Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:363, Did:0, useCase: 3


“Goda vārtos” Latvijas vērtības – sava valsts, himna un mīlestība

Redakcija
Redakcija

Atzīmējot Latvijas Republikas proklamēšanas 100. gadadienu, vides mākslas objektā „Goda vārti” simboliskā sardzē par Latvijas vērtībām – savu valsti, himnu un mīlestību stāv vēsturnieks, pensionārs, diriģente, bērzu sulu meistars, mamma un savas valsts patriote.

Jau no 4. maija vides mākslas objektā „Goda vārti” ir stāsta par tām vērtībām, kas svarīgas Latvijas iedzīvotājiem, un kuras esam gatavi sargāt. Latvijas iedzīvotāji stāv simboliskā sardzē par brīvību, valodu, dabu, saulgriežiem, Baltijas jūru, Dziesmu un deju svētkiem, zinātni, bērniem, galvaspilsētu Rīgu, akciju „Baltijas ceļš”, sportu, un Latvijas dzimšanas dienas mēnesī tajos ir stāsts par savu valsti, himnu un mīlestību.
“Iestājoties sardzē par savu valsti Aija Ikstena, kas sevi uzskata par valsts patrioti, saka: “Vai Tu esi gatavs no visas sirds pateikt, ka šī ir skaistākā zeme, kur dzīvot? Es esmu, tāpēc es esmu lepna par to, ka augu un attīstos kopā ar savu valsti. Savu valsti veidojam mēs un mums par to ir jāstāv goda sardzē vienmēr un visur!”

Izvēloties piedalīties projekta, līdzīgi Aijai uzskata arī vēsturnieks Jānis Šiliņš: “Savas valsts nozīme nav jāpamato vai jāargumentē. Tas būtu līdzīgi kā pamatot, kāpēc bērns mīl savu māti. Neatkarība pati par sevi šķiet tik dabiska un loģiska. Es šeit dzīvoju un uztveru Latviju kā savu valsti. Es jūtos cieši saistīts ar šo zemi un valsti, es esmu Latvijas valsts pilsonis, un tas ir visu mūsu pilsoņu pienākums - iestāties par savu valsti, gan aizstāvot, gan kritizējot”.

Laikā, kad atzīmējam savas Latvijas dzimšanas dienu, iedzīvotāji stāv goda sardzē arī par mīlestību. „Kaut vai simboliskā nozīmē, katram ir vērts pastāvēt iekšēji goda sardzē. Ikdienā es redzu, kā tās vērtības sakārtojas. Mīlestība ir pamatā visam. Un, ja mīlēsi to vietu, skolu, pilsētu un cilvēku, tad arī būsi gatavs daudz darīt valsts labā”, saka mamma Linda Pavļuta, stāvot goda sardzē par mīlestību kopā ar savu dēlu Edvardu.

„Mīlestība ir pats galvenais un viss. Un ja visa nav, tad nekā nav. Tāpēc tā arī jāsargā”, ir pārliecināts bērzu sulu meistars Ervins Labanovskis, sargājot mīlestību kopā ar meitu Māru.

“Goda vārti” ir virtuāls simbols Latvijas vērtībām. Filozofiskā līmenī vārti ir zīme dažādiem pārbaudījumu lokiem, kuriem izejam cauri dzīves laikā, vārti ir pārmaiņu punkts, kurā mēs simboliski apliecinām jaunu sasniegto brieduma pakāpi. “Goda vārti” ir kā apliecinājums arī nākamos 100 gadus saudzēt mantojumu, kas mums, Latvijas iedzīvotājiem, ļauj būt tādiem, kādi esam – ar savu valodu, savā brīvībā un dabā stiprināti, jo tikai mēs paši varam Latvijas vērtības nosargāt.

„Ar katru labu rīcību, sabiedrības kopējā motivācija palielinās. Tā ir mana cerība un pārliecība. Cieņa mūsdienās iegūst arvien lielāku vērtību, jo tā lēnām paliek par retumu. Ir jāizvēlas rūpīgi, kam es izrādu cieņu un savu atbalstu. Atbalstīt un cienīt savu valsti un sabiedrību ir cēls un tālāk ejošs ieguldījums, ko mācās arī nākamās paaudzes,” stāvot simboliskā sardzē par valsts himnu, saka diriģente Nora Žeigure.

Savukārt Rolands Šeinfelds, kurš ir izbijis karavīrs, tagad pensionārs, savu izvēli pamato: „Esmu Ulmaņlaika cilvēks un ļoti lepns latvietis. Uzskatu, ka visiem patriotiem vajadzētu stāvēt goda sardzē par mūsu valsts himnu.”

Vides mākslas objekts „Goda vārti” ir konceptuāli jauns pilsētvides noformējums - Rīgas veltījums Latvijai jubilejā. „Goda vārtu” virtuālajam vēstījumam un tā mainībai var sekot sociālā medija Instagram kontā instagram.com