Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:369, Did:0, useCase: 3


Konference "Pārjaunot muzeju / Restart Museum" akcentē muzejus radošo industriju kontekstā

Redakcija
Redakcija

Trešdien, 2016. gada 18. maijā, Starptautiskajā muzeju dienā, Rīgas Mākslas telpā notiks viens no centrālajiem Radošās darbības nedēļa radi!2016 notikumiem – konference Pārjaunot muzeju jeb Restart Museum. Šogad radi!2016 īpaši akcentē mūsdienīga muzeja izaicinājumus. Muzejiem attīstoties partnerībās ar citām nozarēm, tie kļūst par demokrātisku koprades telpu, vidi, kas rosina intelektuāli pilnveidoties, un iekļaujas radošo industriju saimē.

Muzeji kā sabiedrības atmiņas institūcijas var piedāvāt iespēju radīt mūsdienīgas idejas, produktus un pakalpojumus, gudri izmantojot gadsimtos uzkrāto materiālo un nemateriālo mantojumu. Muzejs kļūst par katalizatoru ideju ģenerēšanai un radošo, kultūras un tūrisma industriju attīstībai. Lai to īstenotu, muzeju tāpat kā citas sarežģītas sistēmas ik pa laikam jārestartē.

Pašlaik Latvijā ir veikti un notiek vairāki vērienīgi muzeju rekonstrukcijas un pārjaunošanas projekti. Muzeji tiek modernizēti, tiem pārtopot par laikmetam atbilstošām – aicinošām un pieejamām vietām, kur tikties, mācīties, domāt un radīt – piemēram, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Rīgas Motormuzejs, Rakstniecības un mūzikas muzejs, virkne memoriālo muzeju.

Kā tas ir – restartēt muzeju? Kā muzeja jaunradīšanas procesu uztver un vērtē dažādas tajā iesaistītās puses? Fokusējoties uz muzeju un radošo industriju partnerībām, konference piedāvā demokrātisku platformu pieredzes apmaiņai ar mērķi rosināt domāšanu, kas arī ir restarta palaišanas poga. Par muzeju jaunradīšanas veidiem un izaicinājumiem pieredzē dalīsies Latvijas un ārvalstu muzeju un radošo industriju pārstāvji. Konferenci atklās Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde.

Konferencē piedalīsies ne tikai Latvijas, bet arī pasaules līmeņa eksperti no Lielbritānijas, Dānijas, Igaunijas, Īslandes un Norvēģijas. Piemēram, Lielbritānijas muzeju asociācijas prezidents un Liverpūles Nacionālo muzeju direktors Deivids Flemings /David Fleming, Lielbritānija/. Viņš ir vadījis un uzraudzījis vairāku nacionālas nozīmes daudzmiljonu projektu īstenošanu Lielbritānijā. Kopš viņš ir kļuvis par Liverpūles Nacionālo muzeju direktoru, muzeju auditorija ir palielinājusies četras reizes – no 700 000 līdz vairāk nekā 3,2 miljoniem apmeklētāju gadā. Ir daudzu publikāciju autors, viņš lasa lekcijas un konsultē muzejus, pašvaldības un valdības vairāk nekā 40 pasaules valstīs. Deivids Flemings uzskata, ka mūsdienās muzejs spēj mainīt dzīvi.

Igaunijas jūrniecības muzeja direktors Urmass Dresens /Urmas Dresen, Igaunija/ – savulaik vēsturnieks un jūrniecības pētnieks. Kļūstot par muzeja direktoru, viņa mērķis bija radīt to atšķirīgu, netradicionālu. 2012. gadā muzeja teritorijā tika atvērts Hidroplānu angārs (Seaplane Harbour), kas ar savu laikmetīgo ēkas rekonstrukciju un ekspozīciju piesaista plašu auditoriju, nemainīgi saglabājot 1. vietu Igaunijā apmeklētāju skaita ziņā. Par paveikto Dresens saņēmis lielākā dienas laikraksta Postimees titulu Gada cilvēks 2012, savukārt muzejs par angāru rekonstrukciju ieguvis prestižo Europa Nostra 2013 Grand Prix.

Konferencē piedalīsies arī Reikjavīkas pilsētas muzeja direktors Gudbrandurs Benediktsons /Guðbrandur Benediktsson, Īslande/, Lollandes-Falstes muzeja administrācijas un ēku saglabāšanas direktors Leifs Plits Lauritsens /Leif Plith Lauritsen, Dānija/, Dienvidtrondelaga muzeja pētniecības koordinatore Hanna Mellemsetere /Hanna Mellemsether, Norvēģija/.

Aicināti visi interesenti. Vieta: Rīgas mākslas telpa, Kungu iela 3, Rīga. Laiks: 2016. gada 18. maijā, sākums plkst. 11.00. Programma: ej.uz/RestartMuseum-programma (pdf). Tiks nodrošināta pasākuma interneta tiešraide Latvijas Sabiedrisko mediju interneta mājas lapā Ziņas / Lsm.lv

radi!2016 pilno notikumu programmu maijā, lūdzu, skatiet mājas lapā www.radilatvija.lv.

Radošās darbības nedēļa radi! notiek jau sesto gadu un ir attīstījusies kā kustība visā Latvijā. Tās iniciatori ir Kultūras ministrija un Britu padomes pārstāvniecība Latvijā. radi! mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni un interesi par kultūras un radošajām industrijām, inovatīvu uzņēmējdarbību, radošumu veicinošu izglītību, dizaina domāšanu, starpdisciplināru partnerību veidošanu, zināšanu ekonomiku un gudru pārvaldību.

radi!2016 stratēģiskie partneri: Izglītības un zinātnes ministrija, Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas LV04 „Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana” Divpusējās sadarbības fonds / Frontpage - EEA Grants, domnīca Creative Museum, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Dānijas kultūras institūts, Gētes institūts Latvijā, Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā, Kaņepes kultūras centrs.