Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:387, Did:0, useCase: 3


Valsts svētkos Rīgu rotās „Ziedu Latvija,,

Redakcija
Redakcija

Šogad, kad atzīmējam Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 30. gadadienu, Rīgu rotās kompozīcija „Ziedu Latvija” un vides mākslas objektā „Goda vārti” būs skatāms stāsts par Latvijas Valsts karogu un himnu. Svētku programmu virtuālā vidē sagatavojuši arī Rīgas pašvaldības kultūras centri, muzeji, Orķestris „Rīga” un Rīgas Centrālā bibliotēka.

Kompozīcija „Ziedu Latvija” atradīsies pie Brīvības pieminekļa – vietā, kas bijusi nozīmīga valsts neatkarības atjaunošanas laikā un arīdzan šodien, kad atzīmējami svinīgi notikumi valsts dzīvē. Jau daudzus gadus 4. maijā šo kompozīciju veidoja iedzīvotāji, ievietojot tajā līdzi atnestos ziedus, taču #Paliecmājās laikā ikviens aicināts kompozīciju apskatīt foto galerijā, kas būs redzama gan Rīgas pašvaldības, gan citās interneta tīmekļu vietnēs. Līdztekus tam aicinām rīdziniekus un ikvienu Latvijas iedzīvotāju priecēt savus draugus un kolēģus, daloties sociālajos tīklos ar foto mirkļiem no svētku gaisotnes savās mājās.

Svētku laikā vides mākslas objekts „Goda vārti” virtuāli vēstīs par Latvijas valsts karogu un himnu. Tas būs stāsts par to, kā mēs svētkos, paliekot mājās, esam kopā vienoti Latvijas idejai, godinot valsts karogu un svinot kopā ar saviem tuvajiem. Stāsta videoversiju būs iespējams redzēt ikvienam interesentam tīmekļa vietnē: kultura.riga.lv Šajās dienās galvaspilsētā „Goda vārtos” būs redzams arī stāsts par mūsu valsts himnu „Dievs, svētī Latviju!”. Māksla objekts „Goda vārti” ir veidots kā virtuāls piemineklis – simbols Latvijas vērtībām. Filozofiskā līmenī vārtus izmanto kā zīmi dažādiem pārbaudījumu lokiem, kuriem izejam cauri dzīves laikā. Vārtos mēs simboliski apliecinām jaunu sasniegto brieduma pakāpi.

4. maijā svētku programmu sagatavojuši arī galvaspilsētas kultūras centri, Orķestris „Rīga”, muzeji un Rīgas Centrālā bibliotēka savās tīmekļa vietnēs izvietojot gan koncertierakstus un virtuālas izstādes, gan rīkojot akciju un demonstrējot filmu.

Orķestris „Rīga” mājaslapā un sociālo tīklu kontos 4. maijā digitālā video formātā saviem klausītājiem piedāvās Jurjānu Andreja kantātes „Tēvijai” atskaņojumu. Savukārt VEF Kultūras pils ikvienai ģimenei virtuālā vidē dāvās koncertu „Latvija – tava un mana”. Tas ļaus atsaukt atmiņā dziesmas un mūziku, kas veltīta Latvijai un skanējusi dažādās 20. gadsimta desmitgadēs, sasaistot pagātni ar tagadni, senas vērtības ar mūsdienu sasniegumiem. Koncertā kopā ar simfonisko orķestri uzstāsies pazīstami un iemīļoti solisti, diriģents, mākslinieciskās koncepcijas īstenotājs un vadītājs ir Normunds Vaicis.

Rīgas Porcelāna muzejs 4. maijā piedāvās akciju „Svētku porcelāns”. Muzeja „Facebook” kontā būs izvietota fotogalerija ar muzeja krājuma priekšmetiem par tautisku tēmu. Ikvienam akcijas dalībniekam būs iespēja atsūtīt uz muzeja „Facebook” lapu sev piederošu porcelāna priekšmetu ar tautisku dekoru, ko muzeja speciālisti publicēs atsevišķā galerijā. Savukārt muzejs „Rīgas Jūgendstila centrs” aicina celt godā ģimeņu mantojumu un laikus sagatavoties Baltā galdauta svētkiem. Sākot no 1. maija, „Facebook” vietnē muzejs sniegs ierosmi svētku svinēšanai– ekspozīcijas par svētku galda noformējumu, kā arī svētku mielasta receptes.

Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvalde ir sagatavojusi krāšņu dāvanu svētkos - izstādes „Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā” 2020. gada izdotā kataloga digitālo versiju, kurā apkopoti 92 Latvijas ainavas gleznojumi, kas tapuši pēdējo trīs gadu laikā. Digitālais Latvijas ainavas katalogs papildināts ar dabas skaņām un iespējām pietuvināt attēlus, tādējādi skatītājiem radot realitātes un klātesamības sajūtu. Tas būs apskatāms Sv. Pētera baznīcas mājas lapā un „Facebook” kontā.

Rīgas Centrālajā bibliotēka svētkos sveiks ar virtuālu izstādi, kurā būs apkopota informācija par Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai veltītajām grāmatām. Tajā būs redzami preses materiāli un tā laika notikumus atspoguļojoši fotoattēli, tā būs saistoša Neatkarības deklarācijas parakstīšanas dalībniekiem un laikabiedriem, vērtīga skolēniem un studentiem attālināto mācību laikā.

Kultūras centra „Mazā ģilde” mājaslapā un sociālajās vietnēs 4. maijā būs iespējams noskatīties Romualda Pipara filmu „Vēsture aiz kadra”, bet kultūras centra „Ritums” iestādes youtube.com kanālā būs apskatāms īpašs sveiciens, kurā redzami amatu meistaru darbi, kas izmantojami svētku godos.

Kultūras centru piedāvājums svētku laikā un to tīmekļa vietnes vienuviet atrodamas Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta mājaslapā: kultura.riga.lv