Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:369, Did:0, useCase: 3


Lūznavas muiža turpina godināt Čurļoņa daiļradi

Redakcija
Redakcija

23. aprīlī uz lietuviešu komponistam un māksliniekam Mikalojam Konstantinam Čurļonim veltītu dienu ar kino, izstādes atklāšanu un koncertu aicina Lūznavas muiža. Pērn iesāktā sadarbība ar slavenā lietuvieša mazmazdēlu Roku Zubovu arī šogad turpināsies ar Čurļoņa mākslas un mūzikas godināšanu Kerbedzu dzimtas īpašumos Latgalē, kuros savulaik Čurļonis radis iedvesmu un atpūtu.

Svētdien, 23. aprīlī, M. K. Čurļonim veltītā diena Lūznavas muižā plkst. 12.00 sāksies ar vēsturiskās drāmas “Vēstules Sofijai” seansu. 2013. gadā tapusī filma vēsta par lietuviešu gleznotāju un komponistu Čurļoni un viņa mīļoto Sofiju Ķīmantaiti – žurnālisti un politisku aktīvisti. Čurļoņa lomu drāmā spēlē tieši viņa mazmazdēls, pazīstamais mūziķis Roks Zubovs. 14.00 tiks atklāta M. K. Čurļoņa darbu reprodukciju izstāde “Saule tek pa Zodiaka ceļu”, kurā būs skatāmi visi 12 darbi no 1906.–1907. gadā tapušās Zodiaka zīmēm veltītās sērijas, kā arī citu darbu ciklu reprodukcijas (“Vasara”, “Ziema”, “Raigardas”, “Pavasaris” u.c.).M. K. Čurļoņa mākslas darbi veido simbolisma virzienam raksturīgo fantastisko tēlu, ilgpilno noskaņu pasauli, kur zemapziņai, sapņiem ir ļauts pieņemt reālus apveidus. Pēc izstādes atklāšanas plkst. 15.00 uz koncertprogrammu Lūznavas muižas Sarkanajā zālē aicina lietuviešu pianists un Kauņas Mūzikas akadēmijas profesors Roks Zubovs ar sievu, lietuviešu pianisti SonatuZubovieni. Programmas pirmajā daļā izskanēs Čurļoņa darbi, kam, sasaucoties ar izstādi, dots nosaukums “Saule tek pa Zodiaka ceļu”, bet koncerta otrajā daļā Roks un Sonata četrrocīgi izspēlēs Kloda Debisī skaņdarbus. Pirms gada, 2016. gada 24. aprīlī, tieši lietuviešu pianistu pāris bija pirmie, kuri līdz ar koncertuzvedumu “Čurļoņa pasaule” ieskandināja Ugāles ērģeļbūves darbnīcā meistara Jāņa Kalniņa vadībā atdzimušo Lūznavas muižas flīģeli, reizē simboliski atjaunojot arī Čurļoņa pēdas Kerbedzu dzimtas īpašumos.

Lietuviešu mākslinieks un komponists Mikalojs Konstantins Čurļonis (Mikalojus KonstantinasČiurlionis, 1875–1911) ir vienlīdz izcils gan glezniecībā, gan mūzikā. Viņa vārdu saista ar sinestēzijas jēdzienu, kas aktualizējās mākslas filozofijā ap 1900. gadu, uzsverot dažādu mākslas disciplīnu saplūšanu. Čurļoņa gadījumā tā ir arī retā spēja ar krāsu “padarīt redzamu” skaņu. Čurļoni jau vēsturiski ar Lūznavas muižu saista muižnieku Kerbedzu dzimta, kuras īpašumos slavenais lietuvietis savulaik radis iedvesmu un atpūtu, bet simbolisko draudzības ceļu mūsdienās ļauj turpināt Čurļoņa mazmazdēls Roks Zubovs, ar kura gādību jau otro gadu aprīlī Lūznavā notiek Čurļonim veltīti pasākumi.

Filmas “Vēstules Sofijai“ seanss un izstādes atklāšanas pasākums ir bez maksas, bet biļetes uz koncertu iepriekšpārdošanā sarūpējamas “Biļešu Paradīze” kasēs vai internetā, cena 8,00–10,00 €, vietu skaits ierobežots.Izstāde top sadarbībā ar M. K .Čurļoņa māju Viļņā (M. K. Čiurlionio namai), Lietuvas vēstniecību Latvijā, bet filmas seansu atbalsta “ACME Grupė“ UAB.