski aktīvi. Kā skaidro farmaceite, hematogēns var būt lielisks enerģijas un dzelzs atjaunošanas avots, jo sporta slodzes laikā tiek patērēts daudz ogļhidrātu, kas ir vieni no ātrākajiem enerģijas iegūšanas avotiem.

Vai tiešām gatavots no asinīm?

Hematogēns satur daudz cukura sīrupa, iebiezinātā piena un pārtikas melnā albumīna, stāsta BENU Aptiekas farmaceite. Tāpat tas ir lielisks enerģijas, dzelzs un C vitamīna avots. Tas piedalās osmotiska asinsspiediena uzturēšana un daudzu vielu transportā.
Ir dzirdēts, ka hematogēns tiek gatavots no asinīm. Farmaceite Z. Ozoliņa komentē, ka melnais pārtikas albumīns, kas ir hematogēna sastāvā, tiešām tiek iegūts no liellopa asinīm. Lai to iegūtu, tās tiek speciāli kaltētas un attīrītas.

Cik daudz drīkst lietot hematogēnu?

Katra ražotāja hematogēns satur atšķirīgus komponentus, uzsver Z. Ozoliņa. Tomēr kopumā apmēram divas hematogēna tāfelītes saturēs minimālo dzelzs dienas devu pieaugušajiem. Taču tas nenozīmē, ka tas būtu jālieto ārstniecības līdzekļu vietā. Un, kad mazākam bērnam ir mazasinības problēmas, lai paaugstinātu dzelzs daudzumu organismā, hematogēns nebūtu tā pati labākā izvēle, jo papildus melnajam pārtikas albumīnam tas satur daudz cukuru, kas var palielināt bērna hiperaktivitāti. Tādēļ parasti iesaka 1/3-2/3 no tāfelītes, lai gan zinātnisku pētījumu par hematogēna devām maziem bērniem nav.

Mūsdienu variācijas

Mūsdienās papildus klasiskajam hematogēnam, ko daudzi nekļūdīgi pazīst no bērnības, pieejami arī dažādi citi veidi. Hematogēns tiek papildināts ar dažādām piedevām, piemēram, ar papildu dzelzs devu, linu sēkliņām, kaltētiem augļiem, plūmēm un aprikozēm, tiek pievienoti papildus C un B grupas vitamīni, lai labāk tiktu nodrošināta dzelzs uzņemšana organismā. Dažkārt, lai uzlabotu garšu, hematogēns tiek ietērpts arī šokolādes glazūrā.

Farmaceite atgādina, ka gadījumos, kad cilvēkam ir zems dzelzs līmenis organismā, ir jākonsultējas ar ārstu, kas noteiks ārstēšanos un lietojamos līdzekļus. Hematogēns ir našķis ar palielinātu dzelzs saturu, taču ne ārstniecības līdzeklis. Arī ar tā lietošanu ikdienā nevajadzētu pārspīlēt, ņemot vērā augsto cukura daudzumu tā sastāvā.